Malhıtalı Köfte Tarifi

Malhıtalı Köfte Tarifi

Malhıtalı Köfte Tarifi; Diğer taraftan sebzeler doğranır bir tarafa konur. Pişirilen kırmızı mercimek, simit ...

Antep Mutfağından Malhıtalı Köfte Tarifi
Malhıtalı Köfte Tarifi Malzemeler:
 
*  6 bardak kırmızı mercimek
*  1 bardak simit
*  1 yemek kaşığı biber salçası
*  1 yemek k. domates salçası
*  2 tane kuru soğan
*  1/2 bardak sıvı yağ
*  2 demet maydanoz
*  250 gr. yeşil soğan
*  250 gr. yeşil sarımsak
*  tuz ve kırmızıbiber
*  yeteri kadar su
 
Malhıtalı Köfte Tarifi Hazırlanışı:
Kırmızı mercimek üzerine 2 parmak gelecek şekilde su ile ocağa konur.
İçerisine biraz tuz ve biber attıktan sonra pişmeye bırakılır. 
Pişmeye yakın salçalar ilave edilir ve ateşi kısılarak simitle birlikte 2-3 dk. Kadar pişirilir ve ocağın altı kapatılır.
 
Kuru soğanlar incecik doğranır, yağda kızartılır, sonra altı kapatılır, kırmızıbiber ilave edilir. 
Diğer taraftan sebzeler doğranır bir tarafa konur. Pişirilen kırmızı mercimek, simit karışımı, el girecek kadar soğuyunca 5 dk. yoğrulur.
Yağ ve kızarmış soğanlar bu harca katılarak karışana kadar tekrar yoğrulur. 
 
Daha sonra maydanoz, soğan ve sarımsaklar katılır, kücük sıkmalar şeklinde veya kaşıkla alınacak şekilde servis tabağına konur ve servise sunulur.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Antep Mutfağının Özellikleri:
Hemen, hemen herkesin hayran olduğu Antep Mutfağı ve Antep yemeklerindeki candeğerlik, yalnız pişiren keyvanilerin (iyi yemek yapanlar) becerikliliklerinden değil, yörenin toprağında, suyunda ve havasındaki özellikler nedeni ile burada üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerdeki yüksek aroma ve tadın da payı önemlidir. Antep Mutfağının bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
 
I - Yörede etli ve sebzeli yemeklerin çoğu; yoğurtla pişirilir.
2 - Kazan yemeklerinde kabın kalın, ateşin harsız olması yeğlenir.
3 - Etli yemeklerde hayvan gövdesinin hangi bölümünün hangi yemeğe yakıştığının bilinmesi. Örneğin; bamyaya boyun eti, lahmacuna, döş ve kaburga eti, şiş kebabına küşneme (bonfile), çiğköfteye but eti iyi olur.
 
4 - Yemeklerde kullanılan ürünlerin yerli olması yeğlenir.
5 - Yemeklerde kullanılan baharat değişiktir. Örneğin; yoğurtlu yemeklerde haspir (safran) veya nane, bazı yemek ve çorbalarda tarhın, ciğer kebabında kimyon, aşurede rezene, sütlaçta tarçın.
 
6 - Başka yörelerde kelle-paçanın derisi yüzülerek kullanılır. Oysa, burada derisi yüzülmez, ütülerek temizlenir (eskiden bu işi kalaycılar harlı ocaklarında ücretle yaparlardı).
7 - Her yerde bir ya da iki çeşit ekşi kullanılırken burada tam yedi çeşit ekşi bulundurulur ve yemeğine göre kullanılır. Limon, limon tuzu, koruk, koruk pekmezi, sumak tozu, sumak ekşisi, nar ekşisi. Örneğin: Bamyaya koruk, sarmaya erik, lahana ve pancar sarmasına nar ekşisi, sulu salataya sumak ekşisi.
 
8 - Hem sağlık hem tat ve iştah verici olan taze sarımsak çok yemekte kullanılır, öyleki sarımsak aşı diye tek başına bir yemek ya da yarı yarıya katıldığı bakla tavası vardır.
9 - Lahmacunun harcına soğan değil, sarımsak demet demet doğranır. Bol maydanoz, domates biber ve baharattan başka yoğurt da konup fırına verilir. Yerken, söğürtülen tohumsuz patlıcanla dörde katlanıp ağızlanır.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz “Maltıhalı (Mercimekli) Köfte Nasıl Yapılır - Gaziantep Yemeği” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
10 - Dolmalar çok ince oyulur, içinde kıyma değil pirinç veya bulgur yoğunluktadır. Pişirirken altına ilikli kemik, bol ekşi, sarımsak ve nane kullanılır.
11 - Çiğköfte sert simit, buz ve limon kabuğu ile yoğrulur. Yoğururken su yerine domates suyu kullanılır.
 
12 - Başka yörelerde yapılmayan zeytin piyazı çok güzel bir katıktır. Kırık zeytin (taşla dövülerek çekirdeği alınmış) bıçakla kıyılır; una ceviz içi, nar, tuz, biber, kimyon ve biraz zeytinyağı konur, maydanozla süslenir, dürüm dürüm yenir.
13 - Tahin ve pekmez bile çok kolay olmasına rağmen burada ateş üstünde eritilerek karıştırılır, daha can çekici olması sağlanır.
 
14 - Mevsiminde bol bol yenen marul pekmeze batırılarak yenir.
15 - Buğday haşlamasına yörede HEDİK denir. İyice haşlandıktan sonra ceviz içi, nar tanesi, rezene, tarçın ve toz şeker konup ikram edilir. Bunu özellikle çocuklar çok sever.
 
16 - Yaz boyu tüketilen kavun ve karpuz çekirdekleri yıkanıp kurutulur ve gerektiğinde kavrularak tuzlanır, eğlencelerde kuru yemiş olarak harcanır.
17 - Baharın ilk günlerinde sütler ısıtılıp geniş kaplarda ayaza konur. Sabahleyin fırından kaymak için özel hazırlanmış yarı pişmiş yumuşak ince pideler alınır; ustalıkla pidenin bir yüzü kaplardaki süte değdirilerek kaymağın ekmeğin yüzüne  yapışması sağlanır. Bu kaymaklı ekmeğe şeker, bal ya da pekmez katarak yenir.
 
18 - Bu yöreye özgü, baharda kumlu arazide oluşan patates görünüşlü bazı yerlerde domalan, burada, keme dedikleri okkalı bir mantar vardır. Bunun, çok can çekici kebabı, tavası, sulu yemeği ve dolması yapılır. Kış için de kurutulur.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler