Turuncu Mucize!

Turuncu Mucize!

Finike, Kumluca ve Serik bölgesindeki bahçelerden seçilen 450 portakal üzerinde yapılan laboratuvar...

Turuncu Mucize! Finike Portakalı Fark Attı
Finike, Kumluca ve Serik bölgesindeki bahçelerden seçilen 450 portakal üzerinde yapılan laboratuvar analizlerinde, Finike portakalının usare ve şeker miktarının diğer yöre ürünlerinden çok daha üstün olduğu belirlendi.
 
Akdeniz Üniversitesi, 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakülteleri Bahçe Bitki Bölümü, Finike Meslek Yüksekokulu Gıda Güvenliği, Tarımsal Araştırma Merkezi tarafından Antalya'nın doğusu ve batısında yetişen portakalların aroma ve tat analizlerinin yanı sıra renk, ağırlık, en-boy, kuru madde miktarı, titre edilebilir asit ve Ph derecesi analiz edildi. Laboratuvar çalışmaları; 
 
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Şeker, AÜ'dan Dr. öğretim üyeleri Cüneyt Dinçer ve İlhami Tozlu ile Ziraat Mühendisleri Meriç Çiçekoğlu ve Işın Narlıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Analizlerde; Finike portakalında 27, Kumluca portakalında 15, Serik portakalında ise 17 adet tat belirleyen aromatik bileşen tespit edildi. Finike portakalı usare ve şeker miktarı olarak da diğer yöre portakallarından farklı çıktı.
 
 
Üç Bölge Karşılaştırıldı
California Üniversitesi'nin dünyada yaptığı bir yarışmada lezzet ve tat bakımından Finike portakalının birincilik kazandığını hatırlatan Ziraat Mühendisi Meriç Çiçekoğlu, laboratuvar çalışmalarında Finike, Kumluca, Serik'deki bahçelerden alınan Washington Navel portakal türünün kullanıldığını söyledi. 30 gün arayla üç farklı dönemde her bir ağaçtan 10 meyve alınarak, üç lokasyonda toplam 450 meyve üzerinde analiz yapıldığını belirten Çiçekoğlu, Finike'den alınan örneklerde Kumluca ve Serik ilçesine göre daha fazla aromatik ve uçucu bileşene rastlandığını ifade etti.
 
Örneklerin pomolojik analizlerinin Akdeniz Üniversitesi'nde, aromatik ve uçucu madde analizlerinin 18 Mart Üniversitesi'nde yapıldığına işaret eden Meriç Çiçekoğlu, şunları kaydetti:
 
"Pomolojik analizlerde portakalın en, boy, ağırlık, usare miktarı, kabuk rengi, Ph, titre edilebilir asit miktarı ve SÇKM miktarı ölçüldü. Biyokimyasal analizlerde de aromatik ve uçucu bileşenler belirlendi. Finike'den alınan örneklerde Kumluca ve Serik ilçesine göre daha fazla aromatik ve uçucu bileşene rastlanmıştır. Finike portakalının tadını özelleştiren bu uçucu ve aromatik maddelerin olduğu düşünülmektedir." kaynak


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler