Sarımsak Rekor Denemesine Sahne Oldu

Sarımsak Rekor Denemesine Sahne Oldu

Edirne'ye 25 kilometre mesafede bulunan Yunanistan'ın Orestiada kentine bağlı Nea Vissa Köyü'nd...

Sarımsak Rekor Denemesine Sahne Oldu
Edirne'ye 25 kilometre mesafede bulunan Yunanistan'ın Orestiada kentine bağlı Nea Vissa Köyü'nde çiftçiler, Dedeağaç'ta düzenlenen 18'inci Alexpo Ticaret Fuarı'nda dünyanın en büyük sarımsak örgüsünü örerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedefliyor…
 
Yunanistan'ın Dedeağaç (Alexandroupoli) kentinde bu yıl 18'inci kez düzenlenen Alexpo Ticaret Fuarı, ilginç bir rekor denemesine sahne oldu. Yunanistan sınırında, Orestiada'ya bağlı bir köy olan Nea Vissa'da yaşayan çiftçiler, 266 metrelik sarımsak örgüsüyle Polonya'ya ait olan rekoru geliştirerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedefliyor.
 
22 saat sürecek rekor girişimini önce 300 metreyle geliştirmek isteyen çiftçiler daha sonra hedefi 400 metreye yükselti. Fuar yönetimi, rekor girişimi için Guinness'e başvururken sonucun ilerleyen günlerde açıklanacağı öğrenildi. Nea Vissalı köylülerin bu girişimi Türk piyasasında Edirne Sarımsağı olarak bilinen ve Edirne'deki bazı köylerde ekimi yapılan; beyaz, bej kabuklu, orta irilikte ve 25 gram kadar sıkı başlı bir tür olan sarımsağı akıllara getirdi.
 
Edirne'nin De Sarımsağı Var
Edirne çalışmaları ile adından söz ettiren turizmci Aydemir Ay, geçtiğimiz aylarda Edirne Sarımsağı'nı gündeme getirerek sarımsağın Edirne'nin gastronomik bir öğesi olduğunu vurguladı. Gastronomi literatüründe 'Edirne Sarımsağı' diye bir sarımsak olduğunu ifade eden Aydemir Ay, Edirne sarımsağı gibi gastronomik ürünlerin oldukça stratejik olduğunu vurgulayarak, “Bu ürünleri kesinlikle kaybetmememiz lazım. 
 
Edirne gastronomi açısından oldukça önemli bir kent. Dolaysıyla çiftçiler, bu tür ürünleri ekmesi için teşvik edilmeli. Şu anda bildiğim kadarıyla Edirne'nin 4 ya da 5 köyünde Edirne sarımsağının ekimi az miktarda da olsa yapılmakta. Oysa bu ürünün ekim ve satın alma teşviki yapılarak Edirne sarımsağı hem Edirne gastronomisine, hem Edirne ekonomisine, hem Edirne ticaretine hem de turizmine kazandırılabilir” dedi.
 
Edirne'deki Restoran Ve Lokantalara Öneri
Konuyla ilgili Edirne'deki kurum ve derneklerin de bu tür girişimlerde bulunabileceğini ifade eden Ay, “Örneğin esnaf kuruluşları, Edirne'deki tüm restoranlarda Edirne sarımsağının kullanılmasını teşvik edici çalışmalarda bulunabilir. Edirne sarımsağı ebat olarak küçük ve birçok sarımsaktan daha lezzetli. 
 
Dolayısıyla hem lezzet açısından hem de maddi açıdan Edirne'ye girdi sağlamaması içten bile değil” diye konuştu.
 
Öte yandan Yunanistan'daki köylerde uygulanan kooperatifçilik sistemi, aynı coğrafyada benzer özellikler gösteren tarım ürünlerinin üretilmesi ve pazarlanmasının Türkiye'ye göre Yunanistan'da daha örgütlü ve sistematik olması, Yunanistan'daki tarımsal girişimleri daha fazla ön plana çıkarıyor. 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler