Şanlıurfa'da Bin 216 Çölyaklı Hasta Var

Şanlıurfa'da Bin 216 Çölyaklı Hasta Var

Şanlıurfa’da Bin 216 Çölyak Hastası bulunuyor. Buğday ürünleri tüketildiği zamanlarda bağırsak ve sindirim sistemini...

Şanlıurfa'da Bin 216 Çölyaklı Hasta Var
Mustafa BAYAR
Şanlıurfa’da  Bin 216 Çölyak Hastası bulunuyor. Buğday ürünleri tüketildiği zamanlarda bağırsak ve sindirim sistemini etkileyen bir hastalık olan Çölyak hastaları özel ekmek ve unlu gıdalar tüketmek zorunda Şanlıurfa Çölyak dernek başkanı Hasan Doğan, 'Şanlıurfa'da belediyelerin katkılarıyla Kent genelinde  Bin 216 Çölyak hastasına gıda yardımı yapılıyor'dedi.
 
İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bir emilim sorunu olan ve ömür boyu süren alerji durumundan ötürü hastaların gluten adı verilen protein grubunu da alamayıp Gultensiz ürünleri tüketmesi gereken Çölyak hastları için 2017 yılı anlamlı bir sene oldu. Zira bu konudaki farkındalık çalışmaları gecen senelere göre artış gösterdi ve 4 Mayıs 2017’de TBMM de grubu bulunan dört partinin ortak imzası ile verilen teklifle  ve  17 Haziran 2017 tarih 30099 sayılı 12.06.2017/1143 karar numarası ile kurulan Çölyak Araştırma Komisyonu  önemli çalışmalar yürüttü.
 
Çölyak Araştırma Komisyonu Çalışmalarını Tamamladı
Türkiye Genelinde faaliyet gösteren Çölyak Dernek Başkanları Meclis’te bir araya gelerek TBMM Çölyak Araştırma Komisyonu kurumasını sağladı Araştırma komisyonu çeşitli illere giderek sorunu birinci ağızdan dinledi ardından hazırlanan raporu meclise sundu.
 
TBMM çölyak hastalığının araştırılması ve bu hastalığa maruz kalanlara yönelik sağlanabilecek yardımların belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu TBMM kabul edildi. Çölyak hastaların hazırlanan raporun yansımalarını bekliyor.
 
TBMM Komisyon sözcüsü Şanlıurfa çölyak dernek başkanı Hasan Doğan yapılan çalışmaları anlattı;
'Şanlıurfa'da  Bin 216 Çölyaklı Hasta Var'
Doğan, "Urfa'da Bin 216 çölyaklı hasta var. Bin 216 Çölyaklı Kardeşlerimize nasıl yardımcı oluyoruz 2014'te itibaren Derneğimizi kurduktan sonra çalışmalarımıza başladık, Urfa'nın içinde Belediyelerle,Valilikle,  Kaymakamlarla bunlarla çalışmamız oldu, ziyaretlerimiz oldu bunlar da bize destek verdiler, onlara  teşekkür ederiz. Bin 216 kişiye ne yapıyoruz, Bin 216 kişiye Büyükşehir belediyesi tarafından her ay 5 kilogram Glütensiz un  veriyoruz Türkiye'de ilk hiçbir belediye bunu yapmıyor.  
 
Gıda Bankası olarak  Bin 216 kişiyi bölüştürmüşüz  Haliliye belediyesi, Karaköprü Belediyesi, Eyyübiye belediyesi ve diğer ilçeler dahil herkesten kim hangi belediye ilçesinde ikamet ediyorsa o Belediyelerde liste şeklinde vermişim Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü'ne onlar Glütensiz paket yapıp dağıtıyor ücretsiz . Urfa'da çölyakla ilgili hiçbir zaman para geçmez her zaman ücretsizdir . Paketlerimiz  içinde makarnası var, çikolatası var, bulguru, makarnası bunlar hepsi glütensizdir. Ayrıca Haliliye Belediyesi ilkini yaptı, paketlerin için kadayıf konuldu. Çölyaklı hasta yiyemediği kadayıfı da yemiş oldu"dedi.
 
TBMM Çölyak Komisyonu Kuruldu
Türkiye'de 40 dernek olarak 1 buçuk yıl önce normal olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi ile irtibata geçtik. Çölyak meclis Komisyonu kuruldu. 15 milletvekili bulunuyor  İsmail Tamer başkanımız Kayseri milletvekili ve başımızda Fakıbaba bakanımız var, Mehmet Ali Cevheri milletvekilimiz var, mecliste 4 parti bize destek verdi. 1 buçuk sene her hafta meclisin çalışmasına katıldık, mecliste Çölyak sözcüsü olarak beni seçtiler biz 44 madde ile Urfa'dan çıktık 47 madde ile sonuçlandı.
Çölyak Hastalarını 300-450 TL Ödeme Bekliyoruz
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden 4 Parti ile onay aldı kabul edildi dosyamız ve 3-4 madde kanuna gerek kalmadan kendi bakanlık arasında bunlar kamulaştırıldı. Örneği diyelim ki bir çölyaklı her yıl raporları yenilenirken 3 yıla çıktı. Ondan sonra SGK ödemeleri 80 ile 120 TL arasındaki ödemeler yapılıyordu,  biz de bir fikir alışveriş yaptılar dediler ki kişiler ne kadar olması gerek 4 ile 8 yaş arası en az 300 TL olması lazım tabii ki bu arada damdan düşenler biriside benim, Benimde çocuğum çölyaklı 8 ile yetişkinler arasında 450 TL En azından bir glütensiz malzemesini alabilir diye belirtik, bir kilo makarna 18 TL Bunlar Tabii ki fiyatları düştü. SGK ödemleri yeni düzenleme ile İnşallah 350 ile 450 arasında olmasını bekliyoruz.
 
Türkiye'de 14  Firma Glütensiz Üretim Yapıyor
%8 Glütensiz malzemenin KDV'si İnşallah yüzde 1'e düşer bakanlıktaki bir çalışmalar devam ediyor. Tarım Bakanlığı'ndan bir komisyon kuruldu. Şuan Türkiye'de Glütensiz 14  firma üretim yapıyor.  Eti firması, ülke firması, Torku Ondan sonra Ada, Ege gibi firmalar bunları Tabii ki vergi dışı olması bunları da sevindirdi. İthal gelen öğretim yapan ve hammaddeleri ithal gelen Türkiye'deki geçiş yaptığı zaman gümrükleme  ile ilgili Gümrük Bakanlığı'na görüştük Gümrük Bakanlığı olumlu cevap aldık.
 
Okul Kantinlerinde Glütensiz Ürünler Satılacak
Türkiye'deki şu an AVM'lerde glütensi ürünlerden alınan raf bedeli kira bedeli tarım bakanlığımızın tarafından o ücretsiz olarak verilecek,  Milli Eğitim Bakanlığı gerçekten elini taşın altına koydu hemen bir genelge yayınlandı. Tüm illerdeki Milli Eğitim Müdürlüğü'ne okulda çölyaklı varsa o okulda kantinlerinde gulitensiz malzeme bulundurulması zorunlu oldu.  Artı eğitimde eğitim kitaplarına çölyak eğitime girecek o bir ders sisteminden okutulacak,
 
Çölyak Hastalarını Ulaşım Ücretsiz Olacak
PTT ile beraber çalışıyoruz,  ben Urfa'da İstanbul'dan glütensi bir malzeme siparişi verdim, O malzeme çölyaklıya  bedava gelecek  kargo parası alınmayacak , Ayrıca Ulaştırmada diğer illerle yolculukta  yüzde %40 indirim istiyoruz. İl içindeki ulaştırmalarda bedava olması için çalışmalar başladı .
 
Türkiye'deki 40 dernek olarak federasyona başvurduk Derneklerin Federasyonu başvurusu kabul edildi. Federasyonumuzun merkezi Şanlıurfa olacak"dedi. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler