Yol Notları / Şanlıurfa

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Yol Notları / Şanlıurfa

Şanlıurfa pul biberi, isotu ve biber salçası, adı ile talep edilmediğinden ötürü günümüzde yok olmaya yüz tutmakta. Bizim buralarda mevsim dönmeye başladı. Zaman artık biber zamanı! Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş; pul biber ve salçalık biberlerinin yetiştirildiği şehirlerimiz arasında.

 

En özel biber Şanlıurfa’da yetiştiriliyor.

Öncelikle lezzet olarak biberin bir tadı var, acısı ağzı kör etmiyor ve acı ile biber lezzetini aynı anda hissedebiliyorsunuz. Şanlıurfa’da kıraç toprakta daha az su ile yetiştirilen kırmızı biber üretiminde yerel tohum kullanılıyor. 

 

Yerel tohum kullanımı sırasında gübre ve zirai ilaç kullanılmadığından biber üretiminin verimi düşük oluyor. Bundan dolayı Urfa biberi diğer yerlerde tek tip ticari tohumla üretilen yüksek verimli biberlerle rekabet edemiyor.

 

Bu bölgede yaşayan halk da lezzet hafızasına yerleşmiş olan Şanlıurfa biberinden başka bir biber tercih etmiyor. Halk başka çeşit biberle yapılan salça ve biberi satın almıyor. Fakat bu seçici müşterinin sayısı çok az olduğundan çiftçi, sanayileşen tarıma ayak uydurabilmek için bu az sayıdaki müşterinin taleplerini yerine getirmekten vazgeçiyor ve üretim tercihini sanayi tarımından yana kullanıyor.

 

Tamamen yüksek verim üzerine kurgulanan bu tarım şartları maalesef lezzet çeşitliliğimizi de bitiriyor. Dolayısıyla sadece tadı belli bir kesim tarafından bilinen ve zamanla sayısı azalan seçici tüketicinin lezzet hafızasında bulunan Şanlıurfa pul biberi, isotu ve biber salçası talep edilmediğinden günümüzde yok olmaya yüz tutmakta. Ve maalesef böyle giderse biz bu lezzetleri bir daha tadamayacağız.

 

Ebru Baybara Demir

 







Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.