Patlıcan Yemekleri

En iyi Patlıcan yemekleri nelerdir? En iyi patlıcan yemekleri hangi yöresel mutfağımızda yapılır? Türk mutfağındaki nefis patlıcan yemeklerinden hangilerini yaptınız? Osmanlı saray mutfağında yapılan patlıcan yemeklerini biliyor musunuz? Patlıcan nasıl kızartılır? Patlıcan yemeklerinde nelere dikkat edilir?

Patlıcanın Başrolde Olduğu Lezzet: Kuzu Etli İslim Kebabı

Patlıcanın Başrolde Olduğu Lezzet: Kuzu Etli İslim Kebabı

Gaziantep mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan ve görsel şölen sunan İslim Kebabı'nın tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu lezzetli patlıcan yemeklerinden..

30 Patlıcan Yemeği Çeşidi ve Patlıcan Yemeklerinin Özelliği

30 Patlıcan Yemeği Çeşidi ve Patlıcan Yemeklerinin Özelliği

Patlıcan, birçok mutfakta popüler bir malzeme olup, çok çeşitli yemeklere dönüştürüle 'bilir. İşte patlıcanla yapılan 30 yemek çeşidi ve özellikleri sayesinde hem lezzetli hem..

En Sevilen Lezzetlerden Patlıcan Musakka Tarifi

En Sevilen Lezzetlerden Patlıcan Musakka Tarifi

Kıymalı harçla beraber fırında pişirilen patlıcan yemeği. Patlıcan musakka, özellikle patlıcan çeşitlerinin bol olduğu yaz aylarında sıkça yapılan lezzetli bir yemektir. İşte..

Evde En İyi ve Nefis

Evde En İyi ve Nefis "Karnıyarık" Nasıl Yapılır?

Karnıyarık, Türk mutfağının en ünlü yemeklerinden biridir. En iyi patlıcan yemeklerinden olan Karnıyarık için Patlıcanın kızartılıp, içerisine kıymalı harç konularak hazırlanan bu lez..

En Ünlü Patlıcan Yemeği Çeşitleri ve Özellikleri...

En Ünlü Patlıcan Yemeği Çeşitleri ve Özellikleri...

Patlıcan, kızartma, haşlama, közleme, fırınlama gibi birçok farklı pişirme yöntemiyle hazırlanabilir. Bu çeşitlilik, patlıcana dayalı birçok yemek tarifinin ortaya çıkmasını...

Şef Ömür Akkor; Domatesli Patlıcan Sarma Tarifi

Şef Ömür Akkor; Domatesli Patlıcan Sarma Tarifi

Domatesli Patlıcan Sarma nedir? Evde Domatesli Patlıcan Sarma yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Türk mutfağı şeflerinin özel patlıcan yemekleri tarif 'lerinden faydalanmak ister..

Peynirli Patlıcan

Peynirli Patlıcan

Evde Peynirli Patlıcan yapabil -mek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? En iyi patlıcan yemeklerinden Peynirli Patlıcan yapmanın püf noktaları nelerdir? GelenekseL Türk mutfağı şef..

Peynirli Patlıcan Kıstırma

Peynirli Patlıcan Kıstırma

En İyi Patlıcan Yemeklerinden Peynirli Patlıcan Kıstırma Nasıl Yapılır? En Farklı Patlıcan Yemeklerinden Peynirli Patlıcan Kıstırma İçin Kullanılan Malzeme, Yöresel Patlıcan..

Peynirli Patlıcan Nasıl Yapılır?

Peynirli Patlıcan Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk Mutfağında bir birinden güzel patlıcan yemeği çeşitlerinden yeni bir sunum şekli ile Peynirli Patlıcan nasıl yapılır? Şeflerin özel yemek tariflerinden ve nefis...

Kuru Patlıcan Yemeği

Kuru Patlıcan Yemeği

Geleneksel Türk mutfağında patlıcan yemekleri sofraların vazgeçilmez yemek çeşitlerinden biridir. Yöresel mutfaklarımızda patlıcan yemekleri saymakla bit...

Yumurtalı Patlıcan İçi Kavurması Nasıl Yapılır?

Yumurtalı Patlıcan İçi Kavurması Nasıl Yapılır?

En iyi Muğla yemeklerinden Yumurtalı Patlıcan İçi Kavurması nasıl yapılır? Muğla mutfak kültüründe harika patlıcan yemeklerinden Yumurtalı...

Sıkma Patlıcan Borana

Sıkma Patlıcan Borana

Patlıcan borani de pirinç veya bulgur kullanılması da bir çok borana veya yoğurtlama da bu teknik kullanılmakta Muğla mutfağında. Örneğin daldırma veya pişirme sosu olarak...

Patlıcanlı Siron Nasıl Yapılır?

Patlıcanlı Siron Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağında Patlıcan yemekleri saymakla bitmez. Kıymalı Patlıcan, köfteli Patlıcan, tavuklu Patlıcan ya da parça etli Patlıcan yemekleri çeşitleri ve En İyi Patlıcan...

En İyi Patlıcan Yemeklerinden

En İyi Patlıcan Yemeklerinden "Evde Yağlı Patlıcan"

Bazı yemekler yapıldığı anda yenmeli yoksa özelliğini yitirir. Kızartmalar gibi. Ama bazı yemekler ise ne kadar beklerse o kadar lezzeti artar...

Karnıyarık Nasıl Yapılır?

Karnıyarık Nasıl Yapılır?

Muğla Yemek Kültüründe karnıyarık nasıl yapılır? En ünlü patlıcan yemeklerinden karnıyarık yapmak için nelere dikkat edilir? Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği..

Evde Patlıcan Bostan Kebabı Nasıl Yapılır?

Evde Patlıcan Bostan Kebabı Nasıl Yapılır?

Daha önce evinizde patlıcan Bostan Kebabı yaptınız mı? En iyi iftar menülerinde patlıcan Bostan Kebabını'da denemek istermisiniz? iftar sofrasına...

Eski Ramazan Yemeklerinden Klasik

Eski Ramazan Yemeklerinden Klasik "Beğendi" Lezzeti...

Nefis ramazan yemeklerinden Beğendi nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden patlıcan yemeklerini severmisiniz?

Bademli Fıstıklı Karnıyarık. Ben böyle karnıyarık görmedim!!!

Bademli Fıstıklı Karnıyarık. Ben böyle karnıyarık görmedim!!!

Yöresel Mutfaklarımız, Gelenek sel Türk mutfağı ve Osmanlı Yemek Kültüründe nefis yemek 'leri ile bilinen Sertabbah...

İslim Kebabı Tarifi

İslim Kebabı Tarifi

Patlıcan yemeklerinden "İslim Kebabı" Geleneksel Türk Mutfağında yemek menülerinde de sıklıkla yer almıştır. Patlıcanlı yemekler Yöresel Yemekler ve Yöresel Mutfaklar da Ahali tarafından beğenilen...

Nefis Patlıcan Yemeklerini Denemek İstermisiniz?

Nefis Patlıcan Yemeklerini Denemek İstermisiniz?

Patlıcan yemekleri Türk Mutfağında yemek menülerinde de sıklıkla yer almıştır. Etli Patlıcan yemeği, Tencerede patlıcan güveç, patlıcan İslim kebabı eve Şakşuka tarif...

Patlıcan Kebabı Tarifi

Patlıcan Kebabı Tarifi

Osmanlı saray mutfağında ve yöresel mutfaklarımızda da çalışmaları ile bilinen ünlü Şef Yılmaz Seçim’e mutfağımıza vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için teşekkür eder, profesyonel kariyerinde...

Kaşar Peynirli Közlenmiş Patlıcan

Kaşar Peynirli Közlenmiş Patlıcan

Geleneksel Türk Mutfağında çok önemli yeri olan patlıcanın anavatanı konusunda üniversite sınavlarında sorular bile sorulmuştur. Ancak, günyüzüne çıkarılan bu kabartmalar,..

Geleneksel Turk Mutfağında Patlıcan Yemekleri...

Geleneksel Turk Mutfağında Patlıcan Yemekleri...

Patlıcanın anavatanının 1492 yılında keşfedilen Amerika kıtası değil, Ege olduğunun ortaya çıktı. Muğla'nın Yatağan İlçe..

Yöresel Mutfaklarımızdan Sivas kebabı Nasıl Yapılır?

Yöresel Mutfaklarımızdan Sivas kebabı Nasıl Yapılır?

Osmanlı Saray mutfaklarında Özellikle kebap denince neredeyse her şehrin adıyla anılan bir kebabı mevcut. Bunlardan biri de Osmanlı Saray mutfaklarında da yapılan Sivas kebabı..





Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlı Saray Mutfağında “Patlıcan” Hakkında Bazı Dipnotlar;
 
Olivier’e göre Mudanya ve çevresinde patlıcan yetiştirilmektedir. İstanbul’da çeşitli yerlerde bakla, marul, hindibâ, patlıcan, biber ve kabak yetiştirilmektedir. Lubenau, Gelibolu’da yetiştirilen hıyar, turp, soğan ve kabağın İstanbul’a gönderildiğini yazar. İki Fransız gezgin Çanakkale’de lahana, soğan ve marul yetiştirildiğini belirtir.
 
Söz gelimi dolma çeşitlerini şöyle anlatır:
“Taze kabakların, patlıcanların içi oyulur ve ince kıyılmış koyun eti ile doldurulur. Sarımsak, baharat ve tuz ilave edilir, sade suda pişirilir. Bu tür yemeklerin üzerine yoğurt dökerler.
 
“Türk sofralarında yemekler basit olmaktan çok sayısızdır. Çeşitli şekillerde hazırlanmış koyun eti, lezzetli sebzeler (enginar ve patlıcan zeytinyağıyla hazırlanır ve soğuk olarak sunulur) ceviz ve biberden yapılmış bir sosla çerkez tavuğu denilen yemek, ünlü börek, bal ve manda sütünün başrolleri paylaştığı çok baharatlı tatlılar, komposto ve son olarak asla vazgeçilemeyen pilav.
 
Tavernier, Urfa’da “Türkiye’nin başka  hiçbir yerinde yiyemeyeceğiniz kadar güzel yemekler yiyebilirsiniz” der ve ekler “Diyarbakır’da çok güzel ekmek, başka yerlerde yiyemeyeceğiniz kadar lezzetli etler de vardır”.
 
Bu güzel yemeklerin yanında sofrada bulunan bir diğer yiyecek de turşudur. Seyyahların anlatımına göre Türkler, sonbaharda üzümlerden turşu kurup kış için saklarlar. Üzüm taneleri turşu olarak kurulunca uzun süre taze kalmaktadır. Üzümden yapılan iyi sirke şaraptan da ucuz olup her yerde bulunmaktadır. Sirke ile yapılan patlıcan, hıyar, lahana ve pancar turşusu Osmanlı sofralarının sevilen yiyecekleri arasındadır.
 
Patlıcan nedir? Patlıcan Nereden Geldi?
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen bir kültür bitkisidir. Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy'da Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yy'da İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
 
Patlıcanın Faydaları nelerdir?
Patlıcan mutfaklarda aygın olarak kullanılan bir sebze türüdür. Özellikle doyurucu özelliğinden dolayı vejetaryenler tarafından tercih edilir. Kendine has tadı yanında patlıcanın sağlı açısıdından bir çok faydası vardır.
 
Patlıcanı sağlık açısından faydalı kılan şey şüphesiz içerdiği minetaller ve vitaminlerdir.Patlıcan tam bir A vitamini deposudur. Aynı zamanda C,E ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca, potasyum, magnezyum, sodyum açısıdan çok zengindir.
 
Patlıcan Diyabeti Sağlıklı Seviyede Tutar: 
Patlıcan lif ve düşük çözünürlü karbonhidratlar açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Böylece kan şeker seviyelerinin kontrolü için oldukça yararlıdır ve aynı zamanda glikoz emilimini kontrol edebilir. Bu özelliğinden dolayı tip 2 diyabet hastası insanlar için iyi bir seçenek olabilir.
 
Patlıcan Kalp Sağlığını Korur: 
Patlıcan kolesterol düzeyini büyük ölçüde dengeleyebilir. Bununla birlikte kan basıncı seviyesini de sağlıklı bir seviyede tutabilir. Bunu bol miktarda içerdiği potasyum sayesinde başarırı. Bu özelliği ayrıca patlıcana kalp sağlığını koruma noktasında yardımcı olur.
 
Patlıcan Beyin Sağlığını Korur: 
Patlıcan beyinde meydana gelen hasarlı hücrelerin onarımın ave hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Bunun bir sorunucu olarak hafızanın fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkı sağlar.
 
Demir Üretimine ve Temizlenmesine Yardımcı Olur: 
Vücutta demir seviyesinin düşük olması bir çok hastalığa ve sağlık problemine enden olabilir. Bunun yanında vücutta demir miktarının çok fazla olmasıda sağlık sorunlarına neden olur. İşte bu yüzden diğer bir çok maddelrede olduğu gibi, demir seviyesinin de sağlıklı seviyelerde olması gerekmektedir.. Patlıcanın içerdiği nasunin vücutta fazla demirin emilimini sağlar. Bunun dışında serbest radikallerin hareket kabiliyetini kısıtlayan patlıcan, bir çok açıdan sağlığımızı koruru.
 
Patlıcan Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: 
Patlıcanın su düzeyi yüksek olduğu için kalorisinin düşük olduğu düşünülmektedir. Özellikle kilolarından kurtulmak için harika bir tercih olabilir. Bunun dışında içerdiği lifler yardımıyla açlık hissini bastırabilir.
 
Sindirim Sistemine Yardımcı Olur: 
Bol miktarda lif içeren bütün sebze ve meyveler sindirim sistemi sağlığına çok ciddi katkıda bulunabilirler. Patlıcan da bol miktarda lif içerir, bu özelliğinden dolayı ayrıca kolon kanserine yakalanma riskini azlatır, ayrıca kabızlık sorunlarını ortadan kaldırabilir. Ayrıca mideyi güçlendirir.
 
Patlıcan Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olabilir: 
Sigarayı bırakamamının en büyük sebeplerinden bir tanesi nikotin bağımlılığıdır. Patlıcan özellikle yavaş yavaş sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir yardımcı olabilir. Nikotin ihtiyacını karşılar.
 
Antioksdian ve Anti Bakteriyal Olarak Patlıcan: 
Patlıcanın diğer önemli bir özelliği de anti bakteriyal ve antioksidan özelliğidir. Bu özelliği sayesinde bünyede bir çok hastalılara neden olan serbest radikaller ve virsülere karşı savunma sistemini kuvvetlendirir. Bol miktarda C vitamini içermesi bu özelliğini güçlendirir.
 
Patlıcanın Cilt ve Saç Sağlığına Faydaları: 
Patlıcan aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için de önemli bir besim kaynağıdır. İçerdiği bol miktardaki diyet lifleri ve farklı vitaminler sayesinde cilt sağlığını korur. Cildin temiz tutulmasını sağlar ve cildi serbest redikaller ve ölü hücrelerden temizler. Patlıcanın cilt kanserini önleyebildidği gibi, ciltde meydana gelen siyah lekeleri ortadan kaldırma özelliği vardır.