Köfte Tarifleri

Geleneksel Türk mutfağında köfte nasıl yapılır? En iyi köftelerde hangi malzemeler kullanılır? Evde köfte yaparken nelere dikkat edilir? Türk mutfağında en iyi köfteler hangileridir?  Köfte kıymasında hangi baharatlar kullanılır?


Sofralarınızı Taçlandıracak Hasanpaşa Köftesi Tarifi

Sofralarınızı Taçlandıracak Hasanpaşa Köftesi Tarifi

Hasanpaşa köftesi, yüzyıllardır Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Dana kıyma ve patates püresi ile hazırlanan bu leziz tarif, aileniz ve misafir 'leriniz için sunabileceğiniz..

Evde Cacıklı Arap Köftesi Nasıl Yapılır?

Evde Cacıklı Arap Köftesi Nasıl Yapılır?

Gaziantep mutfağı denince akla birçok lezzetli yemek gelir ancak cacıklı köfte, özellikle yöresel mutfaklarımızın ve sofraların vazgeçilmezi olmuştur. Bu enfes tarif, her aşamasıyla evde..

Evde Köfte Yapmanın Özellikleri ve Köfte Çeşitleri

Evde Köfte Yapmanın Özellikleri ve Köfte Çeşitleri

Türk mutfağı, köftenin birçok farklı çeşidine ev sahipliği yapar. Bunlar içinde en popüler olanları İnegöl köfte, Tekirdağ köfte, Adana köfte ve Akçaabat köftesidir. Pişirme teknikleri..

Çocuklar Bu Lezzete Bayılıyor!

Çocuklar Bu Lezzete Bayılıyor! "Tereyağında Köfte"

Bazı çocuklar vardır ki yemek beğendiremezsiniz. Peki çocuklar ne yer? Çocuklar hangi yemeklerden hoşlanır? Çocukların en sevdiği yemekler nelerdir? Çocuklar hangi..

Evde Akçaabat Köftesi Tarifi

Evde Akçaabat Köftesi Tarifi

En farklı yöresel köfte çeşitlerimizden Evde Akçaabat Köftesi yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Akçaabat Köftesi yapmanın püf noktası nelerdir? Evde Akçaabat Köftesi yaparken nelere dikkat edilir?

En Sevilen Köfte Tarifleriden Kasap Köfte Nasıl Yapılır?

En Sevilen Köfte Tarifleriden Kasap Köfte Nasıl Yapılır?

Evde Kasap Köfte yapmanın püf noktası nedir? Evde Kasap Köfte yapmak için nelere dikkat edilir? En muhteşem köfte çeşitlerinden Kasap Köfte yapmak için Tük mutfağı şeflerinin özel köfte..

En İyi Köfte Tariflerinden Sultan Köftesi Nasıl Yapılır?

En İyi Köfte Tariflerinden Sultan Köftesi Nasıl Yapılır?

Evde Sultan köftesi yapabilmek için hangi malzemeler kullanılır? Nefis yemek tariflerinden ve köfte tariflerinden Sultan köftesi yapmanın püf noktası nelerdir? Tavuklu ve etli seçenekleri..

Abdigör Köftesi'nin Hikayesi

Abdigör Köftesi'nin Hikayesi

Geleneksel Türk mutfağında en iyi lezzetlerden ve köfte tariflerinde Abdigör Köftesi nasıl yapılır? Macun gibi dövülmüş et bıçakla sürekli karıştırılarak sinirleri ayıklanır..

Tonus Köftesi...

Tonus Köftesi...

Farklı yemek tarifi arayanların imdadına yöresel lezzetler yetişiyor. Bunlardan biri de tadına doyum olmayan Sivas'ın meşhur yemeği tonus köftesi. Peki, tonus köftesi nasıl...

Islama Köfte Nasıl Yapılır?

Islama Köfte Nasıl Yapılır?

Islama köfte nedir? Islama köfte yaparken nelere dikkat edilir? Islama köfte yapmanın püf noktası nelerdir? Islama köftenin kıyması nasıl hazırlanır? En iyi köfte tariflerinden...

Annemin Köftesi...

Annemin Köftesi...

Yöresel ev mutfaklarında en iyi köfte tariflerinden Anne köftesi desem onun içine o katılmaz dı, bu katılırdı, yok öyle olmazdı, böyle olurdu diyenler olacak diye adını annemin...

En İyi Muğla Yemeklerinden Ekşili Köfte Nasıl Yapılır?

En İyi Muğla Yemeklerinden Ekşili Köfte Nasıl Yapılır?

İşte sizlere en zengin yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında Behiye Özdemir’in kaleminden kendi yorumu ile Ekşili Köfte tarifini mutfak...

En Eski Köfte Tariflerinden

En Eski Köfte Tariflerinden "Taş Köfte" Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağında yöresel mutfaklarımızdan Iğdır mutfağının yöresel lezzetler 'indeki en iyi köfte tariflerinden taş köfte, et ile çeşitli baha..

En Pratik Köfte Nasıl Yapılır?

En Pratik Köfte Nasıl Yapılır?

En lezzetli Köfteleri yapabilmek için nelere dikkat edilir? Nefis ve lezzetli köfteler yapabilmek için hangi malzemeler kullanılır? Bekar erkekler evde pamuk gibi köfteler yapmak istermisiniz?

Darüzziyafe Köftesi...

Darüzziyafe Köftesi...

En İyi Köfte Tariflerinden Evde Darüzziyafe Köftesi yapmayı denediniz mi? Nefis ve lezzetli sofralarınızı Darüzziyafe Köftesi ile şenlendirmek istermisiniz? İşte sizlere Türk mutfağı...

Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nasıl Yapılır?

Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nasıl Yapılır?

Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nedir? Muğla mutfak kültüründe en ünlü düğün yemekleri nelerdir? Muğlada en iyi düğün yemeklerinden...

Yörük Yemeklerinden Evde Topalak Nasıl Yapılır?

Yörük Yemeklerinden Evde Topalak Nasıl Yapılır?

Yöresel köftelerden Evde Topalak nasıl yapılır? Topalak yapmanın püf noktaları nelerdir? Bugüne kadar evde topal yaptınız mı? Muğla mutfağı..

Acem Köftesi Tarifi

Acem Köftesi Tarifi

Osmanlı saray mutfağında ve yöresel mutfaklarımızda da çalışmaları ile bilinen ünlü Şef Yılmaz Seçim’e mutfağımıza vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için teşekkür eder, profesyonel kariyerinde...

Geleneksel Türk Mutfağında Tarhana Köftesi

Geleneksel Türk Mutfağında Tarhana Köftesi

Türk mutfağının geleneksel damak tatları arasında ilk sıralarda yer alan tarhananın, içinde barındırdığı besin değerleriyle bir şifa kaynağı olduğu, uzmanlarca kabul..

Geleneksel Türk Mutfağında En Lezzetli Köfteler Nasıl Yapılır? Nefis Köfte Yapmanın Püf Noktalar Nelerdir?

Geleneksel Türk Mutfağında En Lezzetli Köfteler Nasıl Yapılır? Nefis Köfte Yapmanın Püf Noktalar Nelerdir?

Yöresel Mutfakların lezzetli köfte çeşitlerine hangi baharat..

Fırında Biberli Köfte Tarifi

Fırında Biberli Köfte Tarifi

Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlıda Saray Mutfağında “köfte” Hakkında Bazı Dipnotlar; Defterdarzade Mehmed Paşa'nın aşçılarıyla ilgili anlatılanlar, saray çevresi mutfağının...

Sac Köftesi Tarifi

Sac Köftesi Tarifi

Sac köftesi bir diğer adıyla kübbülsaciye, adını üzerinde pişirilmekte olan mutfak gerecinden . almaktadır. Bilindiği gibi sac kenarsız dışbükey demirden bir pişirme aracıdır. Sac ekmeği, sac böreği...

Patates Köftesi Tarifi

Patates Köftesi Tarifi

Patates Köftesi ;Osmanlı saray mutfağı, Osmanlı ve Türk Mutfağı, Geleneksel Türk Mutfağında yapılan kızartmalarımızdan biridir. Geleneksel mutfaklarımızda domates sosu ile yada...

Hindi Köftesi Tarifi

Hindi Köftesi Tarifi

Hindi Nedir? Hindi Nereden Geldi? "Hindi" Kelimesinin Farklı Dillerdeki Anlamları, Hindinin Türkçe anlamı "Hindistanlı" ("Hintli") ile eş anlamlıdır. "Hindistan ile ilgili" anlamında...





Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesindeki Diliyle
Sofya'ya yakın Vitoş Dağı'nı geçerken yörük obalarında yemek yiyen Evliya Çelebi, onların yiyeceklerini sayıyor: "Süd ve kaymak ve yoğurd ve kölemez ve hoşmerim ve tereyağıyla pişmiş bazlama ve Satırla yapılan kıymadan kömür üzerinde pişirilen köfte ve damzırma ve sızırma ve katık ve teleme peyniri ve ağız ve ekir ve uyku ve ayran ve yayık ve pişi ve katmerce ve poğaça ve ezme ve yazma misilli taamlar." [III 228].
 
Şehirlerde halkın neler yiyip içtiklerini öğreniyoruz: 
İstanbul'un bozahanelerinde sunulan sakatat çeşitleri [I 247], Rum balık aşçılarının pişirdikleri deniz ürünleri ve perhiz sırasında pişirdikleri çeşitli etsiz sebze yemekleri, Şam'ın kahvehanelerinde satılan çay, salep, süt, palude gibi içecekleri Muhteşem bir mutfak teşkilatıyla seyahat eden ve büyük bir gurme olan Defterdarzade Mehmed Paşa'nın aşçılarıyla ilgili anlatılanlar, saray çevresi mutfağının üstün niteliğini yansıtıyor.
 
Eldiven takmak mecburiyetinde olan bu aşçıların her biri ayrı bir konuda uzmandır: hamurcu, kebapçı, köfte kebapçı, yahnici, tatlıcı, çorbacı, dolmacı ve kıymacı. Yeni ve lezzetli bir yemek icad eden aşçılar da ödüllendiriliyor, giysisi, eli veya tırnağı kirli bulunanlar iki yüz kızılcık değneği yiyordu. 
 
Dolmacı ve kıymacı ve köfte kebabcıların kullandıkları etlere sinek konmaması için sık balık ağından özel çadırlarda saklanıyordu. Evliya, Defterdarzade Mehmed Paşa'nın mutfağında pişen nefis yemekler için "bir vüzera sofrasında görmedim" diyor [II 190-191].
 
Defterdarzade Mehmed Paşa'nın sofrasında, Osmanlı mutfağının temel yemeklerinden olan dolma ve baklava gibi hamurişleri yer alırken, Bitlis Hanı'nın Melek Ahmed Paşa'ya verdiği ziyafette bu yemeklerin olmaması ve sunulan pilavların çokluğu, İran mutfağının etkisini gösteriyor. Onaltı çeşit pilav, birçok çorba ve kebablardan sonra, birçok sıcak içecek ve en son çeşitli reçel ve murabbalar sunulmuştu [IV 76].
 
Padişah Sofrası
Evliya Çelebi, ülkenin değişik yerlerinden padişaha ve saraya yollanan birçok yiyecek ve içecekten bahsediyor: Sudak'tan elma [VII 250], Gemlik'ten nar ve fıçılarda nar suyu [V 144], Mısır'dan kavanozlar içinde hummas limonu şerbeti [X 267], İstanköy adasından gelen limon ve turunçla yapılan meyve şurupları gibi [IX ııo]. Diyarbakır'dan nefis Hamrevat kaynak suyu güğümler içinde Sultan ibrahim'e yollanıyordu [IV 28].
 
Budin seferi sırasında Dobroçinliler, meşhur sipov ekmeklerini dev boyutta pişirip padişah Kanuni Sultan Süleyman'a "Gazan mübarek ola" diyerek vermişler [VII 160]. Bu dört ekmekten her biri kızaklarda yüzer çift camus tarafından çekilmişti. Sakız adasının sakızlıkları mirı malıydı. Ada halkı, ürettikleri sakızın hepsini gümrük eminine teslim etmek zorundaydı, bir çiğnem sakız bile saklamaları
yasaktı DX 62].
 
Yukarıda değinildiği gibi padişah için pastırma, yeniçeri avcılarının Istranca Dağlarında avladıkları alageyik, karaca ve geyik etlerinden hazırlanıyordu [I 196].
 
Köfte Çeşitlerim Nelerdir? Turkiyede Bulunan Köfte Çeşitlerim Hangileridir?
Köftenin kısa tarifi kıymanın değişik şekillerde kızartılmış halidir diyebiliriz. Fakat sadece kıyma ile yapılmaz. İçine katılan baharat, harç ile farklı bir isim alır. Yöresine göre isim değiştirir ama tadı ile ağızları sulandırır köfte. Mangalda, tavada, fırında türlü türlü pişirme yolları vardır. 
 
Ülkemizde bilinen yöresel köfteler ve Geleneksel  Köfte çeşitlerinden bazıları şunlardır; 
Adana köfte, Adapazarı Islama Köfte, Akçaabat Köftesi, Akhisar köfte, Balık Köftesi, Bandırma köfte, Besmeç, Biga köftesi, Birlik köfte, Bolu Mengen köfte, Cızbız köfte, Çiğ köfte, Dalyan Köfte, Diyar köfte, Ekşili köfte, Fındık köfte, Hasanpaşa köftesi, İçli köfte, İnegöl köfte, İskeçe köfte, İskendurun köfte, İslim köfte, İzmir köfte, Kadınbudu köfte, Mercimek köftesi, Mücver köfte, Odun köfte, Patates köfte, Piraziz köftesi, Rosto köfte, Saray köfte, Satır köfte, Sucuk köfte, Sultanahmet köftesi, Sulu köfte / Misket köfte, Suluyağlı köfte, Şiş köfte, Tekirdağ köftesi, Terbiyeli köfte, Tire köfte, Tükürüklü köfte, Yalıköy köftesi, Yayla köfte, Çine Köftesi, Muğla Köftesi, Pideli Köfte...