Girişimci Kadınlar

Kadın Girişimciliği Kavramı ve Özellikleri
Kadın girişimci literatürde, ev dışı bir mekânda, kendi adına kurduğu bir işletmesi olan, bir işletmede tek başına veya çalıştırdığı diğer kişilerle birlikte çalışan veya sahibi olarak ortaklık kuran, iş ile ilgili olarak çeşitli kamu ve özel kuruluşlarla temaslara geçen, işletmenin geleceği ile ilgili planlar yapan, işletmeden elde ettiği kazanç...

Girişimci Kadınlara Master Class Eğitimi Verildi

Girişimci Kadınlara Master Class Eğitimi Verildi

Türkiye turizm haberlerinde de yer alan ve dört bir yanından gelen kadın girişimciler, 3 gün boyunca konusunda uzman konuşmacılar ve akademisyen 'lerden marka keşfi, marka..

Girişimci Kadınlar Projesinden Yeni Restoran Açılışı

Girişimci Kadınlar Projesinden Yeni Restoran Açılışı

Türkiye gastronomi haberlerinde de yer alan bilgilere göre Mardin'de 'Sığınmacı, Yerel ve Depremzede Kadınların Ekonomik Büyüme ve Başarısı için Kadın Girişimi Projesi..

Murat Kurum'dan, Girişimci Kadınlara 100 Bin Tl Destek

Murat Kurum'dan, Girişimci Kadınlara 100 Bin Tl Destek

Evi yuva yapan nasıl kadınsa toprağı vatan yapan da kadın lardır. 100 bin girişimci kadın larımıza ise İBB'den 100 bin TL işini geliştir diyeceğiz. Girişimci kadınımız, vereceğimiz ser..

Levent Karlıbel “Girişimci Kadınlar Zirvesi” Konuştu

Levent Karlıbel “Girişimci Kadınlar Zirvesi” Konuştu

Şimdi doğru hamlelerle doğru adreslere ulaşmak istiyoruz. Sizleri burada görmekten çok mutluyum. Bu salonlarda gençleri ve kadınları görmekten çok mutluyum. Bu toplan..

Girişimci Kadınlar Günde 200 Kilo Mantar Üretiyor

Girişimci Kadınlar Günde 200 Kilo Mantar Üretiyor

Kadın girişimciler aldıkları eğitimle mantar üreticiliğine başladı. Terme ilçesinde uygulamaya konulan Alternatif Tarım ile İstihdama Katkı Projesi kapsamında eğitim alıp...

Gastronomi de Sürdürülebilir Gelecek- Ebru Baybara Demir

Gastronomi de Sürdürülebilir Gelecek- Ebru Baybara Demir

Kadın liderler yetiştirmek amacıyla ‘Kadınların Liderliği’ gelişim programını uyguluyoruz. Birleşmiş Milletlerin Kadını Güçlendirme İlkelerinin (WEPS) imzacısı olarak çalışmalar...

Girişimci Kadınlara Eğitim Ve Mentorluk Eğitimi Başladı

Girişimci Kadınlara Eğitim Ve Mentorluk Eğitimi Başladı

Proje eğitimlerine katılan girişimci 50 kadına, 6-9 ay boyunca, sektörde başarılı kadınlar ve alanında uzman kişiler tarafından mentorluk / koçluk desteği sağla..

“Üreten Kadın Büyüyen Türkiye” Girişimcileri

“Üreten Kadın Büyüyen Türkiye” Girişimcileri

Serdivan ilçesindeki alışveriş merkezinin yanındaki alanda yapılan fuarı gezen ziyaretçiler, 180 stantta sergilenen ürünlere ilgi gösterdi. SAKİKAD Başkanı Nagihan Aygün, panayırın..

Ordulu Girişimci Kadınlara Aşçılık Mesleği Eğitimi

Ordulu Girişimci Kadınlara Aşçılık Mesleği Eğitimi

Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki ORMEK’lerde yiyecek ve içecek hizmetleri alanında açılan aşçı yardımcılığı, yaş pasta yapımı, Gaziantep mutfağı, aşçı çırağı, pastacı..

Kagider'den “Kadın İstihdamı

Kagider'den “Kadın İstihdamı" İle Kadın Girişimciye Destek

İyi İşler’in uzun soluklu yolculu 'ğunun kadınların güçlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamı konularındaki kararlılıklarının somut sonucu olduğunu belirten Boyne..

“Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması” Yapılacak

“Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması” Yapılacak

Keşan TSO tarafından yapılan bilgilendirmede, Üreten Kadınlar Yarışması 2024 başvurularının 15 Aralık 2023 Cuma gününe kadar devam edeceği belirtilerek, “Girişimci Kadı..

Yöresel Mutfaklarımızda Yeni Lezzet Ustaları Yetişiyor...

Yöresel Mutfaklarımızda Yeni Lezzet Ustaları Yetişiyor...

Kadın istihdamını güçlendirmek, girişimci kadınlarımızın yerel mutfağı öğrenmesi, eş zamanlı olarak kadınların meslek edinmesine katkı sağlamak ve sürdürülebilir alanların..

Girişimci Kadınların Özellikleri Nelerdir? Nasıl Başarılı Olur?

Girişimci Kadınların Özellikleri Nelerdir? Nasıl Başarılı Olur?

Girişimci kadınlar, tıpkı erkek girişimciler gibi, farklı özelliklere ve yeteneklere sahip olabilirler. Ancak bazı genel özellikler şunlardır. Aslında, girişimci kadınların tercih edebile..

Girişimci Kadınlarımız'dan Arıcılıkta Başarılı Bal Hasadı

Girişimci Kadınlarımız'dan Arıcılıkta Başarılı Bal Hasadı

Balın kalitesinin prolin değerinden anlaşıldığını aktaran Yılmaz, "Normalde en az 300 olan prolin seviyesini yaklaşık üç katı 846'ya çıkaran bir kalite elde ettik. Bal üretimini sıfır şeker..

Girişimci Kadın Ne Demek?

Girişimci Kadın Ne Demek?

Girişimci Kadınlarımız ne yapar? Girişimci Kadınlarımızın özellikleri nelerdir? Girişimci Kadın hangi iş kollarını seçebilirler? Girişimci kadın", bir iş fikrini hayata geçirme ve kendi işini başlatma sürecin..

Üreten Kadın & Üreten Türkiye

Üreten Kadın & Üreten Türkiye

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Serdivan Belediye Başkan Vekili Selvet Karaoğlu, Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün, SATSO 31.Meslek Komite

Girişimci Kadınlarımızdan Gevaş'ta

Girişimci Kadınlarımızdan Gevaş'ta "Ahtamara" Markası"

İlçede yaşayan 18 girişimci kadın, daha profesyonel üretim yapmak ve pazarlamak amacıyla 2021'de kooperatif çatısı altında birleşmeye karar verdi. Hayata geçirdikleri projenin meyve..

"Kivi Sucuğu" Patent Aldı

Kivi sucuğu nedir? Yenilikçi Türk lezzetlerinden Kivi sucuğu nasıl yapılır? Kivi sucuğunda hangi malzemeler kullanılır? Patentli lezzetlerden Kivi sucuğunun özellikleri nelerdir? Patentini aldıkları kivi sucuğu büyük..

‘Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi’...

‘Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi’...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi projesi..

Girişimci Kadınlardan Festival

Girişimci Kadınlardan Festival

Girişimci Kadınlar ve El Emeği Festivali’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediklerini dile getiren Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Girişimci Kadınlar ve El Emeği Festivalimizin bu yıl dördüncüsünü düzenli..

Girişimci Kadınlarımızdan

Girişimci Kadınlarımızdan "Çam Balı" Üretimine Start...

Kapsayıcı bir sosyal sorumluluk projesi örneği sunarak yöredeki kadınlara ekonomik kazanç sağlayabilecekleri profesyonel bir donanım imkanı veren projede ayrıca Manisa..

Dr. Aslı Elif Tanugur Samancı 'ya Uluslararası Ödül

Dr. Aslı Elif Tanugur Samancı 'ya Uluslararası Ödül

Farklı alanlarda elde ettikleri basarılarıyla lider ve öncü konuma ulaşmış etkin kadınları bir araya getirerek kadın liderliğini farklı kültürler, coğrafyalar ve kariyerler..

"Girişimci Kadınlar" ve "Kadın Kooperatifleri" KEPEZ

Kadın el emeğinin değerlendirilmesinde kadın kooperatiflerinin öneminin her geçen gün arttığını belirterek, Çanakkale Belediyesi tarafından yürütülen yerel kalkınmaya..

İzmit Kadın Girişimciler Merkezinden Dayanışma

İzmit Kadın Girişimciler Merkezinden Dayanışma

En başarılı girişimci Kadınlarımız kendi ayakları üzerinde durma 'ları ve kendi kazançlarını sağlamaları gayesiyle faaliyet 'lerini sürdüren İzmit Kadın Girişimciler Merkezi..





Kadın Girişimciliği Kavramı ve Özellikleri
Kadın girişimci literatürde, ev dışı bir mekânda, kendi adına kurduğu bir işletmesi olan, bir işletmede tek başına veya çalıştırdığı diğer kişilerle birlikte çalışan veya sahibi olarak ortaklık kuran, iş ile ilgili olarak çeşitli kamu ve özel kuruluşlarla temaslara geçen, işletmenin geleceği ile ilgili planlar yapan, işletmeden elde ettiği kazanç üzerinde söz sahibi olan ve işletmesi adına tüm riski üstlenen kadındır (Soysal, 2010).
 
Dünya genelinde kötü ekonomik koşullar, yüksek işsizlik oranları ve boşanma kadınları girişimcilik aktivitelerine itmektedir (Jalbert, 2000 Aktaran İlter 2008).
 
Özellikle esnek çalışma saatleri kadınları girişimciliğe yönelten önemli etkenlerden biri olmaktadır. Evde çalışarak yapılabilen işler, kadınlar için zamanlarını ayarlayabilme, işlerini çocuk bakımına ve zorunlu ev işlerine göre planlayabilme gibi avantajlar vermektedir. ABD’de ülke genelinde bu tür işlerin % 35’inin başında kadınlar bulunmaktadır ve bu tarz işlere ilgi giderek artmaktadır. Ayrıca son yıllarda üretimde zaman ve mekân esnekliğinin artması ve bu alandaki teknolojik gelişmelerin yaşanması kadın girişimciliğinin yaygınlaşmasına da destek olabilecektir (İlter 2008).
 
Türkiye’de kadın çalışanlar ile ilgili yapılan çalışmalar, girişimci iş kadınlarının yarısından fazlasının ticaret sektöründe girişimci olduğu, genellikle 30-39 yaş diliminde yer aldığı ve yarısına yakınının eğitim düzeyinin sadece lise eğitimi düzeyinde kaldığı ve genellikle kentli olduklarını ortaya koymaktadır.
 
Kadınların bu süreçte çalışma yaşamına daha aktif olarak katılımlarının artmasında başlıca şu faktörlerin etkili olduğu söylenmektedir (Kocacık ve Gökkaya, 2005): Dünya genelinde çalışan kadınları koruyucu ve destekleyici yasaların ve uygulamaların artması, demografik gelişmeler, şehirleşme oranlarında artış, eğitim olanaklarının artması, standart dışı çalışma şekillerinin ortaya çıkması, geçim sıkıntısı ve ekonomik zorluklar, evlenme oranlarında azalma, buna karşılık boşanma oranlarında artış, toplumların, kadınların çalışmasına yönelik tutumlarında meydana gelen olumlu gelişmeler, çocuk bakımı ve diğer hizmetlerdeki iyileşmeler (Soysal 2010).
 
Türkiye’de girişimci kadınları belirleyen temel karakteristikler ise; kendine güvenli, cesaretli ve sabırlı olmasıdır. Kadınlar, erkek girişimcilerle karşılaştırıldığında kârdan çok sosyal itibara önem vermekte, risk almada erkek girişimcilere oranla daha temkinli hareket etmekte ve daha az özgüvenli bulunmaktadır.
 
Kadınları Girişimci Olmaya İten Nedenler
Kadınların Türkiye’de girişimcilik faaliyetleri temelde yapısal uyum politikalarının etkisiyle azalan hane gelirlerine yönelik geliştirilen “kadınların kendi başlarına küçük işyeri kurma girişimlerine” dayanmaktadır.
 
Kadınların gerek haneye ek gelir sağlamak ve gerekse ücretli işlerde çalışma çabalarının artması onların ekonomik faaliyetlere girişini hızlandırmıştır. Fakat Türkiye’de özellikle başvurulan işlere uygun eğitim ve becerisi olmayan kadınların iş bulma şanslarının son derece zayıf olması, zorunlu olarak kadınları kendi işinde çalışmaya sevk etmektedir (Soysal, 2010).
 
1990 sonrası ve özellikle 2000’li yıllarda, siyasal, ekonomik ve toplumsal gerekçelerle küçük girişimciliğin yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, kadınların girişimci olarak yeterliliklerinin sağlanması yönündeki eğilimler ve bunları destekleyici uygulamalar giderek yoğunluk kazanmıştır.
 
Hükümetler tarafından kadınların yerel ekonomiyi kalkındırmada önemli bir aktör olarak görülmesi politikası da kadınları girişimci olmaya iten uygulamalardan olmuştur. Bu politikada özellikle yerel aktörler içerisinde yer alan potansiyel kadın girişimcilerin yönlendirilmesi, teşvik edilmesi ve güçlendirilmesi öngörülmektedir.
 
Kadınların iş kurma nedenleri ile ilgili Çakıcı’nın (2006) Mersin’de 160 girişimci kadın üzerinde yapmış olduğu araştırmada; kazanç elde etmek, bağımsız çalışma ve sosyal yaşam sürme istekleri gibi faktörlerin ön plana çıktığı belirlenmiştir. Çelik ve Özdevecioğlu’nun (2001) Nevşehir’de yaptıkları bir diğer araştırmada ise, kadınların girişimci olmalarında daha çok aileye ek gelir sağlamak, kocanın ölmesi, kendini ispat etme ve geçmiş mesleki tecrübelerin ticari hayata aktarılması gibi faktörlerin etkili olduğu tespit edilmiştir.
 
Kadın Girişimci Tipleri
Literatürde, dört farklı kadın girişimci tipinin tanımlandığı belirtilebilir. Bunlardan ilki, hem girişimcilik ideallerini hem de geleneksel cinsiyet rollerini üstlenen ve ikisini de aynı ölçüde yerine getirmeye çalışarak iş-aile görevlerini dengeleyen ve işini de fazla büyütmeyi düşünmeyen “geleneksel girişimci” tipidir.
 
İkinci olarak belirtilen girişimci tipi, girişimcilik ideallerini geleneksel cinsiyet rollerinin çok daha üstünde tutan ve işletmesinin büyümesini öncelikli hedefleri arasına koyan “yenilikçi girişimci” tipidir.
 
Üçüncü kadın girişimci tipi ise, geleneksel cinsiyet rollerini girişimcilik ideallerinin üstünde tutan ve adeta girişimciliği yan işmiş gibi gören “evcimen girişimci” tipidir.
 
Son olarak da iş-aile dengesini kurmaktan çok kadınların ikinci plana itilmelerini önlemeye çalışan ve işini de bu amaca hizmet eden bir araç olarak görerek organize eden “köktenci girişimci” tipi olarak tanımlanmıştır.
 
Kadın Girişimcilerin Özellikleri
Araştırmalar, kadınların iş hayatında patron olarak tercih edildiklerini ortaya koymaktadır; çalışanların kadınları patron olarak istemelerine yol açan nedenler şöyle sıralanmaktadır (Tamer, 2013):
• Kadınlar, bir iş için erkekten daha fazla çaba gösteriyorlar ve daha dikkatliler.
• Kadınlar, çalışanlarına gerekli eğitimi daha iyi verebiliyorlar.
• Kadınların öğreticilik yanı erkeklere oranla daha gelişkindir.
• Kadınlar yeni durumlara ve değişimlere daha rahat uyum sağlayabiliyorlar.
• Kadınların, yanlarında çalışanları iş konusunda heveslendirme ve teşvik etme yetenekleri erkeklere oranla daha gelişkin.
• Kadınlar yeni fikirlere daha açıktır. Ayrıca kadınların yaratıcılıkları da iş yaşamında başarının kapısını aralıyor.
• Kadınlar gözlem yeteneklerini iş yaşamında başarılı bir biçimde kullanabiliyor.
• Çalışanlarıyla iletişim kurarken kadının sağladığı başarı iyi bir yönetici olmasında olumlu bir etki yapıyor.
• Kadının problem çözebilmedeki başarısı, bir yönetici olarak erkekten daha başarılı olmasını sağlıyor.
 
Tahminlerin aksine kadınların, iş yaşamında kararlarını daha kolay verdikleri ve kararları konusunda daha ısrarcı oldukları da çalışmalarla ortaya konulmaktadır.
 
Yukarıda belirtilen araştırma ve değerlendirmeler göz önünde tutulduğunda kadın girişimcilerin, hem kendileri hem de istihdam ettikleri kişiler için iş yaratmaları ve çalışma yaşamında daha etkin ve aktif olmaları; onların toplumdaki konumlarını güçlendirmesine, toplumların gelişmişlik düzeyini etkilemesine ve gelir dağılımındaki adaletsizliği de önlemeye önemli katkılar sağlamaktadır, dolayısıyla Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak ve sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmek için ekonomik değer yaratan kadın girişimci sayısını artırmak, var olan kadın girişimcileri güçlendirmek ve onları dünya ile bütünleştirmek gerektiği belirtilmektedir.
 
Türkiye’de Kadın İstihdamı ve Girişimciliği
İş gücüne katılımda kadınların oranının erkeklerin oranının üçte biri olan ülkemizde, kadın istihdamı artırılamamaktadır. Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranları Avrupa'nın çok gerisinde olduğu gibi diğer ülkelerin de çok gerisindedir.
 
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre 2012 yılı itibarıyla 15 yaş üstü kadınların iş gücüne katılım oranları, gelişmiş ekonomiler ve Avrupa Birliği’nde % 53, Latin Amerika ve Karayipler’de % 53, Güney Asya’da % 50 düzeyindedir. Ülkemizde ise bu oran, 2012 yılı için % 29.5, 2013’de % 31.8’dir (TÜRKONFED, 2014).
 
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, Türkiye’de kadın istihdamının artırılmasının ekonomik büyümeyi önemli ölçüde artırabileceği ve yoksulluğu azaltabileceğini belirtmiştir. Dünya Bankası, tam zamanlı çalışan kadınların oranında sadece 6 puanlık bir artışın gelirleri yüzde 7 artırabileceğini ve yoksulluğu yüzde 15 düşürebileceğini tahmin etmektedir (Milliyet, 9 Şubat 2014)