Turizm Haberleri

Türkiye’den son dakika turizm haberleri, turizmde en yeni gelişmeler, turizm beklentileri, aşçıların turizme katkıları, yemek kültürü ve turizm çalışmaları, Türk şeflerinin başarıları, Türk mutfağı tanıtımı haberleri, festival ve fuar haberleri… Tarih boyunca insanlar çeşitli sebeplerle bir yerden başka bir yere seyahat etme gereksinimi duymuşlardır...


Turizm Teşvik Belgesi Nedir? Kimler, Nereden Alabilir?

Turizm Teşvik Belgesi Nedir? Kimler, Nereden Alabilir?

Profesyonel bir bakış açısıyla hazırlanan bu derinlemesine inceleme, turizm teşvik belgesi 'nin ne olduğunu, nasıl alındığını, nereden alınabileceğini, kimlerin bu belgeyi alabileceğini..

Yeni Dönemde Türkiye'de Otel Yatırımlarına Hızlı Teşvik

Yeni Dönemde Türkiye'de Otel Yatırımlarına Hızlı Teşvik

Türkiye turizm haberlerinde yer alan bilgilere göre, Bakanlık bu teşviklerin detaylarını paylaşmak 'tan kaçınarak, projelerin yatak kapasitesi, kategorisi, yatırım değeri ve sağlayacağı..

Ömer Günel'e Turizme Katkılarından Dolayı Ödül

Ömer Günel'e Turizme Katkılarından Dolayı Ödül

Başkan Günel, ödül töreninde yaptığı konuşmada, turizm alanında inovasyonun önemine vurgu yaparak, Kuşadası'nı ulusal ve uluslararası alanda öne çıkaran projelerin arkasındaki..

2024 Yılında Keşfedilmesi Gereken En Yeni Oteller

2024 Yılında Keşfedilmesi Gereken En Yeni Oteller

Seyahat tutkunları için hazırlanan bu liste, farklı kültürleri deneyimleme, yerel lezzetlerin tadına varma ve dünyanın çeşitli yerlerindeki benzersiz mimari ve sana..

Türk Otellerinden Alman Ailelere Özel Yaz İndirimleri

Türk Otellerinden Alman Ailelere Özel Yaz İndirimleri

Bu yaz, Türkiye'de tatil yapmayı planlayan Alman aileler, otellerde yüzde 13 oranında bir indirimle karşılaşacak. Bu indirim, özellikle Antalya bölgesinde göze çarparken, orada..

Antalya Turizmine Uluslararası Markaların İmzası

Antalya Turizmine Uluslararası Markaların İmzası

Öz Hotels Şirketler Grubu, Antalya'da bulunan otellerine Sheraton ve Marriott gibi prestijli otel markalarını getiriyor. Grup, Side, Alanya İncekum, Okurcalar ve Antalya merkezinde..

Doc’s Nuova Rezidans ile Oda Kapasitesi Genişliyor

Doc’s Nuova Rezidans ile Oda Kapasitesi Genişliyor

240 adet lüks rezidans tipi odanın, daha fazla misafir ağırlayabilmek adına 720 odaya dönüştürülmesi ve ek 22 oda ile toplamda 742 odaya ulaşılması planlanıyor. 2026 yılında..

Ekonomik Otel

Ekonomik Otel "Ibis İstanbul" Şişli Kapılarını Açıyor

Dünya çapında otel yatırımları ile bini aşkın oteli ile tanınan ve Orta Doğu, Afrika, Asya Pasifik bölgesinde ağırlama sektörünün öncü gruplarından Accor'un ekonomi segmentine ait..

Düzce'yi Yükseltecek Projeler ve Hilton Oteli Müjdesi

Düzce'yi Yükseltecek Projeler ve Hilton Oteli Müjdesi

Yeni dönem projeleri arasında Mobilya Kent, Kızılay Meydanı, içme suyu altyapısı, Küçük Sanayi Sitesi altyapı çalışmaları, Melen boyu çevre yolu ve tuhafiyeciler için kapalı..

Otel Yatırımlarının Gastronomiye Katkısı Nedir?

Otel Yatırımlarının Gastronomiye Katkısı Nedir?

Otel yatırımlarının turizme ve özellikle Türkiye'nin zengin gastronomisine katkılarından, bu yatırımların bölgesel standartlara uygunluğunun önemine kadar geniş bir yelpazede ince..

Radisson Otel Grubundan

Radisson Otel Grubundan "Küresel Kariyer Ayı" Orgnz.

Türkiye turizm haberlerinde de yer alan Kariyer Ayı'nın açılışında, Radisson Otel Grubu'nun tüm Yürütme Kurulu üyeleri de dahil olmak üzere 45'in üzerinde şirket içi..

Dünyanın En Büyük Gemisi

Dünyanın En Büyük Gemisi "Icon of the Seas" ın Özellileri

Icon of the Seas, 365 metre uzunluğunda, 250 bin ton ağırlığında ve 8 bin kişi kapasiteli bir yolcu gemisi. Gemi, sıvılaştırılmış doğal gazla çalışan motorlarıyla çevre dostu..

Şebnem Akman Balta; Turizm Sektöründe 2023 Yılı

Şebnem Akman Balta; Turizm Sektöründe 2023 Yılı

Şebnem Akman Balta, “Bu nedenle kişi başı harcama Türkiye'de olumsuz etkilendi. Dünyada özellikle Avrupa kanadında turizm 2019 öncesi hareketliliğini yakalamış..

Şebnem Akman Balta; Bize En Yakın Rakip İspanya

Şebnem Akman Balta; Bize En Yakın Rakip İspanya

“2024 yılı için 2023 yılı başı koymuş olduğumuz ilk hedefleri 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir uzak hedef olmayacaktır. Hatta siyasi krizler olmaz ve enflasyon muhase...

Turizm Yatırımı Ne Demektir? Gastronomiye Etkileri Neler?

Turizm Yatırımı Ne Demektir? Gastronomiye Etkileri Neler?

Turizm yatırımı, turizm sektörünün büyümesine ve gelişimine katkıda bulunan her türlü mali yatırımı ifade eder. Bu yatırımlar, altyapı gelişiminden, konaklama tesisleri inşaatına..

İotape Nerededir? Tarihi Nedir? İotape'ye Nasıl Gidilir?

İotape Nerededir? Tarihi Nedir? İotape'ye Nasıl Gidilir?

İotape Antik Kenti, bugün Aytap olarak da bilinen, Akdeniz'in sularına kıyısı bulunan bir Kilikya kıyı şehridir. Bu tarihi kent, Antalya ilinin Alanya ilçesine bağlı olup, Alanya'nın doğu..

Türklere 10

Türklere 10 "Yunan Adası" İçin Vize Ücreti "60 Euro"

Türkiye turizm haberlerinde de yer alan 7 günlük vizeyi kapsayan 10 Yunan adasının da şunlar olması bekleniyor. "Türk turistlere Yunan adalarında bir hafta vize" uygulamasına...

Turizm'de

Turizm'de "Ultra Her Şey Dahil" Konsepti Ne Demek?

Ultra Her Şey Dahil, otelcilikte, konaklama ücretine odanın yanı sıra yeme-içme, eğlence, spor aktiviteleri ve bazen ekstra hizmetlerin de dahil olduğu bir pakettir. Bu konsept, gelene

Liberty Kuşadası Golf Resort 2024 Mayıs Ayında Açılacak

Liberty Kuşadası Golf Resort 2024 Mayıs Ayında Açılacak

Türkiye turizm haberlerinde yer alan bilgilere göre, Bulunduğu her lokasyonda kendine has dokusuyla misafirlerine tatil deneyimi sunan Liberty Hotels & Resorts, Kuşadası’nda..

Dünyanın

Dünyanın "Girişimci Kadınları" Helal Zirvesinde Buluştu

Türkiye turizm haberleri ve gastronomi haberlerinde de yer alan hela fuarına Tunus’tan Yaseminli Krem Çorum’dan Leblebili Ekmek. Fuar kapsamında dünyanın..

Rumkale'sine Nasıl Gidilir? Rumkale'sinin Tarihi Nedir?

Rumkale'sine Nasıl Gidilir? Rumkale'sinin Tarihi Nedir?

Fırat Nehri'nin kıyısında, Gaziantep il sınırları içerisinde yer alır. Bu kale, adını "Roma Kalesi" anlamına gelen "Rum" kelimesinden alır. Geçmişi, Hititler dönemine kadar..

Muğlaya Nasıl Gidilir? Gezilecek Yerleri Nerelerdir?

Muğlaya Nasıl Gidilir? Gezilecek Yerleri Nerelerdir?

Muğla, Türkiye'nin güneybatı kıyısında yer alan ve özellikle yaz turizminde önemli bir rol oynayan bir şehirdir. Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça ve Ölüdeniz gibi dünya çapında

Doğa Turizmi Ne Demektir? Turizme Katkısı Nedir?

Doğa Turizmi Ne Demektir? Turizme Katkısı Nedir?

Doğa turizmi, doğal alanları ziyaret etme, bu alanlardan keyif alma ve onlar hakkında bilgi edinme faaliyetlerini içeren bir turizm türüdür. Bu turizm biçimi, doğal çevreyi korumaya ve..

Ekoturizm Nedir? Ekoturizmin Doğaya Olan Katkıları Nedir?

Ekoturizm Nedir? Ekoturizmin Doğaya Olan Katkıları Nedir?

Ekoturizm, doğal çevreyi koruyarak, yerel halkın refahını artırmayı ve ziyaretçilere eğitici deneyimler sunmayı amaçlayan bir turizm türüdür. Bu turizm modeli, doğal kaynakların...





Turizm nedir?
Tarih boyunca insanlar çeşitli sebeplerle bir yerden başka bir yere seyahat etme gereksinimi duymuşlardır. Bu seyahatler bazı dönemlerinde yoğun görülürken, bazı dönemlerinde ise en alt seviyede tezahür etmiştir. Özellikle sanayi devrimi sonrası ulaşım sektöründeki hızlı gelişme, seyahatleri de artırmış, böylece turizmin gelişimine ve bugünkü halini almasına da ortam hazırlamıştır.
 
Turist kelimesi ilk olarak 1800 yılında Samuel Pegge (1773-1800) tarafından kullanılmıştır.
 
Turizm çok karmaşık ve dinamik bir kavramdır. Bu nedenle turizmi basit bir şekilde anlatmak güçtür. Cohen’e göre turizm (1979); belirli bir yeri tatil, eğlence, arkadaş ve aile ziyareti, spor, dinlenme, tur gibi boş zaman faaliyeti için ziyaret etmektir. Ancak turizm büyük oranda boş zamanlarda ortaya çıkmasına rağmen, işi de içeren bir kavramdır.
 
Dünya Turizm Örgütü (WTO) turizmi; ”Kişilerin ikamet ettiği yer dışındaki bir yere bir yılı aşmamak üzere, boş zaman değerlendirme, iş veya diğer benzeri amaçlarla yaptıkları seyahat ve konaklama aktiviteleri” olarak tanımlamaktadır.
 
Bir seyahatin turizm olarak değerlendirilebilmesi için sürekli yaşanılan yer dışına, yirmi dört saati aşan ve en az bir gece konaklamadan oluşması gerekir.
 
Turizmde kazanç elde etme amacı yoktur. İnsanlar turizm faaliyetlerine yeni yerler keşfetmek, yeni maceralar yaşamak, stresten uzaklaşmak, dinlenmek vs. veya iş yada sağlık ile ilgili sebeplerden dolayı katılırlar. Ancak turizm doğası gereği ekonomik bir olaydır. Zira turizm faaliyetinde bulunabilmek için para harcamak gerekir. Seyahat eden kişilerin tüketim, hizmet sunanların ise üretim faaliyetinde bulunması turizmin ekonomik özelliğini ortaya çıkarır.
 
Bunun yanı sıra turizm endüstriyel olarak birçok sektörü etkiler. Turistik işletmelerde müşterilere sunulan meyve ve sebzelerin, çiftçilik ve bahçe üretimi ile uğraşan üreticileri etkilemesi buna örnektir.
 
İnsanlar arası etkileşimin artması, farklı kültürleri ve insanları tanıma, yeni yerler keşfetme vb. de turizmin sosyal yönünü ortaya koyar.
Sürekli ikamet ettiği yerleşim birimi dışınaki bir yerleşim birimini en az 24 saat kalmak ve en az bir gece konaklamak için çeşitli sebeplerle ziyaret eden kişilere turist; gittiği yerleşim biriminde 24 saatten az kalan kişilere günübirlikçi denir. Turist kavramı yerli ve yabancı turist olarak sınıflandırılabilir.
 
Yabancı turist; yabancı bir ülkeyi ziyaret eden ve 24 saat ile 1 yıl arasında kalan turistlere denir. Yerli turist ise milliyet fark etmeksizin aynı ülke içerisinde ticari kazanç elde etme amacı olmadan seyahat eden ve en az 24 saat kalan kişilere denir.
 
Zevk ve macera, sağlık, iş, toplantı vs. için seyahat edenler turist olarak nitelendirilirken; bir yere yerleşmek veya kazanç sağlamak için gelenler, transit yolcular, öğrenciler turist sayılmaz.