Hamur İşi Tarifleri

Geleneksel Türk mutfağındaki hamur işi tariflerinden hangilerini biliyorsunuz? Evinizde nefis ve lezzetli çıtır çıtır hamur işi tariflerinden börekler, çörekler yapmak istermisiniz? Türk aşçı haberleri olarak Anadolu mutfağından buram buram tereyağlı hamur işi tariflerini evinize getiriyoruz. İşte sizlere yöresel mutfaklarımızdan hamur işi tarifleri…


Evde Kete Nasıl Yapılır? Kete Tarifinin Sırları Nelerdir?

Evde Kete Nasıl Yapılır? Kete Tarifinin Sırları Nelerdir?

Misafirleriniz için farklı ve yöresel bir lezzet arayışındaysanız, kete bu arayışınıza son verecek. Hem pratik hem de doyurucu olan bu tarif, kahvaltılardan akşamüstü çayına kadar her an için ideal.

Sahur ve İftar Sofralarınız İçin Milföyden Ispanaklı Börek

Sahur ve İftar Sofralarınız İçin Milföyden Ispanaklı Börek

Sahur ve iftar sofralarınıza pratik bir lezzet katmak isteyenler için milföy hamuruyla hazırlanan en pratik börek tariflerinden ıspanaklı peynirli börek tarifini sunuyoruz. Kolay bulunan..

Siirt'in Gastronomi Harikası: İsmeyket'in Sırları

Siirt'in Gastronomi Harikası: İsmeyket'in Sırları

İsmeyket, Siirt'in eşsiz mutfak kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu hamur işi, kıyma, soğan, salça, baharat ve bulgurun muhteşem uyumuyla hazırlanır ve kızgın..

Çubuk Pişi nedir? Evde

Çubuk Pişi nedir? Evde "Çubuk Pişi" nasıl yapılır?

En lezzetli Çubuk Pişi yapmanın püf noktası nelerdir? Evde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi Çubuk Pişi için hangi malzeme 'ler kullanılır? En Sevilen Kahvaltılıklardan olan...

Ankara Ketesi Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Ankara Ketesi Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Ankara ketesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın geleneksel bir ekmek türüdür. Genellikle buğday unu kullanılarak yapılan bu ekmek türü, özel bir hamur hazırlama ve pişirme tekniği..

Türk Mutfağında

Türk Mutfağında "Hamur İşi" Tariflerinin Özellikleri Nelerdir?

Türk mutfağında "hamur işi" denildiğinde genellikle un, su, tuz ve bazen de yağ kullanılarak hazırlanan yemekler akla gelir. Bu hamur işleri genellikle içerisine çeşitli malzeme..

Beyefendi Soğandan

Beyefendi Soğandan "Soğan Cücüğü" Çalkama Tarifi

Yaz kış sofralarımızdan da topraklarımızdan da eksik olmaz. Bir yıl önceki soğanların yeşillenmişleri hemen toprakla buluşturulur. Yeşeren yapraklar, bütün kış salatalarımızı...

Videolu Sosyete Mantısı Tarifi

Videolu Sosyete Mantısı Tarifi

Evde Sosyete Mantısı nasıl yapılır? Evde Sosyete Mantısı yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Sosyete Mantısı yapmanın püf noktası nelerdir? Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak...

Evde Ekmek Pizza Tarifi

Evde Ekmek Pizza Tarifi

Evde Ekmek Pizza nasıl yapılır? En kolay yemek tariflerinden Evde Ekmek Pizza yapmak için nelere dikkat edilir? Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak Nefis pizza tariflerinden Evde Ekmek..

Bayatlamayan Poğaça Tarifi

Bayatlamayan Poğaça Tarifi

Evde Bayatlamayan Poğaça yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Bilinen Türk mutfağı şeflerinin özel hamur işi tariflerinden Bayatlamayan Poğaça terinden faydalanmak istermisiniz? Türk aşçı haber..

Gaybanca Nasıl Yapılır?

Gaybanca Nasıl Yapılır?

En sevilen Mantı tariflerinden ve mantı çeşitlerinden Gaybanca nedir? Bu güne kadar evde Gaybanca yaptınız mı? Evde gaybanca nasıl yapılır? Gaybanca yapmanın özellikleri nelerdir? mantı tarifleri...

Börek Sosu Nasıl Hazırlanır?

Börek Sosu Nasıl Hazırlanır?

En iyi Börek Sosu nasıl hazırlanır? Evde Börek Sosu hazırlarken nelere dikkat edilir? çıtır çıtır börekler yapabilmek için Börek Sosu yapmanın püf noktası nelerdir? En Pratik Sahur Menülerinden Börek Sosu..

Mısır Ekmeği Nasıl Yapılır?

Mısır Ekmeği Nasıl Yapılır?

Mısır ekmeği nedir? En sevilen yöresel ekmek çeşitlerimizden Mısır ekmeği nasıl yapılır? Mısır ekmeğinin özellikleri nelerdir ve nefis tarifi. Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Karadeniz mutfa..

En Eski Börek Tariflerinden Beyinli Saray Böreği Tarifi

En Eski Börek Tariflerinden Beyinli Saray Böreği Tarifi

Beyinli Saray Böreği nasıl yapılır? Bu güne kadar evde Beyinli Saray Böreği yaptınızmı? Evde Beyinli Saray Böreği yapmak için Türk mutfağı şelerinin özel börek tarifleri..

Ustasından Lezzetli Diyarbakır Çöreği

Ustasından Lezzetli Diyarbakır Çöreği "Bayram Çöreği" Tarifi

Evliya Çelebi'nin dediği gibi, Dünya bir ev olsa mutfağı kesinlikle Diyarbakır olmalı, Sözünden yola çıkarak Mezopotamya nın kadim ilimiz Diyarbakır mahlep kokulu...

Yemişli Ekmek

Yemişli Ekmek

Çaput bağlanan kökten koparılmaz kesinlikle. Günden geceye, geceden sabaha salatalıklar, acurlar büyür yavaş yavaş. Soframız çeşitlenir, şenlenir. Biberler, patlıcanlar dökmeye başlar birer..

Pırasalı Arnavut Böreği

Pırasalı Arnavut Böreği

Bu börek için bir hayli çok pırasa fidanı dikmek gerekiyor. Arnavutların pırasayı çok sevdiklerini de o yıllarda öğrendim. Ve Arnavutların karınlarını tıka basa doyurduktan sonra, sofraya tatlı bile...

Kocaeli'nin Zengin Mutfak Kültüründe

Kocaeli'nin Zengin Mutfak Kültüründe "Saraylı Çöreği"

Saraylı çöreğinin gelecek kuşaklara aktarıldığını dile getiren Alp, "Ekmeğin mayalanması çok uzun sürüyor. Özellikle yağlı tepsilerde bir gün önceden bekletilerek..

Sahur Sofralarının En Önemli Lezzeti

Sahur Sofralarının En Önemli Lezzeti "Tandır Ketesi"

Peki en farklı hamur işi tariflerinden tandır ketesi nedir? Evde Tandır Ketesi nasıl yapılır? Tandır Ketesi yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Ev usulu Tandır Ketesi yapmanın püf..

Glütensiz Ekmek nedir? Evde Glütensiz Ekmek nasıl yapılır?

Glütensiz Ekmek nedir? Evde Glütensiz Ekmek nasıl yapılır?

Glütensiz Ekmek ne kadar sağlıklı? Evde Glütensiz Ekmek yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel Glütensiz Ekmek tariflerinden faydalanmak istermisiniz? Nerede bulabi..

Pay (Pie) Nedir?

Pay (Pie) Nedir?

Pay (Pie), kökeni Amerika’ya dayanır. Üzeri ince bir hamur veya yufka tabakası ile kapatılır ve yine tart veya turta kalıbında pişirilir. Diğerleriyle arasında küçük bir fark vardır. O da genellikle tuzlu bir..

Göçmen Böreği (Dızmana) Nasıl Yapılır?

Göçmen Böreği (Dızmana) Nasıl Yapılır? "Mehmet Kudat"

Göçmen Böreği "Dızmana" nedir? Bu güne kadar evinizde Göçmen Böreği "Dızmana" yaptınız mı? Peki Dızmana nasıl yapılır? Dızmana yapabilmek için hangi malzemeler gerekli...

Cantık Nedir?

Cantık Nedir?

Cantık nedir? Cantık yöresel mutfağımıza aittir? En iyi hamur işi tariflerinden Cantık nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağı hamur işi tariflerinde Cantık yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç vardır?

Armutlu Tart Nasıl Yapılır?

Armutlu Tart Nasıl Yapılır?

Armutlu Tart İçin Kullanılacak Malzemeler Nelerdir? Kalori tükettiğimiz besinlerin enerjisini temsil eder. Her bireyin yaşına ve yaşam standartlarına göre günlük tüketmesi gereken..





Bu arada, Anadolu’da ekmeğin nasıl pişirildiğini detaylı olarak anlatır:
“Doğru dürüst ekmek pişirmesini bile bilmiyorlar. Fırınları yok. Her yerde başka tarzda ekmek pişiriyorlar. Bazı yerlerde büyük, geniş bir çanak yahut da topraktan yapılmış küp gibi bir şey kullanıyorlar. Bunların yere gelen alt kısımları geniş, ortası karınlı ve yuvarlak. Yukarıya doğru biraz daralıyor. Fakat ağız tarafı yine geniş. Yan tarafta yerde bir delik açılmış; bu delik yerin altına küpün olduğu yere doğru uzanıp ona bağlanmış. Küp yere gömülmüş vaziyette.
 
Ekmek pişirilmek istenince küpün içinde ateş yakılıyor. Küp, yukarıda sözünü ettiğimiz delikten hava alıyor ve iyi yanıyor. Küp iyice ısındıktan sonra hazırlanmış hamurdan parmak kalınlığında, yahut daha kalın poğaçalar yapılıyor. Bunların genişliği bir karış kadar var, yok. Sonra bu çöreklere yumurta sürülüyor ve hamurun altını su ile ıslatıp kızgın küpün yan taraflarına elleriyle, küpün alabildiğince yapıştırıyorlar.
 
Bu hamurlar pişiriliyor ve yüzleri hafif kızarıyor. Pişen çörekleri tandırdan çıkartıyorlar. Bu işi yaparken elleri yanmasın diye yün eldiven takıyorlar. Şayet çöreğin daha gevrek pişmesi isteniyorsa tandırın dip tarafına yapıştırıyorlar”.
 
Bazlama ve yufka ekmeğini “ince açılmış hamuru kızgın bir saç üzerinde pişirirler” ve “bir kısım köylü, ekmeği geniş, yuvarlak demir veya toprak levha üzerinde pişiriyor. Saçın üzerine açılıp yayılmış tahminen yarım parmak kalınlığındaki hamuru koyup pişiriyorlar. Bu pişirme olmuyor da, geniş, yayılmış ince hamuru kurutma gibi bir şey oluyor. Ama onlar bunu seve seve yiyorlar” diyerek anlatır.
 
Bu ekmeği lezzetsiz bulur. Barkley de Anadolu’da yapılan yufka ekmeğini pek beğenmez. Ona göre, Anadolu’da köy ekmeği, aynı eski kirli heybe kapakları gibi sert olan kat kat keklerden [yufka]oluşuyor. Akdarı tohumu, kum, saman ve kirden yapılıyor ve ‘yenmiyor’, sadece ağızda gevelenebiliyor ve ancak bir çorba kadar lezzetli ama onun kadar da doyurucu değil. Köylerin birçoğundan … heybe kapağı gibi ekmekler dışında bir şey bulunmaz.
 
Dernschwam, İstanbul’da pişirilen ekmekler hakkında da geniş bilgi verir. Anlattığına göre, ekmek şehrin her tarafında buğday unundan hazırlanır, oldukça beyaz ve tuzsuzdur. Fırında pişirilir. Türkler daima taze ekmek yemek istedikleri için fırıncılar genellikle her gün çıkaracakları ekmeklerin miktarını ertesi güne kalıp bayatlamasın diye iyi ayarlamak zorundadırlar.
 
Olivier’e göre;
“İstanbul’da üç cins ekmek yapılır. Birincisi pide, fodla yahut Türk ekmeği diye anılan ince, yassı, az pişmiş ve oldukça beyaz bir ekmektir. İkinci cins ekmek somun yahut Ermeni ekmeği diye anılır. Yuvarlak, kalın ve şişkin, daha kötü pişmiş, daha siyah, daha kötü cins bir ekmektir. Üçüncü cins ekmeğe francala tabir olunur, küçük ve uzundur. Hamuru bizim Fransa’da yediğimiz ekmeğinki gibi yoğurulmuştur. Fırıncılar birinci ekmeğe arpa unu karıştırırlar. İkinci ekmek ise buğday, arpa, çavdar ve mısır unları karışımından yapılır. 
 
Francalaya gelince imâl eden Avrupalı fırıncılar iyi ekmek yemeğe alışkın olanların kendilerinin pişirdikleri beyaz renkli bilhassa hamuru daha iyi yoğurulmuş ekmeği nasıl olsa tercih edeceklerini bildikleri için çabuk zengin olmak hevesiyle francalanın okkasını 10, 12 hattâ 14 paraya kadar satarlar. Bu cins ekmeği sadece Avrupalıların yediği farzedildiği için hükümet buna narh koymaz. Fırıncıların istedikleri fiata satmalarına göz yumar. Bu fırıncılar da sadece yabancı sefirlere çok daha iyi kalitede ekmek çıkarmağa dikkat ederler. Dördüncü cins başka ekmek de sarayda yapılır. ... Çok beyaz, oldukça iyi olduğu söyleniyor. Fakat yine de francaladan daha az pişmiş, hamuru da pek iyi yoğurulmuş değil imiş. Ailelerin bir kısmı da ekmeklerini evde kendileri pişirirler. Bunların kalitesi fırınlarda yapılanlardan daha kötü değildir”.
 
Bu arada belirtilmesi gerekir ki, İstanbul’un un ihtiyacı çeşitli yerlerden karşılanmaktadır. Ancak, sarayda pişirilen ekmeğin unu Bursa’dan özel olarak gönderilmektedir. Lubenau, sarayın gereksinimleri için buğdayın, Bursa’da eski sarayda yaşayan acemioğlanlar tarafından ayıklanıp, birkaç kez yıkandığını, sonra kurutulup un haline getirildiğini, İstanbul’a Bursa’dan her ay 120 sahm [330 ton] un gönderildiğini kaydetmektedir. Gerlach’ın “Bursa’ya varıncaya kadar hep güzel beyaz ekmek bulabildik” demesi boşuna değildir.
 
Dernschwam, İstanbul’da “yağlı ekmek veya başka biçimde poğaça gibi bir şeyler” yapıldığını belirtir, ayrıca “üzeri tüylü gibi veya leke leke pastaya benzer bir şeyler de” imal edildiğini kaydeder. Galata’da Venedik tarzı beyaz sandviç yapıldığını belirtir ve “küçük, beyaz, yuvarlak olan bu sandviçlerin 4 tanesi bir arada pişiriliyor ve her sandviç [simit] enine ve boyuna kesildiğinden ortasında bir haç beliriyor der. İstanbul’da üretilen bir başka tür poğaçayı anlatırken de şu bilgileri verir:
 
“Aslı Rusça ve Bulgarca olan poğaça yapmak için un, temiz su ile yoğrularak hamur hazırlanır. Bu hamura tuz atılmaz. Poğaça ne büyüklükte yapılmak isteniyorsa ona göre hamura şekil verilir. Çok kalın olmaması lazım. Bir parmak kalınlık kâfidir. Pişirilmek istendiği zaman daha önceden bir veya iki toprak tencere içinde kor halindeki ateşe konulur.
 
Bu kaplar çömlekçiler tarafından yapılır, yarım parmak kalınlığındadır. İyice ısıtılan bu toprak kapların içine poğaçalar dizilir. Üzerine kor halindeki ateş yayılır. Pişmesi için bir çeyrek saat kâfidir. Tecrübe ile bu zaman daha iyi ayarlanabilir. Bu süre dolunca kor halindeki kömür ateşi hemen çevrilip yere dökülür. Poğaçalar alınıp hemen bir bıçakla yanan veya siyahlaşan kısımları temizlenir. Bu tarzda pişen poğaça çok lezzetli olur”.
 
Dernschwam, Anadolu’da yapılan ekmek dışındaki hamur işleri hakkında da bazı bilgiler aktarır. Edirne’yi geçtikten sonra Mustafa Paşa Köprüsü yakınlarında güzel poğaçalar pişirildiğini belirtir. Silivri’deki ekmekler de güzeldir. Bazı yörelerde çörek ve ekmeğin üzerine haşhaş serpildiğini, dörtgen şekil verilerek siyah bir tohum [çörekotu] saçıldığını, bazı ekmeklere de susam konulduğunu, susam yağının bazen ekmeğin üzerine de sürüldüğünü kaydeder. Ekmekleri iyi olmayan Ankara’da “yuvarlak, lezzeti iyi, üzerine beyaz haşhaş tohumu ekilmiş halka ekmek [simit] ” yapıldığını belirtir.