Marka Olma Hedefindeki Çaltı Sarımsağı İçin Tanıtım Festivali

Isparta Belediyesi, sarımsakta iddialı olan Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyünde 1. Sarımsak Festivali...

Marka Olma Hedefindeki Çaltı Sarımsağı İçin Tanıtım Festivali
Isparta Belediyesi, sarımsakta iddialı olan Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyünde 1. Sarımsak Festivali düzenledi. Dünya gülyağı üretiminin yüzde 65’ini ve Türkiye’de lavanta yağı ihtiyacının yüzde 68’ini karşılamasıyla son yıllarda büyük bir çıkış yakalayan Isparta, Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyü ile artık sarımsakta da iddialı. Gelir durumunun oldukça düşük olduğu Çaltı’da bir marka oluşturabilmek ve sarımsak satışlarının artırılması amacıyla Isparta Belediyesi tarafından 1. Sarımsak Festivali düzenlendi. 
 
Festivale Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, çevre ilçe ve kasaba belediye başkanları, merkez ve köy muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Festival kapsamında Isparta Belediyesi tarafından kurulan stantlarda ücretsiz olarak vatandaşlara bulgur pilavı, dondurma ve çeşitli ikramlarda bulunulurken, köyde çocuklar için de yapay park alanı oluşturuldu. Isparta Belediyesi Mehteran Takımı tarafından yapılan gösteriler sonrasında temsili sarımsak ekim ve dikimi yapılırken, protokol ve misafirler de sarımsak tarlalarını gezdiler. Festival kapsamında ayrıca ’Hayatı Tespih Yaptım’ şarkısıyla son günlerde büyük bir çıkış yakalayan Hüseyin Kağıt sahne aldı. Köyde festivale katılanlar tarafından büyük bir coşku ile karşılanan Kağıt, şarkıları ile dinleyicileri coşturdu.
 
Çaltı sarımsağı dünyaya tanıtılacak
Yaptığı konuşmada köylülere birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, belediye olarak düzenledikleri festivalin Çaltı sarımsağının dünyaya tanıtılması adına büyük bir önem arz ettiğini belirtti. Günaydın, köylülere kooperatifleşmeleri önerisinde bulunarak, sarımsak üretiminin artırılması gerektiğini kaydetti.
 
Köylerinde kuru tarımla uğraşıldığını ifade eden Köy Muhtarı Haşim Koca ise, "Verimli topraklarımızda Çaltı sarımsağını üretiyoruz. Sarımsak üretimi Türkiye’de en yoğun olarak Kastamonu Taşköprü’de yapılıyor ama bundan böyle biz de Çaltı sarımsağımızla bu pazarda iddialıyız" diye konuştu.
 
Pazarlama problemi festivalle aşılacak
Muhtar Koca, Çaltı’da kaliteli bir üretim yapıldığını vurgulayarak, "Burada iyi bir yetiştiricilik yapıyoruz, kaliteli ürünlerimiz var. Ama bizim tek sorunumuz pazarlama. Pazarlama sorunumuz olduğu için de böyle bir festival düzenlememiz gerektiği kanısına vardık. Bizlere bu konuda destek olan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve siz basın mensuplarına çok teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.
 
Muhtar Koca, ’Sarımsağın Başkenti’ sloganı ile ilgili olarak ise, "Sarımsağımızın kaliteli olduğuna inanıyoruz ve çalışmalarımızı hep bu yönde ilerletiyoruz. Çaltı sarımsağının reklamı henüz tam olarak yapılamadığı için böyle bir şey yazma gereği duyduk. Eskiden 100 dönümlük araziye sarımsak ekiyorduk, şimdi ise yaklaşık 300-500 dönüm civarında değişen bir ekim oranımız var. Günden güne rekoltemizi artırmaktayız. Hedefimiz büyük olduğu için böyle bir slogan yapmayı düşündük. İnşallah Çaltı sarımsağını dünya pazarında göstermeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Çaltı’da sulu tarım yapamamalarına rağmen kuru tarımla kaliteli ürünler ürettiklerini belirten köylülerden Hanife Ak da, satış ve pazarlama konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Ak, "Ürünlerimiz elimizde kalıyor. Herkesin aracı yok, dışarıya götüremiyor. Buraya gelenlerden bazıları da çoğumuzu dolandırdı, benim başıma da geldi. Bu nedenle rahatsızız. Buraya kaliteli ürün almak için toplu alım yapacak müşterilerin gelmesini istiyoruz. Ama artık dolandırılmak istemiyoruz. Malımızın değerini istiyoruz. Çünkü, zaten köyümüz oldukça fakir bir köy. İnşallah düzenlenen bu festival köyümüz adına hayırlı olur. Mallarımızı satabilmemiz için daha iyi tüccarlar gelir" dedi.
 
Köyde yaşayan ve aynı zamanda pazarcılık yapan üretici Dudu Seyhan, herkesi köylerinden doğal ürünler satın almaya davet ederek, "Köyümüzde sarımsak, mercimek, nohut gibi ürünler üretiyoruz. Toprağımız iyi olduğu için su olmamasına rağmen kaliteli ürünler üretiyoruz. Yaklaşık 10 yıl önce sarımsak satışı yaparken, bir komşunun önerisi ile üretime başladık. Günden güne hasat ettikçe köyde görenler hep sarımsak ekmeye başladı. Geçen yıl iki kamyon satış yaptık. İnsanlar oradan buradan Çin sarımsağı ve GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) yiyeceklerine gelsin buradan doğal üretim ürünler alsınlar" diye konuştu.
 
Bu yılki pazarlama sıkıntılarına işaret eden Dudu Seyhan, festival sayesinde köyde bu alanda üretimin gelişmesi halinde kente göçün de önlenebileceğini belirterek, "Bu yıl müşteri bulamayınca milletin malı hep elinde kaldı. Bu nedenle adımızı ve sesimizi duyurmak adına bir festival yapıldı. İnşallah iyi olur. Bizim geçim kaynağımız kuru tarım yaparak yalnızca bu şekilde. Keşke hep iyi olsa, buradaki insanlar şehre göçmez ve burada kalır, üretim yapmaya devam eder" dedi.
 
Bu yıl ilk kez düzenlenen festivalin gelecek yıllarda da devam ettirilmesi hedefleniyor.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler