Kışın En Trend Sebze ve Meyveleri

Kışın En Trend Sebze ve Meyveleri

100 gramında 3,6 gr lif içeriği ile lif açısından zengin gıdalar arasında yer alır. Bu sayede bağırsak çalıştırıcıdır ve...

Kışın En Trend Sebze ve Meyveleri
Ayşe Duran
1.Kırmızı Pancar
Pancar betalain denilen, meyve, sebze, baharat, kuruyemişler ve tohumlarda bulunan ve aktif olarak insan sağlığına destek veren bitki özü moleküller olan fitonutrientler içerir. Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olması nedeni ile detoks için diyetlerimde sık yazdığım bir sebzedir. Aynı zamanda iltihabı önleyicidir. Yapılan bazı çalışmalar pancarda bulunan nitratın vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiğini, kan dolaşımını kolaylaştırdığını, tansiyonu düşürdüğünü göstermektedir. Egzersiz öncesinde içilen pancar suyunun egzersize dayanıklılığı ve dinçliği arttırdığı bilinmektedir. Pancar bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içerir. İdrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkileri olduğu düşünülmektedir. Betalainler pişirme süresi uzadıkça, besin değerlerinden kaybederler. Diyetisyeninizin tavsiyesi; salatalarınıza direkt, pişirmeden rendeleyebilirsiniz.
 
2.Mor lahana
Salatası, yoğurtlu salatası, mezesi ve turşusu yapılan mor lahana yemeklerde de kullanılabilmektedir. Diyet ve spor yaparken kaybedilen minerallerin geri kazanılmasını sağlayarak gün içinde halsiz ve bitkin hissetmenizi önler. Lif bakımından oldukça zengin olduğu için bağırsakları çalıştırır ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Vücuttaki yağların yakılmasını sağlayarak karın, bel ve kalça bölgenizin zayıflamasına yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan etkisine sahip olan mor lahana artrit, romatizma, gut ve cilt hastalıklarına sebep olan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Sindirim sistemini düzenleyici etkisiyle besinlerin daha kolay hazmedilmesini sağlayan mor lahana sayesinde mide ülseri, mide şişkinliği ve bulantıdan kurtulabilirsiniz.
 
3.Cennet Meyvesi ( Trabzon Hurması)
100 gramında 3,6 gr lif içeriği ile lif açısından zengin gıdalar arasında yer alır. Bu sayede bağırsak çalıştırıcıdır ve metabolizmayı hızlandırır. Erken doymayı sağlar. Tokluk hissinin daha uzun süreler hissedilmesine neden olur. Hebrew Üniversitesi araştırma grubu tarafından yapılan bilimsel çalışmada kolesterolden yüksek ve düşük diyetle beslenen iki fare grubu incelemeye alınıyor. Bu gruplardan biri aynı zamanda taze hurmasıyla da besleniyor. Kan yağının yükselmesi beklenirken hurma ile beslenen gruptakilerin kan yağları beklenilenin çok altına indiği gözlenmiştir. 1 kâse yoğurt ve toz tarçın ile birlikte ara öğünde tüketmenizi tavsiye ederim.
 
4.Nar
Yeşil çaydan ve berry çeşitlerinden daha fazla miktarda antioksidan içerir. C vitamini kapasitesi yüksek bir meyvedir. 1 orta boy nar, günlük C vitamini ihtiyacının %40’ını karşılar. İçeriğindeki K vitamini oranı yüksektir ve bu özelliğinden dolayı kan pıhtılaştırıcı etki gösterir. Antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaç kullananların daha dikkatli tüketmeleri gereken bir meyvedir. Kansere karşı koruyucudur: Nar aynı zamanda antioksidan kapasitesi sayesinde kanser riskini azaltır. Prostat, meme, akciğer ve kolon kanserinde, kötü huylu hücrelerin büyümesini engeller. Anemi (Kansızlık) : Anemi hastaları için iyi bir demir kaynağıdır. İnflamasyonu azaltıcıdır: Astım, öksürük, boğaz ağrısı, hırıltı gibi inflamasyonlar (iltihaplanma) üzerinde, içeriğindeki antioksidan kapasite ve c vitamini sayesinde tedavi edici etki gösterir.
 
5.Brokoli
Kış mucizesi olarak adlandırdığım brokolinin besin değerleri yüksek ve kalorisi düşük olduğundan, diyet menülerinize rahatlıkla ekleyebileceğiniz bir sebzedir. Folik asit, A, C ve K vitaminleri, demir, potasyum, selenyum, kalsiyum mineralleri açısından iyi bir yiyecektir. Yüksek miktarda lif içerir. Antioksidan açısından zengin olan brokoli; kolon, prostat ve pankreas kanserine karşı koruyucudur.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler