Cevizli Yaprak Sarma Tarifi

Cevizli Yaprak Sarma Tarifi

Cevizin Faydaları Nelerdir? Beyin ve kalp sağlığı açısından cevizin faydaları çok önemlidir. Omega 3 bakımından en zengin yemiş olan ceviz, bu özelliği ile kalp hastalıkları...

Cevizli Yaprak Sarma Tarifi
Kullanılacak Malzemeler
 
*    1 Su Bardağı Pirinç
*    2 Adet Kuru Soğan
*    1 Su Bardağı İri Dövülmüş Ceviz İçi
*    250 Gram Asma Yaprağı
*    Tuz, Karabiber
*    1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*    1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
*    1,5 Su Bardağı Sıcak Su
 
Cevizli Yaprak Sarma Üzeri için: 
Servis sırasında bütün veya yarım cevizler
 
Cevizli Yaprak Sarma Yapılış Tarifi
Yapraklar, salamura yapraksa tuzundan arındırmak için yarım saat kadar sıcak suda bekletilir.
Diğer tarafta soğanlar ince ince doğranır.
Doğranmış soğanlar tencerede yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
Daha sonra yıkanmış pirinç tencereye ilave edilir.
Pirinç kavrulur, yarım su bardağı sıcak su ilave edilir.
Karabiber, tuz ve nane ilave edilir, sonra suyunu çekince ocağın altı kapatılır. İri kıyılmış cevizler eklenir.
Pirinç biraz demlendikten sonra suyu süzdürülen ve sapları koparılan yapraklara, iç malzemesi yerleştirilir, ince bir şekilde sarılır.
Yaprakların sapları, arzu edilirse, tencerenin tabanına yerleştirilir.
Sarılan yapraklar aralık kalmayacak şekilde tencereye dizilir. Artan yapraklarla üzeri kapatılır.
Üzerine 1 su bardağı sıcak su gezdirilir, kısık ateşte suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Zeytinyağlı olduğu için soğuduktan sonra ikiye bölünmüş iç cevizler eklenerek servis edilir.
 
Cevizin Faydaları Nelerdir?
Beyin ve kalp sağlığı açısından cevizin faydaları çok önemlidir. Omega 3 bakımından en zengin yemiş olan ceviz, bu özelliği ile kalp hastalıkları riskini yüzde 30, inme riskini de yüzde 49 azalttığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda cevizin sperm sağlığı bakımından da etkili olduğu belirlenmiştir. Antioksidan olan polifenoller cevizin içeriğinde yüksek oranda bulunmaktadır. Bu özelliği ile kalp hastalığı ve kanserden korunmayı sağlar.
 
 
Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Günlük olarak düzenli tüketilen cevizin birçok kanser türünü önlediği yapılan araştırmalar sonucunda çıkartılmıştır. Bu kanser türleri ise prostat, göğüs kanseri ve pankreas kanseridir.
 
Cevizin en etkili olduğu kanser türü ise prostat kanseri olduğu ve yüzde 30-40 oranında yakalanma riskini azalttığı belirlenmiştir. Bunu tespit etmek için fareler üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Fareler iki gruba ayrılarak bir gruba ceviz verilmiş, diğer gruba verilmemiştir. Ceviz verilen grupta prostat tümörünün küçüldüğü ve zararsız hale geldiği görülmüştür.
 
Ceviz ve kanser önleme konusunda bir diğer pankreas kanserine karşı yapmıştır. 75 kişi üzerinde yapılan araştırmada günlük olarak bir avuç cevizi düzenli olarak tüketenlerin pankreas kanserine yakalanma oranlarının azaldığı tespit edilmiştir.
 
Kalp Sağlığını Korur
Cevizde kalp sağlığı için gerekli olan L-arginin adlı amino asidi içermektedir. L-arginin ise hücre düzeyinde çok yönlü rol oynar, büyüme hormonu salımınında uyarıcı görevi yapar. Ve pek çok cinsel bozukluklar ve üreme sorunlarının tedavisinde yardımcı olan bu amino asit, sperm hareketliliğini ve sayısını artırması bakımında kısır tedavisinde etkilidir.
 
Kalp sağlığı açısından faydalı olan bu amino asidi içeren cevizden günlük 100 gram tüketen kişiler, aynı zamanda alacağı antioksidan ile gerekli olan vitaminleri sağlamış olacaktır. Ceviz, omega 3 yağ asitleri içeriği ile kalp ve damar yapısının korunmasında önemli etmendir.
 
Mikroplara Karşı Koruma Sağlar
Ceviz, antioksidan etkisi ile vücudunuzdaki toksinleri atar. Bu ise sizin daha sağlam ve güçlü olmanızı sağlayarak dışarıdan gelecek mikroplara karşı doğal bir kalkan görevi yapar. Bu şekilde günlük düzenli olarak tüketilen ceviz ile birlikte yaşlanmayı geciktirir, vücudun daha genç kalmasını sağlar.
 
Kilo Vermenizi Sağlar
Cevizin 100 gramında 654 kalori vardır. Buna rağmen ceviz kilo vermenize yardımcı olur. Bunu da tokluk hissi veren doyurucu içeriği ile sağlar. Bir adet cevizin içinde 2.5 gram omega 3-4 gram protein ve 2 gram lif bulunur. Bunlar ile ceviz tokluk hissi vererek kilo alımının önüne geçer. Bu yüzden günlük bir avuç ceviz tüketimi diyet listesine eklenmesi gerekir.
 
Beyin Gelişimine Katkı Sağlar
Şekil olarak beyine benzeyen ceviz içeriğinde bulunan E vitamini, folat, omega 3 yağları ve antioksidan ile beyin işlevlerine ve sinir sistemine olumlu yönden katkısı olur.
 
Diyabetin Doğal İlacıdır
Diyabet 2 tedavisinde yardımcı vitaminleri içeren ceviz ile yapılan bir araştırma diyabet risklerinin ortadan kalktığını göstermiştir. Bunun için genç ve kilo sorunu olan kişilere 3 ay boyunca günde bir avuç ceviz verilmiş ve sonuçları gözlemlenmiş. Cevizin kilo verdirerek bu deneklerin diyabet riskinin gittiği belirlenmiştir.
 
Kadınlar üzerinde yapılan başka bir araştırma da aynı sonuçları vermiştir. Bu deneyde ise bir haftada 2 defa birer avuç ceviz yiyen kadınların, yemeyen kadınlara göre diyabete yakalanma riskinin daha düşük olduğu gözlenmiştir.
 
Uyku Sorununu Çözer
Saymakla faydaları bitmeyen ceviz, uyku sorunu yaşayanlar da içinde bir çözümdür. Bunu da içinde bulundurduğu triptofan adlı aminoasit ile sağlar. Melatonin üretimine katkı sağlayan bu aminoasidin yüzde 17’sini günlük bir avuç ceviz yiyerek sağlamak mümkündür. Yatmadan bir saat önce yenilen ceviz ile rahat bir uyku çekmeniz mümkündür.
 
Saçları Güçlendirir
Saç bakımında önemli bir vitamin olan B7 ya da biotin, ceviz içerisinde yeterli miktarda bulunmaktadır. Biotin yetersizliği saç dökülmesine sebep olacağı için bu eksikliği ceviz tüketimi ile karşılayabilir ve sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.
 
Hamilelikte Bebek İçin Faydalı
Hamileliğiniz sırasında yenilen ceviz ile bebeğin ileride yaşayacağı birçok sorun ortadan kaldırılmış olur. Özellikle bebeğinizin alerjiye karşı dirençli ve daha sağlıklı olmasını sağlar.
 
Stresi Azaltır
Ceviz, içerisinde bulunan lif, doymamış yağ asidi ve antioksidan sayesinde kan basıncını düzenleyerek, vücudunuzu rahatlatır ve stresinizi azaltır.
 
Cevizin Diğer Faydaları
İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Bağırsakları temizler.
Kabızlık sorununu giderir.
Kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlar.
Akciğer hastalıklarına karşı savunma mekanizması oluşturur.
Cilt sağlığını korur. Cildin yenilenmesini ve canlı kalmasını sağlar.
 
Ceviz Suyunun Faydaları
Cevizin faydaları kadar suyunun da birçok yararı sayılabilir. Ceviz suyunu hazırlamak için 10 adet cevizi 6 bardak ılık su içinde 7-8 saat demlenmeye bırakmak gerekiyor. Ceviz suyundan sabahları aç karnına bir bardak, akşamları tok karnına bir bardak içmeniz ile aşağıdaki faydaları gözlemleyebilirsiniz.
 
1- Göbek eritmeye yardımcı olur.
2- Karın şişliğine ve gaz problemine iyi gelir.
3- Tiroid değerlerinin normale dönmesini sağlar.
4- Karaciğeri güçlendirerek hormonları dengeler.
5- Detoks etkisi ile vücudu temizler.
6- Düzenli içimi ile yorgunluğu ve halsizliği alır.
7- Çocuklarda zeka gelişimin destekler.
Ceviz Kabuğunun Faydaları
Ceviz için aynı yararları kabuğu içinde saymak mümkün. Kalp sağlığı için önemli olan omega 3 yağ asidi, ceviz kabuğunda da mevcuttur. Zayıflatan ceviz kabuğu tarifi ile pek kişi olumlu sonuç almıştır. Evet ceviz kabuğu kilo vermenizi sağlar. Diyetinize ekleyeceğiniz ceviz kabuğu tarifi ile kilo verebilirsiniz. Ceviz kabuğu tarifi ise şudur;
 
Gerekli olanlar, 6 adet ceviz, 1 litre su ve 2 yemek kaşığı sirke. Ceviz kabuklarının alt ve üstlerinden birer delik açarak suya koyuyoruz ve üzerine sirkeyi ekliyoruz. Karışımı 15 dakika boyunca kaynatıyoruz. Ve sonrasında soğumaya bırakılan bu suyu, sabah ve akşam aç karnına birer bardak içiyoruz.
Cevizi Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Cevizin en sağlıklı ve güvenilir tüketim şekli, kabuklu olarak satın almak ve yemeden önce kırıp tüketmektir. Eğer kabuklu olanı zor geliyorsa açık olarak alacağınız cevizde ilk dikkat etmeniz rengi olmalıdır. Cevizin renginin özellikle beyaz olmasına dikkat edin. Çünkü sararma ve koyu renk cevizdeki küflenme belirtisidir. Bu küfler aflatoksin içermesi nedeniyle ileriki dönemlerde karaciğer kanserine neden olabilir.
 
Satın alırken cevizi güvenilir bir markadan ve mevsiminde almak en önemlisidir. Cevizin tazeliğinin göstergesi renginin açık sarı yani beyaza yakın bir renk olmasıdır. Ve satın aldığınız cevizi bir ay içinde tüketmeniz gerekir.
 
Cevizin Zararları
Bitmeyen faydalarını saydığımız cevizin direkt olarak bir zararı görülmemiştir. Fakat iki durumda ters etki yapabilir. Birincisi, eğer kişinin alerjisi var ise ve çok fazla yenildiği zaman. Kalori oranı yüksek olan cevizin fazla tüketilmesi kilo almaya neden olabilir. Uzmanların günlük tüketim tavsiyesi bir avuçtur.
 
Cevizin Tarihçesi
Ceviz Orta Asya sıradağlarının doğal bitki örtüsüdür.Ceviz buradan Sincan'a ( Doğu Türkistan),Kazakistan'ın bir kısmına,Özbekistan'a,Kırgızistan'ın Güneyine ,Nepal Dağlarına, Tibet'e,Hindistan'ın Kuzeyine ve Pakistan üzerinden Afganistana, Tacikistan'a, Türkmenistan'a,İran'a, Irak'a,Azerbeycan'ın birkısmına,Ermenistan'a, Gürcistan'a,Türkiye'nin Doğusuna geçmiş ve zamanla Türkiye'nin tamamına yayılmıştır.
 
Ceviz ,Bulgaristan,eski Yugoslavya, Romanya ve Yunanistan'ın da doğal bitki örtüsü içinde yer alır. Yunanistan'dan Romanyaya geçen ceviz, orada Jovis Glanas ( Jüpiter'in Meyvesi) olarak isimlendirilmiştir. Günümüzde cevizin bilimsel adı olarak kullanılan Juglans kelimesi ,Jovis Glans 'dan türetilmiştir. İtalya'dan Fransa'ya ve İspanya'ya götürülen ceviz, oradan Portekiz'e ve Almanya'nın güneyine geçmiştir. 16.Yüzyılın ortalarında İngiltereye götürülen ceviz,17.Yüzyılın sonlarında ABD'ye ulaşmıştır.
 
İlk göçmenler ,Amerika'nın siyah cevizden ayırt etmek amacıyla cevizi İngiliz ceviz( English Walnut) olarak isimlendirmişlerdir.Sonraları meyvecilerin çoğunluğu İran ceviz(Persian Walnut) ismini tercih etmiş olup,günümüz batılı yazarları genellikle bu ismi kullanmaktadır.İsmi İngiliz cevizi veya İran cevizi olarak söylense de ülkemizin öz meyvesi olan ceviz( Anadolu cevizi) /Juglans regia/royal walnut/kral ceviz), dnyanın bir çok yerinde ekonomik olarak yetiştirilmekte ve sert kabuklu meyveler arasında çok saygın bir yere sahip bulunmaktadır.
 
Ceviz Ülkemizde Ne Zamandan Beri Bilinmektedir;
Cevizin ülkemizdeki geçmişi binlerce yıla dayanır.Ülkemiz coğrafyası cevizin doğal yayılma alanı içinde kalmakta,bu nedenle Anadolu bilimsel kaynaklarda cevizin gen merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
 
Ceviz ağaçları hem yabani(çöğür), hem de kültür bitkisi( aşılı) olarak ülkemizin bir çok yerinde deniz kıyısından 2000 metreye kadar ( Bahçesaray/Müküs/Van) ekonomik olarakyetiştirilir. Kafkasya'dan Japonya'ya kadar bölgede 3000metreye kadar olan yükseltide de yetişebilmektedir.
 
Diğer ceviz türleri ve melez/hibrit cevizler bilindiği kadar ülkemizde yaygın bir şekilde yoktur.Oysa gerek siyah cevizler,gerekse melez cevizler batı Avrupa ülkelerinde birkaç yüzyıldır yetiştirilmekte ve genellikle anaç olarak kullanılmaktadır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler