Bal Kabağına Dair Bilmek İstedikleriniz

Bal Kabağına Dair Bilmek İstedikleriniz

Bal Kabağına Dair Bilmek İstedikleriniz, Bal Kabağının Sağlığımıza Faydalı Etkileri... Bal Kabağının Sağlığımıza Faydalı Etkileri? Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir? Bal kabağının Faydaları Nelerdir...

Bal Kabağına Dair Bilmek İstedikleriniz
Bal Kabağının Sağlığımıza Faydalı Etkileri
Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir?
Bal kabağının Faydaları Nelerdir?
 
Bal kabağı bir çeşit antioksidant olan karotoneidlerden oldukça zengindir. Bağışıklı sistemi zayıf olan kişilerde oluşan enfeksiyolar kalp hastalıklarını tetikler. Virüsler bazı kanser türlerinin oluşumuna zemin hazırlar. Karotoneidler ise bağışıklı sistemini güçlendirerek kalp hastalıkları ve kansere yakalanma riskini azaltırlar. 
 
Kilo Kaybını Kolaylaştırır 
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir. 
 
Esansiyel Vitaminlerden Zengindir 
Çok zengin bir A vitamini kaynağıdır. 1 porsiyonu Günlük a vitamini ihtiyacının yaklaşık % 246’sını karşılar. A vitamini deri ve hücre yapısı için en önemli vitamindir. Göz ve görme sağlığı bu vitamine bağlıdır. Araştırmalar A vitamininin akciğer ve ağız içi kanserlerini önlediğini de gösteriyor. 
 
Kolesterol Ve Kan Basıncını Dengeler 
Bal kabağı en iyi anti-enflamatuar olarak bilinen antioksidanlardan beta- karoteinin kaynağıdır. Bu madde damar çeperinde kolesterol birikimini önler. İçerdiği potasyum da kan basıncını dengeleyerek hipertansiyon riskini azaltır. 
 
Yaşlanma Sürecini Yavaşlatır 
Bal kabağının içerdiği bir diğer antioksidan olan zea-xanthin, ultra-viyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardım eder. Bu da ileri yaşlarda oluşabilecek ve körlüğe kadar varabilecek makuler dejenerasyon hastalığının önüne geçer. 
 
Bağırsak Hareketlerini Düzenler 
Sürekli kronik kabızlık şikayeti olan hastalarda en sık rastlanan hastalıklar, kolon kanseri, hemoroid ve fistüllerdir. Bal kabağı gibi yüksek posa içeren besinler 25-30 gm olan günlük posa ihtiyacını karşılayarak bu tür hastalıklara yakalanmayı önler. 
 
İltihaplanmaları Önleyici Ajanlar İçerir 
İlaçların yan etkilerine maruz kalmadan, Bal kabağı yiyerek olası iltihaplanmaların azaldığı gözlenmiş. 
 
Prostat Sağlığını Korur 
Bal kabağının prostat ve üriner sistem üzerinde çok faydalı etkileri olduğu, prostat büyümesini önlediği saptanmış. 
 
Depresyonu Hafifletiyor 
Bal kabağı içerdiği L-tryptophan isimli madde depresyon gibi ruh sağlığı hastalıklarına karşı oldukça etkili.
 
Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir ?
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan bal kabağı, lif yönünden oldukça zengin bir besindir. İnsan sağlığına da oldukça yararlı olduğu bilinen bal kabağı, ülkemizde çok fazla yetiştirilir. Bal kabağı, soğuğa karşı dayanıksız olduğundan dolayı kış aylarında ekim yapılmaz. Havanın ısısı 2 ya da 3 dereceye düştüğünde canlılığını yitirir. Kabak tohumlarının doğru bir şekilde çimlenebilmesi için toprağın ısısının yaklaşın 12 dereceye ulaşmış olması gerekir. 
 
Bu yüzden bal kabağının ilkbaharda don tehlikesi yok olduktan sonra ekilmesi daha doğru olacaktır. Güney ve Doğu Marmara’da bal kabağı genellikle mart ayının başlangıcından nisan ayının başlarına doğru ekilir. Bal kabağı ekilmeden önce toprağı mutlaka sürülmelidir. Tarlanın durumu da göz önüne alınarak kasım ya da aralık ayında ikinci bir sürüm yapılabilir. İlkbahardaki ekimden hemen önce tarlanın işlenmesi gerekir. Daha sonra toprağın havalanması için birkaç gün bekletilmelidir. Bu işlemden sonra tırmık yardımı ile çekilerek tarla düzeltilebilir.
 
Kabak ekilmeden önce sonbahar ayında tarlaya yanmış ahu gübresi serpilmelidir. Kabak ekimi kesinlikle tavlı toprakta yapılmalıdır. Beyaz kabağın ekim derinliği yaklaşık 4 ya da 5 cm’dir. Doğu ve Güney Marmara bölgesinde kabak yetiştirilirken sulama yapılmaz. Yalnızca kurak olan mevsimlerde ya da kurak tarlalarda birkaç sulama yapılır. 
 
Tarlalarda yabancı ot mücadelesi çok önemli bir konudur. Bu açıdan ekimden önce yabancı otların temizlenmesi ve yok edilmesi çok önem taşır. Kabak bitkisi ekildikten sonra sık sık çapalamak gerekir. Eğer yabacı otlara ve haşerelere karşı ilaç kullanılıyorsa bunun kabak bitkisini etkilememesi için ilacın doğru seçilmesi gerekir. Kabak bitkisinde en sık görülen hastalık, küllenme hastalığıdır.
 
Eğer bu hastalık belirtilerine rastlarsanız mutlaka kükürt içeren ilaçlarla müdahale etmelisiniz. Hastalıklara ya da zararlılara karşı yapılan bu ilaçlama işlemi, öğleden sonra ve yağışın olmadığı bir günde yapılmalıdır. Çünkü bu ilaçlı işlemler arılar ve böcekler ile gerçekleştirilir.
 
 
Hasat edilebilmesi için kabak bitkisinin meyvelerinin tam olarak ortaya çıkmış olması gerekir. Eğer tamamen olgunlaşmışsa çok fazla tarlada bekletilmemelidir. Soğuk havalar kendini göstermeden hasat edilmeli ve de ambarlara taşınmalıdır.
 
Balkabağı geniştir ve uzun yaprakları vardır. Büyük ve turuncu meyvelere sahip olmasının yanı sıra oldukça faydalıdır. Bir diğer adı helvacı kabağı olarak bilinen bal kabağının içeriğinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler bulunur. Bu açıdan insan sağlığına çok faydalıdır.
 
Balkabağının faydaları nelerdir?
Balkabağını çorbadan tatlıya birçok yemekte kullanabilirsiniz. Peki balkabağının faydalarının ne olduğunu biliyor musunuz?
 
Kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte vücut direnci azalmakta ve enfeksiyonlara daha açık hale gelmektedir. Soğuk havalardan cilt sağlığı da kendi payına düşeni alır; daha çok kurur, rengini ve pırıltısını kaybeder. Halsizlik ve yorgunluk şikayetleri de tam olarak bu dönem artar.
 
Vücudunuzda bu değişikleri gözlemlemeye başladıysanız günlük beslenme listenize bal kabağını ekleme vakti gelmiş demektir. Süper besin olarak adlandırılan bal kabağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
 
Yüksek oranda alfa ve beta karoten içerir. Bu karatenodiler antioksidan özellikleri nedeniyle savunma sisteminin en büyük yardımcılarındandır.
 
Güçlü bir A vitamini kaynağıdır ve içeriğindeki zeaksantin isimli karotenoid ile göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
 
C vitamini bakımından zengindir. C vitamini vücudu mikroplara, patojenlere karşı savunan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak vücut savunmasına destek olur. 1 porsiyon Balkabağı (100 gr) yetişkin bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 35’ini karşılar.
 
İyi bir lif kaynağı olan bal kabağı, hem kalp hem de bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşır. Yarım fincan bal kabağı 3 gramın üzerinde lif içerir. Yüksek oranda lif tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında; bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesi ile de kolon kanseri riskinde azalmada büyük bir role sahiptir. Lif tüketiminin artması ile tokluk süresi uzar.
 
Cildinizin yaz aylarındaki gibi ışıldamasında büyük bir destekçidir. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan karotenoidler diyet yağı ile birlikte tüketildiğinde ciltte pigmentasyona neden olduğu için cildin daha canlı görünmesini sağlar.
 
C vitamini ile kolajen üretimini destekleyerek cildin daha genç görünmesine yardımcı olur.
 
Sağlığa sayısız faydası bulunan Omega 3’ün bal kabağında da mevcut olduğu unutulmamalıdır.
 
İçeriğindeki kalsiyum, manganez, magnezyum, bakır, demir ve fosfor ile kemik dokularındaki hasarın iyileştirilmesine, kemik gelişimine destek olur.
 
Potasyum bakımından da oldukça zengin olan bu süper besin kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Potasyum; kan damarları ve arterlerin gevşemesini sağladığı için kalpteki stres azalır ve kan basıncı düşer. Ayrıca potasyum; hücre ve dokulardaki sıvı dengesinin düzenlemesini de sağlar.
 
B1, B3, B6, Pantotenik asit gibi birçok vitamini; folik asit, fosfor, demir gibi minerali yapısında bulunduran bal kabağına bu kış beslenmenizde mutlaka yer açın. İçeriğindeki vitamin-minerallerle hem bağışıklık sisteminizi güçlendirin, hem metabolizmanızı hızlandırın hem de sağlıklı bir cilde sahip olun.
 
Balkabağı alerjiye karşı savunma kalkanı
Balkabağı, alerjik reaksiyonların önlenmesine yardımcı oluyor. Astım, alerji gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alırken, antioksidan kapasitesi yüksek vitamin ve mineraller önem kazanıyor. Antioksidan kapasitesi en yüksek vitaminlerden biri olan beta karotenlerin ise en yüksek oranda bulunduğu besinlerden bir tanesi balkabağı. Yarım su bardağı kadar balkabağında günlük ihtiyacın 2 katı kadar vitamin A bulunuyor.
 
Balkabağı cildin yenilenmesini sağlıyor
Özellikle kadınlar soğuk kış günlerinde ciltlerinin kuruyup çatlamasından şikayetçi. Oysa cildin ışıltısını ve tazeliğini sağlayan malzemeler kozmetik mağazalarında değil tam da yanı başınızda ve mutfağınızda! Soğuk kış günlerinde kurumaya başlayan cildin yenilenmesini balkabağının içeriğinde bulunan antioksidan mineraller ve A vitamini destekliyor. Peeling olarak dahi birçok maskenin içeriğinde bulunan balkabağı özellikle çorba olarak tüketildiğinde cildin nem kazanmasına destek oluyor.
 
Balkabağı bağırsak harekelerini hızlandırıyor
Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun süre tok kalmanızı sağlarken; bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı oluyor. Özellikle bebeklerde kabızlık şikayeti olduğu dönemde 6-8. aydan itibaren püre ya da çorba olarak tüketilebileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir.
 
Balkabağı bağışıklık sistemini güçlendiriyor
balkabağı antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğundan vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor.
 
Balkabağı göz sağlığını koruyor
balkabağının içeriğinde bulunan ksantin adlı bileşen ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardımcı olurken bu durum ileri yaşlarda görülebilecek gözde doku harabiyeti ve katarakt probleminin önüne geçiyor. İçeriğinde bulunan A vitamini ayrıca gece ve alacakaranlıkta gözün ışığa uyumunu sağlayarak görüş kabiliyeti kazandırıyor.
 
Balkabağı kilo vermenize destek oluyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “100 gramında sadece 26 kalori bulunan balkabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlıyor, gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecinde destek oluyor” diyor.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler