Baklalı Yaprak Sarma Tarifi

Baklalı Yaprak Sarma Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağında, Yöresel Yemekler ve Yöresel Mutfaklardan Baklalı Yaprak Sarma Tarifinde Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlıda Saray Mutfağında “Bakla”...

Osmanlı Saray Mutfağında, Yöresel Yemekler ve Yöresel Mutfaklardan  Baklalı Yaprak Sarma Tarifi
Baklalı Yaprak Sarma Kullanılan Malzemeler
 
*     Yarım Kilo Narince Asma Yaprağı 
*     2 Su Bardağı Kuru İç Bakla 
*     1 Su Bardağı Buğday / 1 Su Bardağı Bulgur 
*     5 Soğan 
*     2 Çorba Kaşığı Tereyağı 
*     1 Çorba Kaşığı Ayçiçeği Yağı 
*     Yarım Kilo Kuzu Eti 
*     2 Çorba Kaşığı Domates Salçası 
*     1 Domates 
*     Yarım Demet Dereotu 
*     2 Çorba Kaşığı Reyhan Otu 
*     1 Su Bardağı Su 
*     Tuz 
*     Kırmızı Pul Biber 
 
Baklalı Yaprak Sarma Yapılış Tarifi;
Taze asma yapraklarını kaynar suda 12 dakika haşlayın. 
Baklaları sıcak suda haşlayıp yayvan bir kaba alın. 
İki soğanı ince ince doğrayın. 
Salça, reyhan otu, kırmızı pul biber, tuz, dereotu, bulgur ve buğdayı ekleyin. 
Domatesi küçük küçük doğrayıp ilave edin. 
Suyunu süzdüğünüz asma yapraklarına hazırladığınız içi paylaştırıp kare şeklinde sarın. 
Tencerenin altına yaprakları yayın. Üzerine kuzuetlerini yerleştirin. 
Sarmaları etlerin üzerine dizin. 
Kalan iki soğanı ince doğrayıp tencereye alın. 
Salça, su, tereyağı ve sıvıyağ ilave ederek sos yapın. 
Sosu dolmanın üzerine gezdirin. Kısık ateşte pişirip sıcak servis edin. 
"Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Yemek Kültürü, İştah Açıcılar, Zeytinyağlı Tarifleri, Tencere Yemekleri, Sebze Yemekleri"
 
 
Türk Aşçı Haberlerinden İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler yapmış olduğumuz bir araştırmada nefis yemek tarifini ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Baklalı Yaprak Sarma Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlıda Saray Mutfağında “Bakla” Hakkında Bazı Dipnotlar;
Bu durakta kafileye her biri dört keçi tulumu su taşıyan iki bin deve ve arpa ve bakla taşıyan bin deve katıldı. Ancak meydana gelen fırtına ve selde çok sayıda hacı öldü ve malları kayboldu. Bunun üzerine yiyecek fiyatları fırladı, bir vukıyye peksimet üç altına satılmaya başlandı. Korkunç soğuklar afetin boyutunu daha da arttırdı. Maan şehrinde hayatta kalan hacılara arpa, un ve peksimet yardımı yapılmıştı [IX 286-295].
 
Normal şartlarda bile hacılara yeterince yiyecek sağlamanın mesele olduğu görülüyor. Mısırlı hacıların Mekke' den dönerken açlıktan ölmemeleri için tüccarların verdikleri iki üç bin deve yükü bakla, arpa, pirinç, un, bal, yağ ve peksimet ve yüzlerce deve yükü Nil suyu, hacıların dostlarının da verdikleri binlerce kutu nöbet şekeri, helvalar, tatlılar ve yoğurt, askerlerin gözetiminde dönüş yolunun ortasında bulunan Ezlem'e götürülürdü. Bu uzun yiyecek listesine Evliya Çelebi, "kuş sütü ve yumurtası"nı da ilave ediyor [X 233].
 
Mısırlıların subya dedikleri pirinç bozası, tarçın, karanfil, küçük hindistan cevizi ve şeker konularak içiliyordu [X 193]. Mısır' da odun az bulunduğundan yemeklere çabuk pişmelerini sağlayan natron (boraks) konuluyordu. Bu yüzden Mısır yemekleri lezzetsizdi ve sürekli natronlu yemek yiyenlerin sağlığı bozuluyordu [X 195, 204]. Mısır ekmek fırınlarında tezek, çörek fırınlarında bakla samanı, leblebi kabuğu, bıçkıcı talaşı gibi maddeler yakıt olarak kullanılıyordu [X 195].
 
Kuru fasulye Amerika’dan gelmiştir ve tarihimizde geçmişi en fazla 200 yıla dayanır. Daha önce Anadolu’da bilinen sadece kuru bakla ve börülce var. Taze fasulye ise yaklaşık olarak 1730'lar da görülmektedir..!
 
Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi. Kuru fasulye Amerika’dan gelmeden önce börülce ve bakla vardı..!
 
Baklanın Faydaları Nelerdir?
Baklada Bulunan Vitaminler Nelerdir?
Baklanın ne kadar yararlı olduğunu hiç merak etmiş miydiniz? Kilo alımı konusunda baklayı kesinlikle endişelenmeden tüketebileceğinizi biliyor muydunuz? Bir ana protein kaynağı olan baklayı artık sofralarınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz. İçerisinde doymuş yağ içermeyen ve zengin lif kaynağı olan baklanın faydalarını sizler için açıklıyoruz.
 
Kalp Dostu
1 fincan bakla içerisine  36 gram çözünür lif barındırır.  Yapılan çalışmalar, çözünebilir lif yüklü gıdaların alınmasının, kolesterol seviyelerini ve ayrıca kan şekerinin kontrol altına almasına yardımcı olacağını düşündürmektedir baklanın içerisindeki lifler aynı zamanda, düşük yoğunluklu lipoprotein veya kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.
 
Kolesterolü Düşürür
Baklanın 1 fincan porsiyonundan yaklaşık 40 gram protein alırsınız. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi'ne göre, yüksek protein ve yüksek lif bakımından zengin zengin beslenen insanlarda, yüksek karbonhidratlı ve az yağlı bir diyete sahip olanlardan daha iyi sonuçlar görülebileceğini açıklamışlardır.   Bakla tüketenlerin kolesterol seviyelerinde bir düşüş olurken toplam yağ kaybı da daha yüksek olmaktadır. 
 
Vitamin Ve Mineral Deposu
Bakla içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırır. Bakla içerisinde magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, B1 vitamini ve tiyamin içerir. B1 vitamini, merkezi sinir sisteminizin normal işleyişi için gerekli olsa da, bağışıklığımızı güçlendirmek, kan akışınızı ve kemikleri dengeli ve sağlıklı bir şekilde korumak için bakırda çok önemlidir. 
 
Baklanın Bilinmeyen Faydaları Nelerdir? "İbrahim Saraçoğlu"
 
Bağışıklığı Güçlendirir
Bakla çok iyi bir manganez ve folat kaynağıdır. Protein ve karbonhidrat insan metabolizmasında çok fazla önemli olsa da folatta kalp sağlığı, bağışıklık sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin sentezi için oldukça önemlidir.
 
Depresyonla Mücadele Eder
Yapılan araştırmalarda içerisinde amino asit, dopamin barındıran bakla, ruh halini iyileştirmede harikalar yaratabilir. Böylece depresif hallerinizin hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
 
Hamile Kadınlar İçin Bir Nimet
Hamile kadınlar demir ve kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Bakla, bir kadının hamilelik ve emzirme döneminde kullanabileceği ideal bir besindir. Bakla demirin % 14'ünü karşılarken, yeterli miktarda kalsiyum minerealini de arttırdığı bilinmektedir. Baklanın içerisinde yer alan lif miktarı aynı zamanda hamilelik döneminde meydana gelen kabızlığı da gidermeye yardımcı olur.
 
Parkinson Hastalığı Tedavisi
Baklalar,  iyi bir levodopa kaynağıdır. Levodopa, Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlarda bulabileceğiniz kimyasaldır. 
Baklanın Parkinson hastalığı üzerinde yapılan çalışmalara göre, baklanın Parkinson ilaçlarından daha etkili olduğu ve semptomları daha iyi bir şekilde azalttığı gözlemlenmiştir.
 
C Vitamini Kaynağı
Baklalar iyi bir C vitamini kaynağıdır . C vitamini de  hepinizin bildiği gibi, çok güçlü bir antioksidandır.  C vitaminin antioksidan yapısı vücudunuzdaki serbest radikalleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Baklanın içerisinde yer alan yüksek miktardaki C vitamini yüzdeki kırışıklıkları çeşitli kanser türlerini engellemeye yardımcı olmaktadır. Ham baklanın 100 gramında 1.4 mg C vitamini vardır. Bu da günlük C vitamini ihtiyacı için oldukça önemlidir. Baklanın faydalarından genel olarak haberdar olduğunuza göre sizlere, baklanın besin değer tablosunu açıklayabiliriz.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler