Bakla Ezmesi Tarifi

Bakla Ezmesi Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklardan Bakla Ezmesi Tarifi. Kuru baklanın pişmesi oldukça zor olduğundan bu iş için özel yaptırılmış bakırdan, kalaylı testi (bakır cara) şeklindeki...

Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklardan "Bakla Ezmesi Tarifi"
Kullanılan Malzemeler
 
*    ½ Kg Kuru Bakla
*    1 Adet Limon Suyu
*    6 Diş Sarımsak
*    ½ Su Bardağı Zeytinyağı
*    ½ Su Bardağı Tahin
*    1 Tatlı Kaşığı Kimyon
*    1 Tatlı Kaşığı Toz Biber
*    1-2 Dal Maydanoz
 
Süper Bir Tarif Olan Nefis Ve Lezzetli Yöresel Mutfaklarımızdan Bakla Ezmesinin Yapılış Aşamaları
1. Akşamdan ıslatılan bakla yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2. Pişen baklalar bir kapta tahta tokmak ile iyice ezilir.
3. İçine dövülmüş sarımsak ve tahin ilave edilerek karıştırılır.
4. Bu karışım servis tabağına konup üzerine bol kimyon, toz biber, limon suyu ve zeytinyağı
gezdirilerek maydanoz ile süslenir.
 
Bakla Ezmesi Not
Bu işi yapanlar, bu yemeği yapmak için yazdan bütün yıl kendilerine yetecek kadar baklayı depo ederler.
Kuru baklanın pişmesi oldukça zor olduğundan bu iş için özel yaptırılmış bakırdan, kalaylı testi (bakır cara) şeklindeki kaplarakonur.
ikinci gün işleyecekleri miktarda baklayı akşama doğru temizleyip doldurur kafi miktarda su ekledikten sonra hamamların külhan ateşlerinin harı sönmüş kızgın külüne bu kabı gömerler.
Sabaha kadar bu kızgın külde mükemmel pişen bakla, baklacı dükkanına getirilir.
"Bölgesel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı, Zeytinyağlılar"
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Bakla Ezmesi Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Bakla Hakkında Bazı Tarihi Notlar;
Mısır' da odun az bulunduğundan yemeklere çabuk pişmelerini sağlayan natron (boraks) konuluyordu. Bu yüzden Mısır yemekleri lezzetsizdi ve sürekli natronlu yemek yiyenlerin sağlığı bozuluyordu [X 195, 204].
 
Mısır ekmek fırınlarında tezek, çörek fırınlarında bakla samanı, leblebi kabuğu, bıçkıcı talaşı gibi maddeler yakıt olarak kullanılıyordu [X 195].
 
Kuru fasulye Amerika’dan gelmiştir ve tarihimizde geçmişi en fazla 200 yıla dayanır. Daha önce Anadolu’da bilinen sadece kuru bakla ve börülce var. Taze fasulye ise yaklaşık olarak 1730'lar da görülmektedir..!
 
Anadolu’da yetiştirilen sebzeler arasında patlıcan, lahana, bezelye, fasulye, hıyar, havuç, maydanoz, kırmızı pancar pirinç, nohut, barbunya, bakla, soğan, turp bulunmakta. 
 
Olivier’e göre Mudanya ve çevresinde patlıcan yetiştirilmektedir. İstanbul’da çeşitli yerlerde bakla, marul, hindibâ, patlıcan, biber ve kabak yetiştirilmektedir. 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler