Etli Erik Yemeği Tarifi

Etli Erik Yemeği Tarifi

Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü etli erik yemeği Tarifi, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü etli erik yemeği bahar aylarında...

Etli Erik Yemeği Tarifi - Bursa mutfağı
Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü etli erik yemeği bahar aylarında yeşil eriklerin lezzeti ile kuzu etini bütünleştiren özel gün yemeklerindendir. "Etli Yemekler"
 
Etli Erik Yemeği  ; Yöresel Mutfaklarımızdan Bursa ve çevresine ait Geleneksel Türk mutfağındaki Etli yemeklerimizden ileri gelenleridir. Zaman zaman Osmanlı saray mutfağının da özel menüleri arasında yerini almıştır. Geleneksel olarak günümüzde basta Bursa ve çevresinde olmak üzere Etli Yemekler kategorisinde bir çok bölgemizde de ilgili özel restoranlarda ve ahali de ise halen geleneksel adetleri yaşatan aileler tarafından  halen yapılmaktadır.
 
Etli Erik Yemeği Kullanılan Malzemeler :
*   Bir Baş Soğan 
*   300 gr Kuşbaşı Kuzu Eti 
*   200 gr Kuru Erik veya Yeşil Erik 
*   Tereyağı 
*   2 Bardak Su 
*   Tuz
 
Etli Erik Yemeği Yapılış Tarifi:
Erikler bir saat sıcak suda bekletilerek yumuşatılır, süzgeçten geçirilerek çekirdekleri çıkartılır.
Tencereye tereyağı eritilerek küp şeklinde doğranmış olan soğanlar ilave edilir. 
Pembeleşinceye kadar kavrulan soğanlara kuşbaşı kuzu etleri ilave edilerek etler suyunu çekinceye kadar karıştırılır.
Pişen etlere su ve erikler ilave edilerek bir süre daha kaynatılır. 
Tuzu atılır, tencerenin kapağı kapatılarak yaklaşık on dakika daha pişirildikten sonra ocağın üzerinde alınır sıcak olarak servis yapılır.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Etli Erik Yemeği Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Bursa Mutfağı Nedir? Bursa Mutfağının Özellikleri Nelerdir? Bursa Yemekleri...
Seyyahların Bursa Mutfağı Hakkında Yazdıkları ve Bursa Mutfağının Özel Gün Yemekleri
Marmara denizinin güneyinde bulunan Bursa şehri Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkentidir.  Verimli topraklar üzerine kurulmuş olup ürün açısından  çok bereketlidir ve bu sebepten dolayı zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Halk mutfağı açısından çok zengin yemek çeşidine sahip olmasına rağmen, bu yemekler,  en popüler yemeği olan İskender Kebabın gölgesinde kalmıştır.
 
Tarih boyunca ünlü seyyahların bir çoğu Bursa’yı ziyaret etmiş, ve bu mutfağın ne kadar kuvvetli ve çeşitli olduğundan hep övgü ile bahsetmişlerdir. Bursa ile ilgili yazdıkları sayesinde Bursa’nın yemek kültürü hakkında bilgi sahibi olmaktayız.
 
İbn-i Batuta’nın 1350’lerde Bursa’ya yaptığı geziden izlenimleri:
“Türkler’in çok büyük bir şehri olup, son derece geniş ve ferah caddelere ve çarşılara sahiptir. Şehrin çevresi, bağlar, bahçeler ve akarsular bezelidir” der...Ayrıca Ahi Şemseddin’in zaviyesinde eyyam-ı aşura (Aşure günü) yaptığı iftar, yediği yemekler ve sema sonrasında seyhatnamesine “Türk illerinde yaşadığım en güzel günlerden biri oldu” diye yazar... (Bursa Mutfağı, M. Ömür Akkor, s.7)
 
Evliya Çelebi’nin 1650’lerde Bursa’ya yaptığı geziden izlenimleri:
“Uzun Çarşı’sı gayet müzeyyen ve mamur olup cümle esnaf aynı anda mevcuttur. Pirinç Han kurbündeki Kebapçılar Çarşısı mükelleftir. Erbab-ı safaya malum ola ki Bursa’nın yiyecek ve içecek satıcılarının tamamı Müslüman’dır. Bakalar Çarşısı temizdir. Hoşafçılar bu diyara mahsustur. Has beyaz somunu, Tophane somunu lezzetindedir. Çakıl ekmeği başka bir diyara mahsus değildir.
 
Beyaz katmer gül gibidir. Gayet semiz etleri olduğundan kebapları meşhurdur. Miskli helvası da keza.
İçeceğinden Pınarbaşı’nın abıhayatı, on yedi göz kaynağından suları, çeşit çeşit hoşafları, elvan elvan şurupları, kahveleri, ilik gibi süzme bozaları, Handan bey şerbeti, Türeli oğlu şerbeti, karanfilli şerbeti.
 
Kırk türlü armudu şer-i sicilde yazılıdır. Sulu gunagun üzümleri, kayısısı, kirazı, hele kestaneleri eşsizdir. Her bir tanesi 40 dirhem gelir. Yedi türlü dutu meşhurdur.  Dut bağları vardır ki Filedar Sahrası’nı süslemiştir.” (Bursa Mutfağı, M. Ömür Akkor, s.8)
 
1800’lerde Moltke’nin İzlenimleri:
“Öğle yemeğini tam Türk tarzında kebapçıda yedik. Tahta tepsi üstünde kebap...Şişte pişirilmiş ve ekmek hamuruna sarılmış küçük koyun eti parçaları geldi. Çok lezzetli bir yemek bu. Üstüne bir tabak tuzlu zeytin, şerbet...” (Bursa Mutfağı, M. Ömür Akkor, s.5)
 
Bursa Mutfağının Özel Gün Yemekleri
Bursa’nın yemek kültürü,  sadece karın doyurmaya yönelik olmayıp, insanların yaşamlarında ve özel günlerinde hayatlarını şekillendiren bir kültür olmuştur. Günümüzde catering firmalarının ya da toplu yemek firmalarının hazırladığı sünnet ve düğün gibi özel gün yemekleri, eski zamanlarda evlerde, ev hanımlarının, konu komşunun bir araya gelerek imece usulu hazırladıkları zengin ziyafetlerden oluşurdu.
 
Ramazan Ayı ve Şeker Bayramı
Ramazan ayı gelmeden önce başlayan hazırlıklar iftar ve sahurda yenilecek yemeklerin hazırlanmasına yönelikti. Lezzetli reçeller, erişte, kuskus ve kuru yufka gibi uzun müddet saklanabilen kuru hamur işleri hazırlanırdı. Kuru yufkalardan, iftar ve sahurda tüketmek üzere yufka tatlısı ve peynirli gözleme yapılırdı. Ayrıca sahurda tok tutsun diye hamur işleri, pilav ve hoşaf türleri ikram edilirdi. 
 
İftar saatinde sofrada, türlü simit ve çörekler, çeşit çeşit reçeller ve İznik gölündeki sazanlardan elde edilen havyar bulunurdu. Envai çeşit peynir, zeytin, düğün çorbası, yumurta dolması, sebze ve et yemekleri ve dolmalar bulunurdu. Tatlı olarak ise gülvarak, kaymak bohçası ve cendere baklavası gibi ilginç tatlılar ikram edilirdi.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler