Tavas Göveci Tarifi

Tavas Göveci Tarifi

Yöresel Mutfaklarımızdaki Denizli mutfağından Fırın yemeklerinden Tavas Göveci Odun ateşinde ve toprak göveç kabında ince kıyılmış kuyruk yağı eritilir. Kuşbaşı et...

Yöresel Mutfaklarımızdaki  Denizli mutfağından Fırın yemeklerinden Tavas Göveci Tarifi
Yöresel Mutfaklarımızdaki  Denizli mutfağından Tavas Göveci Tarifi Malzemeler: 
 
*      150 Gr. Kuyruk Yağı 
*      1 Kg. Kuşbaşı Kuzu Eti 
*      2 Adet Kuru Soğan 
*      4 Adet Yeşil Veya Kuru Biber 
*      4-5 Adet Domates 
*      4-5 Diş Sarımsak 
*      1 Tutam Maydanoz 
 
Yöresel Mutfaklarımızdaki  Denizli mutfağından Tavas Göveci Tarifi Hazırlanış :
Odun ateşinde ve toprak göveç kabında ince kıyılmış kuyruk yağı eritilir.
Kuşbaşı et 25-30 dakika hafif ateşte kavrulur. 
Küp şeklinde doğranan soğan ilave edilerek 10-15 dakika pişirilir.
Biberler doğranarak eklenir ve 15 dakika daha pişirilir. 
Daha sonra enine doğranmış domatesler katılarak kaynayan suyun malzemeyi örtecek kadar ilavesiyle renk için kırmızı toz biber konularak 40-50 dakika pişirilir. 
4-5 diş sarımsak son 10 dakikada ilave edilir.
Üzeri maydanoz ile süslenir. 
 
Nefis ve Lezzetli Türk Mutfağı Yemekleri'mizden Harika Bir Tarif Olan Tavas Göveci Tarifi Servis :
Sıcak olarak servis yapılır.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Gövec Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Güveç Nedir?
İnsan sağlığına zararı olmayan killi topraktan pişirilerek yapılan kaplara güveç denir. Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin rayihası da bir farklı olur. Kısık ateşte malzemenin güveçte pişme süresi 2-3 saatten fazla olup sonuç elbetteki her zaman mükemmeldir. Ayrıca güveçte yapılan yemekler o an ve sıcak olarak servis edilir. Güveç yemekleri ikinci kez ısıtılmaz.
 
Güveçlerin içinin sırsız olması sağlık açısından da daha yararlıdır. Çünkü güveçlerin sırla kaplanması her ne kadar su sızdırmaz olmasını sağlasa da sırların içerisinde kurşun v.b. zararlı maddelerin olması güveçleri sağlığa zararlı hale getirmektedir. Bu nedenle güveç alırken atalarımızın kullandığı gibi sırsız güveçlerin terich edilmesinde yarar vardır.
 
Klasik yemeklerin yanında güveçte ayrıca pilav, çorba, hatta kek bile yapılabilir. Ancak kek yapmak için ağzı düz olan güveçler tercih edilmelidir. Aksi halde içerisinden çıkarmak pek kolay olmayacaktır.
 
Osmanlı mutfağında da çeşitli ebatlarda topraktan yapılmış güveç tencereler, helva güveçleri, testiler, küpler, güveç tavalar ve güveç çömlekler kullanılmıştır. Hatta toprak kaplarda yapılan küplerde su muhafaza edilmiş, daha ufak küplere yağ ve kavurmalar basılarak muhafaza edilmiştir. O dönemlerde Çanakkale, Kütahya ve İznik’te üretilen çeşitli kaplar Sarayın ihtiyaçlarını karşıladığı gibi İstanbul’un ihtiyacını da karşılamıştır.
 
Şu an her ne kadar artık nadir olsalar da eskiden Sarayda ve İstanbul’da bulunan tüm fırınlar odun ateşiyle çalışan taş fırınlarmış. Güveç veya çömlekler fırına verilmeden önce azıcık hamur yapılıp ağzı sıvanırmış ki yemeğin lezzeti içinde kalsın, yemek kurumasın, yanmasın.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler