16. Zeytin Festivali 6-10 Ekim’de yapılıyor.

16. Zeytin Festivali 6-10 Ekim’de yapılıyor.

Basın toplantısına ev sahipliği yapan ve belediye tarafından sanat galerisine dönüştürülen eski trafo binası hakkında...

16. Zeytin Festivali 6-10 Ekim’de yapılıyor.
Girne Belediyesinin geleneksel olarak düznelediği Zeytin Festivali, bu yıl, 6-10 Ekim tarihleri arasında yapılıyor. Girne Belediyesi, 16. Zeytin Festivaliyle ilgili olarak, bugün Girne Belediyesi Sanat Galerisinde bir basın toplantısı düzenledi.
 
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Zeytin Festivalinin 16’ıncısını düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirterek festivale, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden belediye başkanları, meclis üyeleri ve sanatçıların katılacağını söyledi.
 
Basın toplantısına ev sahipliği yapan ve belediye tarafından sanat galerisine dönüştürülen eski trafo binası hakkında katılımcılara bilgi veren Güngördü, yıkılarak otopark yapılması düşünülen bu tarihi binayı, kent yaşamına ve sanata kazandırmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
 
Güngördü, galerinin Beycanlar bölgesinin çehresinin değişmesine önemli katkı yapacağına inanç belirtti.
16. Zeytin Festivalinin, bu yıl da ulusal ve uluslararası nitelikli birçok sanatsal, kültürel, sportif etkinliğe ev sahipliği yapacağını belirten Güngördü, Zeytn ağaçı, zeytinyağı, zeytin ve ürünleri Kıbrıs türk ve Akdeniz Kltüründe, çok önemli bir yeri olduğuna vurgu yaptı.
 
Festival sayesinde, zeytin ağaçlarına korunması konusunda önemli bir farkındalık yatarıldığını kaydeden Güngördü, festival kapsamında kültürel sanatsal aktiviteler yanında, zeytin ağaçları , zeytin ürününn daha iyi duruma getirilmesi için çeşitli seminerlerin de yer alacağını anlattı.
 
Fesitvalin, en önemli etkinliklerinden birinin de bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Uluslararası Zeytin karikatürleri yarışması olduğunu ifade eden Güngördü, dünya karikatür camiasında önemli bir yer edinen ve kabul gören yarışmaya bu yıl 70 ülkeden 900 eserin katıldığını belirtti.
 
Yurtdışından katılım olacağını belirten Güngördü, festivalin, İtalya ve Almanya’dan gruplar yanında, 6. Uluslararası Zeytin karikatürleri yarışmasının jürisinde yer alan dünyaca ünlü karikatür sanatçılarını da ağırlayacağını ifade etti.
 
Zeytinliğin, zeytin ağaçları yanında ,köy meydanına adı verilen merhum şair yazar Ali Nesim ile de özdeşleşen bir köy olduğunu anımsatan Güngördü, festivalde ali nesim anısına şiir dinletisi ve şariler yazarlar buluşması yapılacağını da sözlerine ekledi.
 
Festival programı hakkında bilgi vererek finalin, Türkiye’nin sevilen sanatçılarından Özdemir Erdoğan’ın konseriyle yapılacağını dile getiren Güngördü, festivalin gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.
 
Kıbrıs Türk Karkatürcüler Derneği Başkanı Musa Kayra da,dernek olarak, zeytin festivali kapsamında, dünya karikatür camiasında bir marka haline gelen Uluslararası Zeytin Karikatürleri yarışmasını gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını kaydetti.
 
Konuşmasında, Girne Belediyesini, hayata geçirdiği sanat galerisi için kutlayan Kayra, zeytin festivlainin, kıbrıs Kıbrıs kültürünü geleceğe taşıyacak önemli bir etkinlik olduğuna vurgu yaptı.
 
16. Zeytin Festivali, 6 Ekim Cuma akşamı 18.00’de Girne Ramadan Cemil Meydanında başlayacak ve Atatürk anıtı önünde son bulacak kortej yürüyüşüyle start alacak. 19.00’da zeytinlik köy meydanında zeytin tütsünün yakılmasıyla resmi açılış yapılacak… Ardından konuşmalar yer alacak…
 
Festivalin ilk gününde, İtalya silence tiyatrosunun gösterisi, Girne beleidyesi Halk dansları hak dansları topluluğunun gösteriş, grup otantik Kıbrıs müzikleri konseri, Almanya Bingen Am Rhein’den Winzertanzgruppe dans gösterisi ve SOS grubunun konseri yer alacak.
 
Birçok sanatsal kültürel aktivite çocuklara genç ve yetikinlere yönelik etkinlikler, zeytinli ve zeytinyağlı lezzetler yarışması,konser dans gösterleri spor müsabakaları şiir dinletileri, atölye çalımalarının, zeytin konulu seminerlerin yer alacağı festival, 6. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması ödül törenine de ev sahipliği yapacak.
 
Festival, 10 Ekim akşamı 21.00’da Türkiye’nin sevilen sanatçılarından Özdemir Erdoğan’ın Zeytinlik festival alanındaki konseriyle sona erecek.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler