Doğal Baharatlar Sahtelerinden Nasıl Ayırt Edilir ?

Doğal Baharatlar Sahtelerinden Nasıl Ayırt Edilir ?

Baharat dünyası çok geniş ve çeşitlidir. Ne yazık ki baharatları seçerken taklit edilmiş veya bayatlamış halleri ...

Doğal Baharatlar Sahtelerinden Nasıl Ayırt Edilir?
Baharat dünyası çok geniş ve çeşitlidir. Ne yazık ki baharatları seçerken taklit edilmiş veya bayatlamış halleri ile karşılaşıyoruz. Birbirinden ilk bakışta ayırt edilemeyecek gerçek ve sahte baharatlar birkaç küçük yöntem ile anlaşılabiliyor.
 
Çin tarçını, çoğu zaman normal tarçın yerine satılır. İki baharat da birbirine benzer ama Çin tarçınının aroması daha zayıftır. Bunun yanı sıra, Çin tarçını çubukları daha kalındır ve tek bir yöne doğru kıvrılır. Toz içine bir damla iyot eklediğinizde eğer maviye dönüyorsa bu Çin tarçınıdır.
 
Taze karabiber ezildiğinde oldukça büyük parçalara ayrılır ve ardında yağlı bir iz bırakır. Bayat ya da çok kuru karabiber ise ezildiğinde küçük parçalara ayrılır. Beyaz biber ise karabiber bitkisinin olgunlaşmış halinden elde edilir. Beyaz biber hafif kremsi ve kahverengi renklidir. Kaliteli karabiberler suda batar.
 
Zencefil kökünün yüzeyi pürüzsüz, sert ve ince ciltli olmalıdır. Zencefilin yüzeyi kırışık ise bu bayatlamış anlamına gelir.
Zerdeçalın kökü sarı veya turuncu renklidir. Kök, yumuşak veya buruşmuş olmamalıdır. Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır.
 
akule bitkisi  büyük ve yeşil renkte olmalıdır. Eğer kakule sarı veya turunculaşmış bir halde ise bu ya bayat olduğu ya da yanlış kurutulduğu anlamına gelir.
 
Kaliteli karanfilin tomurcukları saplarından daha açık renktedir. Hasar gördüklerinde yağlı bir tabaka bırakırlar. Karanfilin güçlü ve acı bir tadı vardır. Tazeliği ölçülmek için suya atılabilir. Suyun üzerinde dikey şekilde duran karanfiller taze, yatay şekilde duranlar bayatlamıştır.
 
Vanilya uzun ömürlü bir baharattır ve aromasını birkaç yıl korur. Kaliteli vanilya çubuklarının uçları genelde kıvrımlıdır.  
 
Doğal safran pahalı bir baharat çeşididir. Uygun fiyata alındığında bu baharatın zerdeçal veya kurutulmuş pancar ile taklit edilme ihtimali bulunabilir. Safran bordo ya da kırmızı renkte ve homojen bir yapıya sahiptir. Öğütülerek toz hale getirilir. Bu toz suya katıldığında, suyu yalnızca 15 dakika sonra renklendirebilir.
 
Baharatları seçerken, öğütülmüş baharatlar yerine bütün hallerini tercih etmek işinizi kolaylaştırabilir. Ürün ambalajları baharatları toz ve nemden korumalıdır. Baharatları korumak için cam kaplar kullanmak daha sağlıklıdır çünkü cam kokulara ve neme izin vermez, baharatın aromasını korur. Baharatlar ışıktan etkilenir  bu nedenle kapların içi bir kağıt yardımı ile kaplanabilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler