Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağında, Osmanlı Ve Türk Mutfağı Ve Geleneksel Türk Mutfağında Reçel Hakkında; Kirazlar yıkanıp çekirdekleri çıkarılır. Tencereye alınarak üzerine şeker ilave edilir. Tencerenin kapağı...

Geleneksel Türk Mutfağında Kiraz Reçeli Tarifi                                                                                                       
Hazırlama Süresi: 60 dakika 
Geleneksel Türk Mutfağında Kiraz Reçeli Malzemeler  
                                                                                              
*   1 kg Kiraz
*   1 kg Toz Şeker
*   1 Çay Kaşığı Limon Suyu
 
Geleneksel Türk Mutfağında Kiraz Reçelinin Yapılış Tarifi
Kirazlar yıkanıp çekirdekleri çıkarılır.
Tencereye alınarak üzerine şeker ilave edilir.
Tencerenin kapağı kapatılarak, birkaç saat bu şekilde dinlendirilir. 
 
Şeker iyice eridiğinde ocağa alınır, kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Pişme sırasında oluşan köpükleri alınır. 
Ocaktan almadan birkaç dakika önce limon suyu eklenir. 
Kıvamına gelince ocaktan indirilerek soğumaya bırakılır ve kavanozlara doldurulur.
 
Osmanlı Saray Mutfağında, Osmanlı Ve Türk Mutfağı Ve Geleneksel Türk Mutfağında Reçel Hakkında;
Osmanlı Saray Mutfağında reçelin nasıl bir kültür haline geldiğini anlamak için reçel takımlarına bakmak yeterlidir. Tatlı hokkası da denilen kaseleri yapan sanatçılar adeta hünerlerini konuştururmuş. Mesela her kasenin kapak tutamağı elma, armut, nar gibi farklı meyvelerden tasarlanmış ki, içinde hangi reçel olduğu anlaşılsın diye. Osmanlı ve Türk Mutfağında sunun için Altın yaldızlı gümüş reçellikler çok meşhurdur. Gümüş kakma ve yeşil taşlı reçellikler ise dönemin zarafetini gösteren örneklerden. Padişaha sunulan reçellerin konulduğu kaseler ise som altındanmış.
 
O dönemlerde porselen ya da cam ürünler henüz Osmanlı topraklarında üretilmediği için reçel kaseleri Almanya, Viyana, Fransa ve İtalya`nın seramik ve porselen yapılan bölgelerinden ithal edilirmiş. Osmanlı`nın reçel merakı Avrupalı için böylece iyi bir pazar olmuş. Durum böyle olunca reçellerin ünü saray sınırlarını da aşmış.
 
Osmanlı Saray Mutfağında Yapılan Çeşit Reçellerden Sadece Bazıları;
Gül reçeli, sarayda olmazsa olmaz tatlılardan biriymiş. Sarayda yapılan gül reçellerinin kaynağı, saraya bağlı olan 21 has bahçe ve Edirne Sarayı`nın bahçesinde yetişen birbirinden güzel güllermiş. Bu bahçelerden biri Beykoz`daki Tokat bahçesidir. Fatih Sultan Mehmed, burada avlanırken, o sırada Tokat Kalesi fethedilmiş. Sultan da `buraya bir bahçe yapılsın, adına da Tokat denilsin` diye emir vermiş.
 
Çiçek reçelleri sarayda çok rağbet görürmüş. Gül’den sonra vazgeçilmeyen reçel malzemesi;
Menekşe imiş. Öncelikle meyve, sonra çiçek, sonra da sebze reçelleri yapılırmış. Erguvan çiçeğinin reçeli de çok makbul olup, Fulya reçeli, sevilen tatlardanmış. Fulya, bahar gelmeden önce erkenden açan çok güzel kokulu bir çiçektir. O dönemde özel olarak fulya bahçeleri yapılmış. Bugün birçok kişinin adını dahi bilmediği hünnap reçeli de sarayda çok itibar görürmüş. Kiraz, çilek, böğürtlen, ahududu, elma beğenilen meyve reçellerindenmiş.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Pelin Kaya
    9/27/2018

    Uzun zamandır kiraz reçeli tarifi arıyordum sonunda buldum teşekkürler.

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler