Kıymalı Söğülme Tarifi (Urfa)

Kıymalı Söğülme Tarifi (Urfa)

Urfa mutfağında kıymalı söğülme nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağında en iyi yemeklerden kıymalı söğülme yapabilmek için hangi malzemeler kullanılır? Kıymalı Söğülme...

Urfa mutfağında kıymalı söğülme nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağında en iyi yemeklerden  kıymalı söğülme yapabilmek için hangi malzemeler kullanılır?  İşte tam ölçüleri ile  kıymalı söğülme tarifini mutfaklarınıza getirdik...
 
Kıymalı Söğülme Tarifi (Urfa)
Kıymalı Söğülme Tarifi (Urfa) Malzemeleri;
 
*   1 kg yağsız kıyma et (kuzu veya koyun), 
*   250 gr sadeyağ, 
*   1 çorba kaşığı tuz, 
*   6 adet büyük boy patlıcan 
*   4-5 diş sarımsak. 
 
Kıymalı Söğülme (Urfa) Yapılış Tarifi 
Kıyma et tavaya alınır. Bir su bardağı su, yağ ve tuzun yarısı ilave edilerek orta ısılı ateşte pişirilir. Et suyunu çekince yağında kavrulmaya başlar. 
 
O zaman ateşi kısmalı ve kavruluncaya kadar karıştırmalıdır. çyice kavrulduğunda ateşten alınır. Patlıcanların baş kısmını saran yeşil kabuğu alınır. Sapı üzerinde bırakılır. 
 
Harlı ateş üzerinde kabukları iyice siyahlaşıncaya kadar her tarafı iyice közlenir. Daha sonra patlıcanların sapından tutulup dış kabuğu elle soyulur. Sonra baş kısmından 1 santim kadarı kesilip atılır. 
 
Kalanlar iki-üç parmak eninde bıçakla kesilir ve bir tepsiye konulur. Sarmısaklar soyulup havanda tuzla ezilir ve tepsiye eklenir. Bu karışım elle mıncıklanarak macun haline getirilir. 
 
Lenger veya lenger yoksa tabaklara 3-4 santim kalınlığında serilir. Kavrulmuş et soğumuş ise, ısıtılarak serili patlıcanların üzerine ikinci bir tabaka olarak serilir. Yağı da kıyma etle beraber üzerine dökülür. 
 
Beraberinde bostana yapılarak açık ekmek veya ev ekmeği ile servis yapılır. Pazara yetişinceye kadar gördüğü ezilme ve sıkılmalardan “vareste” olan patlıcanları ancak tarlasında bulmak mümkündür. 
 
Onun için “bahçecilerin” özel misafirlerine en makbul ikramları “söğülme”dir. Kıymalı olup olmaması önemli değildir. “Bahçeci söğülmesi” yememiş olan “söğülme”nin lezzetini tam olarak bilemez. 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler