Abd'ye Zeytinyağı İhracatı 9 Kat Arttı

Abd'ye Zeytinyağı İhracatı 9 Kat Arttı

İhracatta en büyük payı 48 milyon dolarla İspanya alırken, bu ülkeyi 36 milyon dolarla ABD, 11 milyon...

Abd'ye Zeytinyağı İhracatı 9 Kat Arttı
Türkiye'nin önemli tarımsal ihracat ürünleri arasında yer alan zeytinyağında ABD'ye ihracat, geçen sezona göre 9 kat artarak 36 milyon dolara ulaştı.
 
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri tarafından hazırlanan Türkiye geneli zeytinyağı ihracatı verilerinden yapılan derlemede, kasım ayında başlayan sezonda temmuz ayına kadar bölümü kapsayan 9 aylık yapılan ihracat, geçen sezonun aynı dönemine göre yüzde 288 artarak 136 milyon dolara ulaştığı ifade edildi.
 
İhracatta en büyük payı 48 milyon dolarla İspanya alırken, bu ülkeyi 36 milyon dolarla ABD, 11 milyon dolarla İtalya ve 9 milyon dolarla Suudi Arabistan pazarları izledi.
 
İhracatta ikinci sırada olan ABD'ye geçen yılın aynı döneminde 4 milyon dolarlık zeytinyağı ihraç edilirken bu yıl bu rakam 9'a katlanarak 36 milyon dolara ulaştı.
 
"İyi bir rekolte bekliyoruz"
Zeytinyağı ihracatında kalite ve fiyatın çok önemli olduğunu söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, ABD'nin önceki yıllarda İspanya, İtalya ve Tunus ağırlıklı zeytinyağı ithal ettiğini belirterek, "Geçen sezon rakiplerimizin rekoltesinin az olması ve bizim uygun fiyat vermemizden dolayı ABD pazarında ciddi bir artış oldu. İyi fiyat verdiğiniz sürece ihracat yaparsınız" dedi.
 
Yeni sezonda da iyi bir rekolte beklediklerini ifade eden Uygun, henüz resmi rekolte tahminlerinin yayınlanmadığı ancak bölgelerden aldıkları bilgiler doğrultusunda sezonu iyi bir rekolteyle geçireceklerini kaydetti.
 
Bu yıl zeytinyağı üreten ülkelerde de rekolte beklentisinin iyi olduğunu aktaran Uygun, buna rağmen ABD pazarındaki yerlerini korumaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler