Yargıtay'dan Garsonlara Kötü Haber

Yargıtay'dan Garsonlara Kötü Haber

Sabah gazetesinden Erhan Öztürk'ün haberine göre, bir işletmede garson olarak çalışan bir kişi...

Yargıtay'dan Garsonlara Kötü Haber
Yargıtay, garsonların fazla mesai ücretlerini etkileyecek emsal bir karar imza attı. Verilen karar, bahşiş alan garsonların fazla mesai ücretlerine sınırlama getiriyor. Yargıtay 9. Dairesi, garsonların bahşiş almasını gerekçe gösterek, fazla mesailerine sınırlama getiren emsal bir karar aldı. Yüzbinlerce garsonun iş sözleşmesini etkileyebilecek kararla, daha önce yüzde 150 olarak hesaplanan fazla mesai ücreti, yüzde 50'ye düşürüldü.
 
EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR
Sabah gazetesinden Erhan Öztürk'ün haberine göre, bir işletmede garson olarak çalışan bir kişi, işten atılınca kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücreti alacağı için iş mahkemesine dava açtı. Mahkeme davacının alacaklarının kısmen kabulüne karar verdi. Alacaklar arasında ise, fazla çalışma ücreti de yer aldı. İşletme sahibi de kararı temyiz için Yargıtay'a gitti.
 
Yargıtay 9. Dairesi de garsonların 'bahşiş' aldıklarını gerekçe göstererek, fazla çalışma ücretinin yüzde 150 kriterine göre değil yüzde 50 kriterine göre hesaplanması gerektiğine hükmetti. İş mahkemesinin kararının da bozulmasını istedi. Yargıtay'ın emsal niteliğindeki kararıyla birlikte binlerce garson yeni kriterlere göre tazminat talebinde bulunacak.
 
''HEM CİRO ORTAĞI HEM DE BAHŞİŞ ALIYORLAR''
Kalbur Et Kebap Restaurant'ın sahibi Metin Akdemir, yiyecek sektöründeki çalışanların toplu hareket ederek mahkemelere gidip, çok sayıda işletme sahibini zor durumda bıraktığını, bazılarını da batırma noktasına getirdiğini iddia etti. Yargıtay'ın bu kararının mekan sahiplerini rahatlattığını söyleyen Akdemir, çalışanların hem sigortalı hem de ciro ortağı olduğunu savundu. Akdemir ayrıca, garsonların ortalama maaşlarının 3 bin 500 TL olduğunu da iddia etti.
 
''ORTAOKUL MEZUNU ADAM AYDA 5-6 BİN TL KAZANIYOR''
Lüks restaurantlarda çalışan işletme müdüründen, garsonuna, komisine hepsinin cirodan pay aldıklarına dikkat çeken Uskumru Balık Restaurant'ın sahibi Seyfettin Taştan, "Bu arkadaşlarımızın büyük bölümü ilkokul, ortaokul mezunu. Ellerine yazın ortalama 6 bin, kışın ise 5 bin TL geçiyor. Yargıtay'ın vermiş olduğu karar işletmeleri rahatlatı. Bazı çalışanların bu konuyu suistimal ettiğine tanık olduk. Mahkemelerin bu yöndeki kararları işletmeleri sıkıntıya sokuyordu. Bu karar işletmecilere nefes aldırır" dedi.
 
BAHŞİŞ AYRI, YÜZDELİK AYRI
Sosyal güvenlik yazarı Faruk Erdem de, "Otel, lokanta, eğlence yerleri gibi işyerlerinde müşterilerin hesap pusulalarında belirli bir yüzde olarak eklenen paraların işverence toplanarak işçilerin katkılarına göre belli bir oranda dağıtımı şeklinde uygulanan ücret sistemine, 'yüzde usulü ücret' denilir. Burada bahşiş ile yüzde usul ile çalışmayı birbirinden ayırmak lazım.
 
Bahşiş, işveren tarafından değil, doğrudan müşteri tarafından hizmetten memnun kalınması sebebiyle işçiye verilen paradır. Yüzde usulü çalışmada hesap pusulalarına 'yüzde' eklenerek veya ayrı şekillerde alınan paralarla kendi isteği ile müşteri tarafından işverene bırakılan yahut da onun kontrolü altında bir araya toplanan paralardır" dedi. 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler