30 Ağustos Zafer Bayramı nedir?

30 Ağustos Zafer Bayramı nedir?

Zafer Bayramı her yıl olduğu gibi bu yılda da yurdun çeşitli yerlerinde düzenlencek olan törenlerle kutlanacak...

30 Ağustos Zafer Bayramı nedir? 
 
Başkomutanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen ve Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından şahsen yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak anılan 30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta ve dış temsilciliklerde törenle kutlanacak. 
 
30 Ağustos Zafer Bayramı her yıl olduğu gibi bu yılda da yurdun çeşitli yerlerinde düzenlencek olan törenlerle kutlanacak. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinin Çakırözü Köyünden gece başlayan indirme harekatı ile Büyük Taarruz başlayarak 30 Ağustos 1922 günü Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde düşman tamamen kuşatılarak yok edilmesiyle başarıyla sonuçlanmıştır. 
 
Bu Linki Tıklayarak Osmanlı Saray Mutfağı Haberlerimizi  İnceleyebilirsiniz…
 
30 Ağustos 1922'den sonra bozguna uğrayan Yunan ordusu hızla çözülerek İzmir'e kadar geri çekilerek 9 Eylül'de İzmir'in kurtarılmasıyla başarıyla sonuçlanmıştır. 30 Ağustos Zafer Bayramı nedir? Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu'dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât idi. 
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922'deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü. 
 
Büyük Taarruz Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı. 
 
Bu Linki Tıklayarak Türk Mutfağı Haberlerimizi  İnceleyebilirsiniz…
 
30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı. 
 
Çal Köyü'nde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi'nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmıştır. Başkumandan Zaferi 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır. 
 
1 Nisan 1926’da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu'nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilir. 
 
Aynı yıl, dönemin Savunma Bakanı Recep Peker’in yayınladığı bir genelge ile bayram törenlerinde neler yapılacağı detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Ancak 1930’ların ortalarına kadar ilk tören gibi üst düzeyde gerçekleşen Büyük Zafer kutlaması veya anma töreni yapılmamıştır. 
 
Bu Linki Tıklayarak Yöresel Mutfaklar Haberlerimizi  İnceleyebilirsiniz…
 
Hava Kuvvetlerinin ülke savunmasında önemli bir yeri olması nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini "Tayyare Bayramı" olarak adlandırmıştır. Zafer Bayramı için özellikle 1960’lardan itibaren daha kapsamlı ve katılımlı bir şekilde kutlamalar yapılmaya başlanmıştır. 
 
30 Ağustos, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün olmuştur; ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır. Zafer Bayramı uzun yıllar Genelkurmay başkanı'nın tebrikleri kabul ettiği bir bayram olarak kutlanmış; bu durum Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başkomutan sıfatıyla kutlamalara ev sahipliği yaptığı 2011 yılından itibaren değişmiştir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler