Fıstık Gibi Festival

Fıstık Gibi Festival

Mutfağında 500 çeşit ‘aş’ kaynayan Antep’in tatlılar kısmındaki olmazsa olmazı Baklava… Baklavanın ‘altın tozu...

Fıstık Gibi Festival
Gaziantep’in mutfağı için altın değerinde bir ürünü var: Antep Fıstığı… 10. kez düzenlenen Uluslararası Antep Fıstığı Festivali’ne 183 gurme ve şef katıldı. Besmele ve tekbirlerle gerçekleşen ‘ilk hasat’ töreninde Belediye Başkanı Fatma Şahin dalından fıstık topladı. Festival, ünlü sanatçıların konserleriyle renklendi.
 
‘Bizim petrolümüz yok ama yeşil altınımız var’ diyor Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin. ‘Yeşil altın’ın dünyaya tanıtılması noktasında ise her fırsatı değerlendiriyor, yatırımlar yapıyor. Geçen hafta sonu yerli ve yabancı 200 civarında gurmeyi ve beş yıldızlı otel şeflerini ilinde ağırlayan Şahin, misafirlerinden Antep mutfağının ve fıstığın tanıtımı için destek istedi.
 
Antep mutfağının namı Türkiye sınırlarını çoktan aşmış durumda. Bugün dünyanın tanıdığı bir mutfak olma yolunda hızla ilerleyen Gaziantep, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na ‘Gastronomi’ alanında ülkemizden dahil olabilen tek şehir. Dolayısıyla Antep, damak çatlatan lezzetleriyle tescillenmiş dünya çapında 18 mutfaktan biri artık.
 
BAKLAVANIN ALTIN TOZU FISTIK
Mutfağında 500 çeşit ‘aş’ kaynayan Antep’in tatlılar kısmındaki olmazsa olmazı Baklava… Baklavanın ‘altın tozu’ ise fıstık… Şanlıurfa ve Siirt ile birlikte en çok fıstık yetiştiren üç şehrimizden biri olan Antep, aynı zamanda fıstığın festivalini de yapıyor.
 
Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Antep Fıstığı Festivali, bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in tarlalara gidip topladığı fıstık hasadıyla başladı. Şehir, iki gün boyunca farklı ülkelerden ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen şefleri ve gurmeleri ağırladı. Sanatçıların da dahil olduğu ‘fıstık korteji’ Antep sokaklarında renkli görüntülere sahne oldu. Etkinliklerin akşamında ise mehter ve Zara konseri şehre fıstık lezzetinde bir hafta sonu yaşattı. İşte Antep’ten heybemize dolan izlenimler…
 
FATMA ŞAHİN TARLADA
Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali, Karkamışı’nın Teketaşı Köyü’nde bir tarlada düzenlenen hasat töreni ile başladı. Hasat için köye giden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarlada fıstık toplayan işçiler ile birlikte fıstık topladı. 
 
Renkli görüntülerin yaşandığı fıstık hasadında Gaziantep yöresine ait halk oyunları ve Barak türküleri söylendi. Şahin burada yaptığı konuşmada “Şehir olarak ‘lezzet başkenti’ diye bir iddiamız varsa bunu UNESCO’ya onaylattıysak bunun ana damarı yeşil sermayemiz, yeşil altınımız fıstığımızdır” dedi.
 
GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYACAĞIZ
Anteplilerin ‘gözümüz gibi koruyacağız’ dediği fıstık için hem belediye hem de Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlar bir araya gelerek Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde ‘Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı adıyla özel bir birim kurulmuş. 
 
Bu birim fıstık tarımının daha verimli hale gelmesi için çalışıyor. Zira Antep, Urfa ve Siirt’in fıstık tarlaları bugün kuraklıkla mücadele ediyor. 
 
ALZHEİMER’DAN KORUYOR
Gaziantep’te fıstığın yanı sıra Nizip’te zeytin İslahiye’de biber ve üzüm var. Tüm bu lezzetler birleşince meyvesiyle sebzesiyle baharatıyla lezzetli bir sofraya dönüşüyor Antep. Belediye Başkanı Fatma Şahin, “İhtiyacımız olan tek şey fıstığımızı Dünya’ya daha iyi anlatmaktır” diyor ve ekliyor: Antepfıstığı sağlıktır, şifadır, tedavidir, Alzheimer gibi büyük bir hastalığın çaresidir, tedavisidir. Doktorlar, hastalığın koruyucu ve önleyici tedbiri Antepfıstığı olduğunu söyler.
 
65 milyon dolarlık ihracat
Gaziantep 2016 yılında Türkiye’nin 6. büyük ihracat yapan kenti oldu. 65 milyon dolarlık fıstık ihracatı gerçekleşti. Türkiye fıstık üretimi büyüklüğünde ABD ve İran’dan sonra üçüncü ülke. Buna karşın Antep geçen 5 milyon dolarlık baklava ihraç edebilmiş. 
 
Rakamlarla fıstık
Antep ortalamasına göre bir ağaç 4 kilo civarında fıstık veriyor. Tek bir ağaçtan elde edilen fıstık mevsimine ve bolluğuna göre 10 kiloya kadar da fıstık verebiliyor. Antep’in 380 bin hektarlık tarım arazisinin 130 bin hektarı, yani arazinin üçte biri fıstık ağacıyla kaplı. Bu bahçelerde 16 milyon adet fıstık ağacı var. Tabiat şartlarına göre yıllık rekolte değişiyor ancak ortalama 50-60 bin ton arasında yıllık fıstık üretimi var. Bunun milli ekonomiye katkısı ise 1 milyar 250 milyon TL değerinde. 
 
800 yıllık bereket 
Türkiye’nin 800 yaşındaki en eski fıstık ağaçları Gaziantep’te bulunuyor. Fatma Şahin, ‘Fıstık bizim yeşil altınımız’ vurgusunu yapıyor. Daha fazla üretim ve destek için, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere hükümetin ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklerini istediklerini söylüyor. Milletvekilleriyle birlikte “Fıstık Acil Eylem Planı” yaptıklarını hatırlatıyor.
 
Peki bu eylem planının içinde neler var? Fatma Şahin yanıtlıyor: Fıstık ağacı bir yıl çok, takip eden yıl ise az yemiş veriyor. Biz her yıl nasıl verim alabiliriz diye bir bilimsel çalışma başlattık. Fakat en önemlisi tanıtım, en önemlisi pazar payımızı arttırmak, bu festivaldeki muradımız yerelden evrensele tüm dünyaya Gaziantep’in sesini, fıstığın lezzetini daha iyi duyurmaktır. Mevla, bazılarına petrol veriyor bize de fıstık vermiş, bundan dolayı hamd ediyoruz.
 
TENCEREDE 500 ÇEŞİT LEZZET VAR
Müzeleri, hamamları, taş konakları ve doğal güzellikleri ile Doğu’nun gözde şehirlerinden Gaziantep mutfağını yaşatmak ve genç nesillere aktarmak için belediye tarafından kurulan Mutfak Sanatları Merkezi, şehrin en gözde yeme içme yerlerinden biri. Merkezde kebap pişmiyor, yanlıca tencere yemekleri var. 
 
Tencere yemeği deyip geçmeyin zira Antep’in 500 çeşit lezzeti var. İşte merkezin en önemli işlevi, Antep’in unutulmaya yüz tutan tencere yemeklerini gelecek nesillere aktarmak. Dolayısıyla Mutfak Sanatları Merkezi’nde aşçılık kursları da veriliyor. Restoran konsepti ile Gaziantep yerel mutfağı üzerine odaklanan Mutfak Sanatları Merkezi’nde haftanın 6 günü öğlen ve akşam yemekleri lezzet düşkünlerine hizmet veriyor. 
 
Aşçı Yardımcılığı programı çerçevesinde 896 saat süren bir eğitimle Gaziantep Mutfak Kültürü, orijinaline sadık kalınarak modern tekniklerle öğretiliyor.
 
YILDIZ KORTEJİ
 Uluslararası Antepfıstığı Festivali kortejine Hülya Koçyiğit, Perihan Savaş, Burak Hakkı, Furkan Kızılay, Emre Kızılırmak ve Erhan Güleryüz gibi sanatçılar da katıldı. Gaziler Caddesi’nden başlayan korteje, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.
 
Sahrap Soysal’ın Antep’i
Meşhur ve devasa Birecik patlıcanlarını görünce dayanamayan ünlü mutfak yazarı ve yemek programcısı Sahrap Soysal dayanamayıp patlıcanları kucakladı ve poz verdi. Sonrasında çiğ patlıcanları Nizip zeytinyağıyla marine ederek gazetecilere servis etti. ‘Beni her seferinde çok şaşırtıyor Gaziantep’ diyen Soysal, Antep’in en sevdiği yanınınsa mutfağa verdiği önem olduğunu söylüyor ve ekliyor: Bir de bu yörenin insanı her zaman saygılı. Onların ‘Başım gözüm üstüne’ deyişi çok hoşuma gidiyor.
 
Gaziantepliler Zara ile coştu 
Uluslararası Antepfıstığı Festivali etkinlikleri, Fıstık Parkı’nda Türk Halk Müziği Sanatçısı Zara’nın konseriyle renklendi. Yaklaşık 15 bin kişinin izlediği konser alanı, geç saatlere kadar coşkulu bir kalabalığı ağırladı.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler