Primleri Eksik Olsada Emekli Olacaklar

Primleri Eksik Olsada Emekli Olacaklar

Sigorta girişinin öne çekilmesi askerlik borçlanmasında olasıdır. Sigorta girişinden önce yapılan askerlik borçlanılırsa...

Primleri Eksik Olsada Emekli Olacaklar
Emeklilik için sigortalılık müddeti, yaş ve prim gün sayısı koşulunun beraber sağlanması gerekiyor. Emeklilik için sigortalılık müddeti, yaş ve prim gün sayısı koşulunun beraber sağlanması gerekiyor. Ancak bilhassa kadın sigortalılar da sigortalılık müddeti ve yaş koşulu sağlanmakla birlikte, prim günü yetersiz olmaktadır.
 
Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün haberine göre bu gibi vaziyetlerde borçlanmalarla emeklilik olanağı mevzubahis olabilir. 5510 sayılı Yasaya göre sigortalıların pek çok vaziyette borçlanma hakları bulunmaktadır. Avukatlık stajı, fiyatsız müsaade müddetleri, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik müddetleri borçlanılabilmektedir.
 
Sigorta girişinin öne çekilmesi askerlik borçlanmasında olasıdır. Sigorta girişinden önce yapılan askerlik borçlanılırsa sigorta girişi geri gider.  Sigortalılık sonrası yapılan askerliğin borçlanılması girişi öne çekmez, sadece prim günü kazandırır. Doğum borçlanmasıyla emeklilik tarihinin erkene çekilmesi ancak stajla ilk defa sigortalı olunan tarih arasındaki doğumlar için söz konusudur.
 
YETERİNCE ÇALIŞMAMIŞ 
Yaştan emeklilik, belirli bir yaşa gelmiş ve normal emeklilik için ihtiyaç duyulan prim ödeme sayısını dolduramamış başka bir deyişle yeterince çalışamamış kişilere sağlanan bir haktır. Bunun arkasında belirli bir müddet çalışması olan lakin yaşı sebebiyle çalışması çok daha zor olan kişilere emeklilik hakkı tanınması düşüncesi yatmaktadır.
 
Prim ödeme gün sayısı yetmeyen ve bu yüzden emekli olamayan ancak yaşı nedeniyle prim ödeme gün sayısını bitirme olanağı kalmamış kişiler yaştan emeklilik hakkından faydalanabilir.
 
TARİHE GÖRE DEĞİŞİYOR 
Yaştan emeklilik koşulları ilk kez sigortalı olunan tarihe göre farklılaşır. 9 Eylül 1981'den önce ilk kez sigortalı olmuş kadınlar ve yeniden 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 sene sigortalılığı bulunan kadınlar 50 yaşında ve 3.000 600 prim günüyle emekli olabilir.
 
Diğer yandan 9 Eylül 1976'dan önce ilk kez sigortalı olmuş erkekler ve yine 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan erkekler 55 yaşında ve 3 bin 600 gün primle emekli olabilirler.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler