Hızır Kömbesi Tarifi (Sivas)

Hızır Kömbesi Tarifi (Sivas)

Yöresel Mutfaklarımızdan Sivas Mutfağında “Hızır Gavutu" adı verilen yiyecekler hazırlanıp yenildiği gibi “Hızır Kömbesi” denilen kömbe de yapılarak yedi komşuya dağıtılır...

Geleneksel Türk Mutfağında Hızır Kömbesi Tarifi (Sivas) 
Hızır Kömbesi Tarifinin Malzemesi
 
*  Un,
*  su,
*  tuz, 
*  yumurta, 
*  tereyağı, 
*  süt, 
*  yoğurt.
 
Yöresel Mutfaklarımızdan Sivas Mutfağında Hızır Kömbesi Tarifinin Yapılışı: 
Malzemeler karıştırılarak elde edilen hamur yaklaşık on on bir bezeye bölünür.
Bu bezeler yağlanarak teşt adı verilen sac üzerinde pişirilerek bir tepsiye yerleştirilir.
Daha sonra tepsi tamamlandığında kömbenin üzerine yumurta sürülerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir ve sıcak olarak dilimler halinde servise sunulur.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz Yöresel Yemeklerden Sivas Mutfağından Hızır Kömbesi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Halk inanışında önemli bir yeri olan Hızır;
doğaya can veren, hastalara şifa dağıtan, darda kalanların yardımına koşan ulu bir ermiş olarak kültürümüzde yerini almıştır. Bu inanıştan hareketle Anadolu insanı, onu anmak için özel günler düzenlemişlerdir. Sivas’ta Hıdrellez’de, üç veya yedi gün süreyle tutulan Hızır Orucunun ardından lokma dağıtılmakta- dır. Bu günde dağıtılan lokmaya Hızır kömbesi adı verilmektedir.
 
Hızır Orucunun tutulduğu süre içerisinde birçok halk inanışı da dikkat çekmektedir. Örneğin;
Hızır orucunu bekarların tutması halinde, oruç süresi boyunca sulu içecekler içilmez, tuzlu ve kuru yiyecekler yenilir. Orucun son gününün akşamında, rüyasında kendisine su veren kişi ile evleneceğine inanılır.
 
İşte bu Hızır haftasında evlerde “Hızır Gavutu" adı verilen yiyecekler hazırlanıp yenildiği gibi “Hızır Kömbesi” denilen kömbe de yapılarak yedi komşuya dağıtılır veya cem evlerinde gelen misafirlere ikram edilir. Bunun için, önce köyün ileri gelenleri toplanırlar. 
 
Hızır haftasında bazı köylerde, evin un çuvalının üzerine bir parça kömbe konur. Eğer Hızır uğrarsa kömbeyi alır ve elini una basar. Böyle olduğu takdirde eve bereket geleceğine inanılır. Bu inanış köylere göre değişir. Bazı köylerde ise un çuvalının içindeki una el bastırılır. Eğer Hızır gelirse unun üzerindeki el izini siler.
 
Bu durumda da eve bereket geleceğine inanılır. Diğer bir inanışta da Hızır Kömbesi yapıldığı sırada kömbenin bir dilimine mavi boncuk veya kömür parçası konur. O dilim kime tesa- düf ederse o yıl şanslı olacağına inanılır. 
 
Aleviler için kutsal sayılan bu günlerde yapılan Hızır kömbesi, yalnızca halk arasında yaygınlık kazanmıştır. Cem evlerinde Hızır Kömbesi dağıtılırken cem evi dedesi tarafından öncelikle aşağıdaki dua okunur, sonra kömbe yenir:
 
“Allah, Allah! Lokmalarınız makbul olsun, ibadetleriniz kabil olsun. Yiyene helal, yedirene delil olsun. Yeri göğü yaratan Allah, emeklerinizi boşa vermesin. Bir lokmanız bir kazaya, bir belaya karşı gelsin. Hayır hiz- metiniz makamı Bakide kabul olsun. 
 
Sofranız, Kamber’in sofrası olsun. Yardımcınız Hak Muhammed Ali olsun.Gerçeğe hü, mümine Ya Ali! 
 
Yöre halkının Hızır’a olan sevgisinin somut bir göstergesi olan Hızır Orucu ve Hızır’ı anmak için yapılan Hızır Kömbesi Sivas mutfak kültürünün vazgeçilmez bir unsurudur.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler