Tokat Kebabı Tarifi (Tokat)

Tokat Kebabı Tarifi (Tokat)

En iyi tokat kebabı nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdan tokat mutfağında Tokat Kebabında hangi malzemeler kullanılır? Tokat Kebabı hangi mevsimde yapılır? Tokat Kebabında kullanılan etler nelerdir?

En iyi tokat kebabı nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdan tokat mutfağında Tokat Kebabında hangi malzemeler kullanılır? Tokat Kebabı hangi mevsimde yapılır? Tokat Kebabında kullanılan etler nelerdir?
 
Tokat Kebabı Tarifi (Tokat) 
Tokat Kebabı Tarifinin Malzemesi: 
 
*  Taze kuzu eti, 
*  kuyruk yağı, 
*  patlıcan, 
*  domates, 
*  yeşil biber, 
*  patates, 
*  soğan, 
*  sarımsak, 
*  özel pişirilmiş kebap pidesi. 
 
Tokat Kebabı Tarifinin Yapılışı: 
Kuzu etleri küçük parçalar halinde kesilir. Baharat, biber ve soğanla terbiye edilir. Doğranan etler, bir et ve bir sebze olacak şekilde şişlere dizilir. Etin yağlı kısımları patlıcana değmelidir. Patlıcan ortadan kesilir ve uzun şekilde doğranır. Patlıcanın kabuğu soyulmaz ve önceden tuzlanmalıdır. Bu dizilişte aralara kuyruk yağı ve sarımsak da takılmaktadır.
 
Sebze ve etin düşmemesi için şişlerin ucuna patlıcanın sap kısmı takılır. İstenirse etler, patlıcanlar ayrı ayrı şişlere dizilebilir. Domatesler çabuk piştiği için ayrı şişe dizilir ve ocağa en son olarak verilir. Şişler kebap ocağının ortasındaki yatay demire asılır. 
 
Fırının yanında ateşin yanması için özel bölmeler vardır. Şişlerdeki malzemeler pişerken damlayan yağlar ocağın altındaki saç tepsiye alınır. Özel kebap pideleri tepsiye yayılır, pişen malzemeler bu pidelerin üzerine yerleştirilir.  Son olarak da toplanan yağlar üzerinde gezdirilir ve servise hazır hale gelir. 
 
Tokat Kebabının pişirildiği özel bir ocak bulunmaktadır. Her yerde bulunmayan bu ocak; şişlerin takıldığı demir seviyesine kadar dikdörtgen olarak belli genişlikte çıkar. Bu kısımdan sonra düzgün bir yamuk olarak baca seviyesine kadar yükseltilir ve baca çıkışı ile son bulur. Dikdörtgen kısımda gürgen odununun yanacağı çıkıntılar vardır.
 
Ocak normuna uygun yapılmaz ise Tokat Kebabı yapılamamaktadır. Şişlerdeki sebzelerden ve etlerden akan yağ ve su, ocağın altındaki bölmede toplanır. Sonra bu yağ son aşamaya gelen kebabın üzerine dökülür ve bu şekilde servise sunulur. 
 
Bugün bazı evlerde de küçük Tokat Kebap ocakları bulunmaktadır. Elle yenilen bir kebaptır. Özel kebap pidesi yemeğe batırılarak yenir. 
 
Bu kebap her şeyi ile Tokat’ta yetiştirilen ürünlerden oluşmaktadır ve bu ne- denle, Tokat Kebabının sezonu vardır; kışın sebze yetişmediği için yapılmaz. Haziran ve Ekim Ayları arasındaki zaman dilimi, bu kebap için en uygun dönemdir.
 
Tokat Kebabının Tokat’ın bir imgesi olarak sunulduğu çeşitli halk şiiri örnekleri dizeler vardır: 
Sen bilmiyorsun Tutup tutup uğruyorsun Sokaklarınla bana Sokaklarınla bana Dudakların şakaklarıma değiyor Öyküleniyor göz kapaklarım Tokat Kebabı lezzetinde bir aşk oluyor Ellerim yağlandığı zaman 
M.Halil PAZARLI
 
TOKAT’IM Şaire ilhamdır taşlı yolların Doyulmaz tadına Tokat Kebabın Dostluğun simgesi semalı halayın Güzeller şehrisin canım Tokat’ım 
Davut TUNÇBİLEK
 
Narince, üzümü, misket elması Kebabı, cevizi, batı, sarması Taşkıran, on beşli burçak tarlası Oyunu, çalgısı, teli Tokat’ın 
Yusuf BALC
 
Bir çok lokantada yapılan bu kebap çok az kişi tarafından bilinmektedir. Tokat Kebabı diğer illere Tokatlılar tarafından tanıtılır. Ülkemizin çeşitli illerinde gerçekleştirilen Tokat tanıtım programlarında bu kebap tanıtılmaya çalışılmaktadır. Çeşitli gazetelerde de bu kebabın tanıtımı yapılmıştır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler