Haşıl Tarifi (Sivas)

Haşıl Tarifi (Sivas)

İç Anadolu yöresi halkının yiyecek kültüründe buğday ürünü un (çeşitli hamur işleri) ve bulgur başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (özellikle patlıcan, taze fasulye) önemli..

İç Anadolu Yemek Kültürü
İç Anadolu mutfağı, mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri ve kış için hazırlanan yiyecekleriyle kendine özgü bir mutfaktır.
 
Anadolu kültürünün en ilgi çekici özelliği kurallaşmış davet yemekleridir. Komşu kaldırmaları, çetnevir, soğukluk sofraları, tandıra bütün kuzunun asılmasıyla hazırlanan çebiç olarak adlandırılan ziyafet sofrası yemekleri, arabaşı ve peşmani çekilen gece misafir sofraları da genellikle bilinen yemeklerdir.
 
Konya’da dışarı yemekleri olarak üç nefis yiyecek dikkati çeker. Fırın Kebabı, etli ekmek ve peynirli pide. Yakın yıllarda bunlara peynirli ve etli içle hazırlanan karışık pide de eklenmiştir. Bu üç yiyecek Konyalıların olduğu kadar yabancıların da ilgisini çeken yiyeceklerdir.
 
Bunun yanı sıra yapılışı ve zahmeti itibariyle arabaşı İç Anadolu’nun ve özellikle de Yozgat yöresinin tanıdığı bir tattır.
Hem sıcak hem de soğuk suyun un ile karıştırılması ile yapılır. Karışım siniye dökülerek soğumaya bırakılır. Tavuk veya hindi etiyle yapılan çorbasıyla da soğuyan bu hamur yenir. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. 
 
Tepsinin ortası çorba kâsesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.
 
İç Anadolu yöresi halkının yiyecek kültüründe buğday ürünü un (çeşitli hamur işleri) ve bulgur başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (özellikle patlıcan, taze fasulye) önemli bir yer tutar. Özel günlerde kuzu tandır, bulgur pilavı, nohutlu yahni, su böreği, mantı, un helvası veya sütlaç yapılır. Gözleme, en sevilen hamur işi yiyecekleri arasındadır. Kayseri mantısı ise dillere destandır.
 
Haşıl Tarifi (Sivas) 
Haşıl Tarifinin Malzemesi
 
*  Un,
*  tuz,
*  tereyağı. 
 
Haşıl Tarifinin Yapılışı: 
Bir tencereye su konulur, kaynayınca üzerine yavaş yavaş ve karıştırarak un ilave edilir.
Pişirirken üzerine ara ara sıcak su damlatılarak daha sonra oluşabilecek hamur tadının olmaması sağlanır.
Yeterli kıvama geldiğinde bir tepsiye kaşık ile şekillendirilerek alınır.
 
Üzerine yakılmış tereyağı dökülerek sıcakken servise sunulur. 
Ağır bir yemek olan haşıl, bu özelliğinden dolayı ayran ile servise sunulmaktadır.
Genellikle özel günlerde, düğün yemeklerinde, ekin biçildikten sonra, asker uğurlamada ve misafirlere yapılan yemekler arasındadır. 
 
Yörede bulunan kaplıca, çevre ilçe ve illerden gelen ziyaretçiler ile yaz aylarında dolup taşar.
Dışarıdan gelen bu misafirlere de Haşıl ikram edilmekte ve bu şekilde tanıtımı yapılmaktadır.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz “Haşıl Tarifi (Sivas)” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler