Balık Pilaki Tarifi

Balık Pilaki Tarifi

Fatih Sultan Mehmet’in Osmanlı Saray Mutfağında sofrasında Karidye (karides), balık yumurtası (beyzai mahi) kurutulmuş balık (çiroz) kekikli morina baliği, ve istiridye var...

Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde;
Seyahatname' de yüzlerce yemek ve yiyeceğin adı geçtiği halde bunlara konulan malzemeler veya pişirme tekniği belirtilenler çok değildir. En detaylı tarif, Trabzon' da yapılan hamsi pilakisi içindir. Bu tarif, olduğu gibi bir yemek kitabına konulabilir.
 
Trabzonluların hamsi balığına düşkünlükleriyle ilgili çeşitli fıkralar anlattıklarını söyleyerek bunlardan ikisini aktarıyor:
Hamsi akınını balık dellalları borularla haber verince, halk "Namaz bulunur amma hamsi bulunmaz" diyerek camiden ayrılırmış. Bir diğeri de, hamsi akınını duyunca hamamdan peştemalla çıkan beş adamla ilgilidir...
 
Balık Pilaki Tarifi
Balık Pilaki Tarifi Malzemeler
 
*  1 kg. Balık
*  yarım su bardağı zeytinyağ
*  3 patates
*  2 havuç
*  2 soğan
*  1 kereviz
*  1 demet maydanoz
*  4 5 diş sarımsak
*  1 kaşık salça
*  2 defne yaprağı
*  2 limon
*  tuz ve karabiber 
 
Balık Pilaki Tarifi Yapılışı:
Balık temizlenip yıkanır. Dilimlenip yağlanmış tepsiye dizilir.
Tuz ve karabiber serpilir.
Soğan yarım halka şeklinde, patates, havuç, kereviz, sarımsak ve maydanoz küçük küçük doğranır.
Defne yaprağı konur.
 
Hepsi zeytinyağda kavrulur.
Salça ile tuz ve karabiber ilave edilir.
Balığın üzerine yayılıp 1 2 bardak su ile yavaş yavaş pişirilir.
Arzu edilirse üzeri fırında kızartılır. Limon dilimleri ile süslenir. 
 
Balık Pilaki Tarifi Kısa Bilgi:
Taze balığın gözleri parlak ve nemli, eti sıkı, solungaçlar pembe olur. Besin değeri yönünden, ucuz ve pahalı balık arasında fark yoktur.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz “Balık Buğulama Yapılışı” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in Arşivinden -01-
Fatih Sultan Mehmet’in Osmanlı Saray Mutfağında sofrasında Karidye (karides), balık yumurtası (beyzai mahi) kurutulmuş balık (çiroz)  kekikli morina baliği, ve istiridye var.
 
15. yy şirvani- 26 çeşit deniz haşeratı listesi var. Ama bir gerçek daha var ki deniz ürünleri içki meclislerinde daha çok tüketilen bir sofra çeşidi idi..!
 
Osmanlı döneminde “1820”  ikinci Mahmut ve elit çevreleri tarafından çok fazla rağbet gören kılıç balıkları boğazı hızlı bir şekilde Marmara’ya doğru geçince divani hümayuna müracaat ediliyor ve görüşme devlet meselesi haline getirilip kaptanı derya ya emir veriliyor.
 
“Marmara’dan kılıç balıklarının yakalanarak geri getirilmesi” diye. Ama bu gerçekleşmesine gerek kalmadan, kılıç balıkları kendiliğinden boğaza geri dönmüşlerdir..!
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Kuzgun Aksoy
    9/21/2018

    Tarifi ilginç buldum tadı da bir o kadar ilginç ama iyi anlamda :s

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler