Gümüşhane'den Dünyaya Açılan Lezzet

Gümüşhane'den Dünyaya Açılan Lezzet

Gümüşhane'de geçmiş yıllarda çerez olarak tüketilen pestil ve köme, zamanla ticari bir ürün haline geldi. Kentte...

Gümüşhane'den Dünyaya Açılan Lezzet 
Gümüşhane'de geçmiş yıllarda çerez olarak tüketilen pestil ve köme, zamanla ticari bir ürün haline geldi. Kentte bulunan 28 işletme, yıllık yaklaşık 5 bin ton üretim gerçekleştiriyor. Dutun kaynatılarak marmelat haline getirilip, içerisine fındık veya ceviz ilavesinden sonra meydana gelen ürün, gün geçtikçe ilgi görüyor. Marka haline gelen ürüne, yerli ve yabancı turistler ilgiyle karşılıyor. 
 
Birçok hastalığa faydalı olan pestil ve köme, Türkiye'nin yanı sıra  Almanya, Hollanda ve Belçika gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor. Ürünlerin üreticisi olan fabrikalardan, Büyükbayraktar Gıda San. Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurul Üyesi Nurcan Özdemir, pestil ve köme ile ilgili olarak, "Pestil ve köme kışları yenilecek bir eğlence yiyeceği haline gelmiş. Abim Kaya Büyükbayraktar 'Pestil ve kömeyi sektör haline nasıl getirebiliriz' diye düşünmeye başladı. 
 
 
Gümüşhane'de ilk defa kış ayında kuru dut kullanarak üretmeye başladık. Küçük fırınlarda brülörlerle üfletilerek kurutma işlemi yapmaya çalıştık. Olumlu sonuç alınca da sektör halinle getirdik. Böylece Gümüşhane´de iş hacmi haline geldi" dedi. İhraç edilen ürünlerin gün geçtikçe arttığını belirten Özdemir, "Gümüşhane denilince akla Pestil Köme geliyor. Ürün Gümüşhane'nin tanıtım yüzü oldu. Yurt dışında bu algı oluşmaya başladı. 
 
Bu durumla da gurur duyuyoruz. Ürünün gitmediği yer yok. Yurt dışında ise Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa ve son olarak Amerika'ya gönderim sağladık. Dubai´ye farklı bir firma aracığıyla gönderdik. Hemen hemen Dünya´ya da açılmış durumdayız" diye konuştu.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler