Kuzey Yıldızı Yakında Parlayacak

Kuzey Yıldızı Yakında Parlayacak

Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı içinde inşa edilen ‘Kuzey Ankara Merkez...

Kuzey Yıldızı Yakında Parlayacak
Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı içinde inşa edilen ‘Kuzey Ankara Merkez Camii, Külliye, Otopark ve Kongre Merkezi’nde açılış öncesi son rötuşlar yapılıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen kompleksin açılışına sayılı günler kaldı. Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzına uygun olarak inşa edilen Merkez Camii’nde mihrap ve minber ile genelindeki taş işçiliği dikkat çekiyor.
 
Göz Kamaştıran Bir Yapı 
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nca 2013 yılında yapımına başlanan proje kapsamında 4 minareli Merkez Camii ile içinde kütüphane, satış yerleri, bedesten, restoranlar gibi birçok eserin yer aldığı külliyedeki hazırlıklar hızlı şekilde ilerliyor. Merkez Cami için özel olarak üretilen yün halıyı büyük bir titizlik içinde döşeyen ekipler bir yandan da çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmalarını yapıyor. Büyük bir titizlikle açılışa hazırlanan cami ve külliyenin görüntüsü şimdiden hayranlık uyandırıyor.
 
Kuzey Ankara Camii ve Külliye, Otopark ve Kongre Merkezi’ni kısa bir süre önce ziyaret ederek incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, İslam toplumunun vakıf hukuku sistemi ve hayrat kavramının geliştirilmesi düşüncesiyle ortaya çıkan külliye geleneğinin bu proje sayesinde Başkent’te yaşatılacağını söyledi. Merkez Camii ve Külliye’nin Başkentlilerle buluşmasına kısa bir süre kaldığını belirten Başkan Tuna, “Büyükşehir Belediyesi tarafından gelecek nesillere miras kalacak muazzamlıkta Cumhuriyet tarihinin en görkemli cami ve külliyesini inşa ettik” dedi.
 
Külliyenin Başkent’in önemli giriş noktalarından Esenboğa Havaalanı Yolu üzerindeki Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi içindeki rekreasyon alanında  yer aldığını ifade eden Başkan Tuna, “Başkent manzarasına hakim bir tepede yer alan cami kadar kütüphane, misafirhane, bedesten, arastalar, aş evi, dükkanlar da mevcut. Osmanlı ve Türk mutfağından yemeklerin tadılabileceği restoranlarda Başkentlilere ve tüm misafirlere hizmet verecek” diye konuştu.
 
26 Odalı Misafirhane 
Külliyenin içinde 2 katlı her bir odasında lavabo, hol ve mutfağın bulunduğu 26 odalı misafirhane yer alıyor. Okuma salonlarının yer aldığı 300 metrekare büyüklüğünde kütüphane binasında ise birbirinden değerli kitaplar okurlara sunuluyor. Külliyenin dışında ulusal ve uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliği yapacak, 50 bin metrekare kapalı alana sahip 5 bin kişilik Kongre Merkezi’nin de yapımında son aşamaya gelindi.
 
15 Bin Kişi Kapasiteli
Tuna, Başkent’in değerine değer katacak olan projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi: “Süleymaniye Camii, Mihrimah Sultan Camii, 2. Beyazıt Camii ve Nuruosmaniye Camii gibi çok önemli Osmanlı eserlerinden esinlenildi. Kuzey Merkez Cami ve Külliyesi, mimarisi ve yaşam alanlarıyla birbirine bağlı ayrıcalıklı bir eser oldu. İkisi 3, diğer ikisi de 2 şerefeli olmak üzere 4 minaresi olan Merkez Camii’nde, kapalı alanda 5 bin 700 kişi, yarı açık ve açık alanlarıyla birlikte ise toplam 15 bin kişi aynı anda ibadet yapabilecek.” 
 
Külliye meydanının ortasında saat kulesi, cenaze namazı kılınan alan ve musalla mekanı çevresinde sembolik anlamı olan servi ağaçları ile seyir terasları yer alırken, asansör ve yürüyen merdivenlerle de alt katlara ulaşım sağlanıyor. Bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otoparkı bulunan caminin bulunduğu alanda gezinti kısımları, dini yayınların satılacağı ve dini turizm organizasyon şirketlerinin faaliyet göstereceği 60 dükkan yer alıyor. 
 
Görsel bir şölen sunan 3 büyük süs havuzu, seyir kulesi, çocuk oyun alanları, 34 dükkan ve 4 pazar yerinin olduğu bedesten ile birlikte hamam, mutfak ve yönetim bölümlerinden oluşan aşevi, restoranlar ağı ve çok sayıda sosyal donatı alanı da Ankaralılar’ı bekliyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler