Gıda İsrafına Karşı ‘Gurme Kutusu’

Gıda İsrafına Karşı ‘Gurme Kutusu’

Gıda kayıplarının boyutları ve önemi hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan Metro...

Gıda İsrafına Karşı ‘Gurme Kutusu’
Metro Toptancı Market, gıda kayıp ve atıklarını önlemek amacıyla başlattığı Metro Gıda Hareketi’nin devam projesi niteliğinde bir uygulamaya imza attı. Restoran ve kafelerle işbirliği kapsamında, tüketiciler tabaklarında kalan artık yemekleri ‘Metro Gurme Kutuları’ ile paket yaptırarak değerlendirebilecekler.
 
Gıda kayıplarının boyutları ve önemi hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan Metro Gıda Hareketi’nin ikinci aşaması, “Metro Gurme Kutuları” oldu.
 
İstanbul’daki 14 restoranda başladı
Son tüketiciler için hazırlanan Metro Gurme Kutuları, İstanbul’daki 14 restoranda hayata geçirildi. Projenin gelecek dönemde daha da büyüyeceğini belirten yetkililer, “Restoran ve kafeler ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği çerçevesinde, Metro Gurme Kutuları ile son kullanıcıları gıda kayıp ve atıkları konusunda bilinçlendirerek, sipariş verip tüketemedikleri ürünleri değerlendirecekleri gurme kutularını kullanıma sunuyoruz. 
 
Restoranlarda ‘Metro Gurme Kutuları’ ile tabakta kalan yemekleri paket yaptırarak, bu ürünlerin çöpe gitmesine engel olabilir, bu yemekleri bir başka öğünde tüketebilir ya da hayvan dostlarınızla kalan yemekleri paylaşabilirsiniz” ifadesini kullandılar. Metro Gurme Kutuları hali hazırda Ağa Restoran, Alancha, Basta, Feriye Palace, Hacı Apdullah Restoran, Kırıntı Restoran, Midpoint Restoran, Nev Kanyon, Nicole, Osmani, Sahrap Pera, Şahin, Welldone, Yanyalı Fehmi’de bulunabilirken, bu restoranlara yenileri de eklenecek.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞITürkiye’de gıda atık ve kayıp oranı
Türkiye’de üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-40’ı, üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğruyor veya satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüşüyor. TÜBİTAK araştırma verilerine göre, en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11,6 milyon ton. Bu da yıllık yaş sebze-meyve ihracatımızın tam 4 katına karşılık geliyor. Parasal açıdan ise Türkiye’de sebze meyve ticareti 100 milyar TL civarında. Bu miktarın minimum 25 milyar liralık bölümü kayba uğruyor.
 
Gıda atık ve kayıplarına son verilmezse, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre 2016-2017 döneminde; buğdayda 2 milyon 81 bin, domateste 1 milyon 537 bin, şeker pancarında 642 bin, arpada 563 bin, karpuzda 487 bin, mısırda 378 bin, üzümde 328 bin, elmada 322 bin, biberde 268 bin, patateste 223 bin ton ürün kaybedilecek.
 
Metro Gıda Hareketi
Metro Toptancı Market, 20 Nisan – 8 Mayıs 2017 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 8. Restoran Haftası kapsamında Türkiye’nin önde gelen 50 şefi ve restoran işletmecisiyle 100’den fazla noktada güç birliği yaparak Metro Gıda Hareketi başlattı. Çeşitli etkinlikler, videolar ve tadımlar ile şeflerin ve işletmelerin gıdanın israf olmaması için verdikleri tavsiyeleri, farklı kanallardan on binlerce tüketiciyle paylaşıldı.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler