Bu Kampanyanın Kazananı Hatay

Bu Kampanyanın Kazananı Hatay

ancak bizim tahminlerimize göre 500 binden fazla Suriyeli şehrimizde yaşıyor" diyerek bu rakamların...

Bu Kampanyanın Kazananı Hatay
HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 23 Temmuz Pazar günü Mazman Medya Grup Radyolarında yayınlanan ve Mithat Öztürk'ün hazırlayıp sunduğu Günışığı programının canlı yayın konuğu oldu.
 
Hatay Halkı Hakkını İstiyor 
Hatay'ın anavatana katılışının 78. yıl dönümünde gerçekleşen programda gelecek nesillerin huzur ve mutluluklarına katkı sağlayacak ve kentin geleceği için çok büyük bir projeyi hayata geçirmeye hazırlandıklarını ifade eden ve düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, " Hatay Halkı Hakkını İstiyor" isimli imza kampanyası projesini hemşehrileriyle paylaştı.
 
Hatay halkının onurlu, gururlu ve şanslı bir halk olduğunu belirterek sözlerine başlayan Başkan Savaş, devlet olmayı millet olmaya tercih eden bir halkın evladı olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Hataylıların anavatana bağlı olmalarından her zaman gurur duyduklarını da sözlerine ekleyen HBB Başkanı, " Türkiye Cumhuriyeti'nin ayrılmaz parçası serhat şehir  Hatay, her fırsatta ülkemizin gücüne güç kattı.
 
23 Temmuz 1939'dan beri kendi ayakları üzerinde duran ve her sektörde ülkemizin lokomotifi olan şehrimiz, son 6 yıldır ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Resmî rakamlara göre 385 bin; ancak bizim tahminlerimize göre 500 binden fazla Suriyeli şehrimizde yaşıyor" diyerek bu rakamların daha fazla altyapı, yol yapımı, yeşil alan ve üretim demek olduğunu belirtti.
 
Kentin bozulan ekonomisini iyileştirmek için ulusal ve uluslararası her projeyi hayata geçirmek için çaba gösterdiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, "Ekonomimizi iyileştirmek ve  Hatay'ın sosyal dengesini revize etmek için EXPO'ya başvurduk ve 2021 yılında bu dev organizasyon şehrimizde yapılacak. Bunun dışında mutfağımızı herkes duysun ve gastronomi şehri olabilmemiz için UNESCO'ya başvurduk ve eylül ayında sonuçlanacak. Tarımımızı, turizmimizi geliştirerek üreticimizi ve esnafımızı kalkındıracağız. Bunların hepsi daha fazla yatırım demek" dedi.
 
 
İmza Kampanyası 15 İlçede Eş Zamanlı Başlayacak 
Hatay Halkı Hakkını İstiyor kampanyasının detayları ve bu kampanyadan beklentilerini de tüm samimiyetimle hemşehrileriyle paylaşan  Lütfü Savaş, tüm kentte eş zamanlı başlayacak olan imza kampanyası ile  Hatay'ın hak ettiği ekonomik değere kavuşmasına katkı sağlamak ve buna ön ayak olmak istediklerini söyledi.
 
"5. Teşvik Bölgesi İşsizliğin Azalması Demek"
Kentin ekonomik rakamlarını da masaya yatıran HBB Başkanı, "Şu anda şehrimiz 4. teşvik bölgesinde yer alıyor. Ancak biz 5. bölgeye geçmek istiyoruz. Bu da her yıl 10 milyar dolar yatırım demek. Yaklaşık 12 bin kişiye iş imkânı demek. İşsizliğin yüzde 2 azalması demek. Hane gelirinin yüzde 20 artması demek.
 
İşte bizler tam da bunun için bu imza kampanyamız ile sesimizi devlet büyüklerine duyurmak istiyoruz. Pazartesi günü itibariyle 15 ilçemizin her mahallesinde kapı kapı dolaşıp kampanyamızı hemşehrilerimize anlatacağız. Hedefimiz en az 500 bin imza. Gün; Gazi  Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsi meselem dediği şehrimize destek olma zamanıdır" diyerek tüm  Hatay halkından destek istedi.
 
"El Ele Vererek Kampanyayı Başarıya Ulaştıracağız"
Hatay Halkı Hakkını İstiyor kampanyasının siyaset üstü bir kampanya olduğunu özellikle belirten  Lütfü Savaş, "Bu kampanya sadece belediyemizin değil  Hatay'ın tüm değerlerinin kampanyasıdır, Sayın Valimizin desteğini yanımızda hissetmek bizim için çok anlamlı. Bu kampanyaya  Hatay'ın tüm siyasi parti vekillerinin katkı sunmasını bekliyoruz belki bunun için  Ankara'da girişimde bulunmuş olabilirler
 
ANADOLU MUTFAĞIbilmediğim için onlar ilgilenmedi veya ilgilenmiyor diyemem. STK temsilcilerimiz, ilçe belediyelerimiz, muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla el ele vererek İnşallah bu kampanyayı başarıya ulaştıracağız. Bu kampanya, çocuklarımızın ve gençlerimizin aydınlık geleceğinin kampanyasıdır" ifadelerini kullanarak kampanyanın yürütülmesinde özellikle gençlere büyük rol düştüğünü belirtti.
 
Programın son bölümünde 23 Temmuz etkinlikleri ile ilgili de düşüncelerini belirten  Lütfü Savaş, geçtiğimiz haftalarda kentte şehit olan polis memurlarının aziz hatırası için konser düzenlemediklerini ancak yapılması planlanan Karsu ve Atiye konserlerinin bir aksilik olmazsa  30 Ağustos Zafer Bayramı'nda gerçekleşeceğinin müjdesini verdi.
 
İçli Köfe ve Künefe-Hatay Yemekleri İki Büyük Lezzet
Hatay yemekleri… Midenizin sesini duyar gibiyim. Diyette olanlara diyet bozduran, acı yiyemem diyenlere acı yedirten, şunun sadece tadına bakıyım diye başlayıp kendinizi yemekten alamadığınız bir lezzet şöleni Hatay yemekleri.
 
Meşhur Döneri ile Hatay Yemekleri
“Döner işte ya ne olabilir ki” diyenlerin utanacağı bir lezzet. Kendine has iyice kızartılmış ekmeği, parmaklarınızı yiyebileceğiniz domates sosu ile harmanlanmış döneri; Hatay lezzetlerinde krallığını ilan eder. Hatay’da bir kere döner yerseniz bir daha başka bir yerde yediğiniz döner size kesinlikle zevk vermez bilginiz olsun.:)
 
Kaytaz Böreği
Görünüş olarak fındık lahmacuna benzese de lezzet ve tat olarak birbirlerinden ayrılırlar. Hatay yemeklerinin hamurlu lezzetleri arasına giren “Kaytaz Böreği” öğlen yemeği, akşam yemeği yada çay saatlerinde ikram edilebilmektedir. Yani günün her öğünün de bu lezzete doyabilirsiniz.
 
Humus Paçası – Hatay
Humusun tereyağı ile eritilerek sıcacık ekmeklerin üzerine boca edilmesi ile oluşan çorba kıvamlı efsanevi lezzet Hatay yemekleri arasında olsa da Hatay’da sadece İskenderun’da bulabilirsiniz. Sabah kahvaltı niyetine yenen humus paçasına halk arasında beton adı verilmektedir. Nedeni ise; humus paçası yenildikten sonra uzun süre acıkma hissiyatı olmadığı için beton gibi sağlam tuttuğuna dayanır.
 
 
Sacda Ispanaklı Börek
Unutun bildiğiniz börekleri bu börek başka böreklere benzemez:) İncecik açılan mayasız hamur içine, vazgeçilmez baharatlarla marine edilmiş ıspanaklı harç eklenerek yapılan bu lezzet Hatay yemekleri arasında kalorisi en düşük olanıdır. Gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.:)
 
Katıklı(Biberli)Ekmek
Lahmacun harcının et yerine, salça biber, bol baharatlar ve çökelek ile yoğrulmuş harç ile hazırlanmışıdır biberli ekmek. Çay saatlerine ya da sabah kahvaltılarına alternatif oluşturabilir. Yerken içerisine beyaz peynir eklemenizi tavsiye ederim.
 
Belen Tava
Hatay yemeklerinin saymakla bitmeyen lezzetlerinin en dudak uçurtanı, ekmeğin bol bol batırılarak suyununa kadar sıyrıldığı, en has yemeklerindendir Belen Tava. Et kavurmasının özel baharatlar ve soslarla can bulmuş halidir. Hatay’ın Belen ilçesine ait bu lezzeti tatmadan dönmeyin derim.
 
Tepsi Kebabı
Hatay yemeklerinde gene hafızalara kazınacak bir lezzet. Etin her haline ayrı bir lezzet kazandırılan Hatay’da, tepsi kebabının en önemli özelliği büyük odun fırınlarında pişmesidir. İsteğe göre etin altına özel soğanlı harç hazırlanarak da servis edilebilir.
 
ANTEP MUTFAĞIKünefe-Hatay
Off off künefe Hatay’da yenir başka yerde yenmez!! Hafızalarda yer eden bir lezzet. Anlatılmaz yaşanır cinsten.:)
Sac Orugu- Hatay
İçli köftenin sacda açılarak hayat bulduğu lezzettir Sac Oruğu. Birbirinden değişik tatları ile sürekli sizi şaşırtan Hatay yemekleri, sac oruğu ile gene kendine hayran bırakır. Artık canınız içli köfte yerine sac oruğu çekebilir.:) Bu leziz yemeği Antakya-Harbiye’de denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
 
Fellah Köftesi
Bulgurun haşlanarak ıspanak, bol zeytinyağı, biber salçası ve Hatay yemeklerinin vazgeçilmez baharatlarıyla yoğrulmuş Fellah Köftesi hem görüntüsü hem de lezzetiyle midenizi fetheder.
 
Sürk Salatası
Bölge insanlarının yerel hamburgerimiz dediği sürk; çökeleğin biber salçası ve bol baharatlarla karıştırılarak uzun süre güneşte kurutulmasından elde edilmiş bir peynir türüdür. Hatay kahvaltısının değişmez lezzetidir. Domates, soğan, maydanoz ve bol zeytinyağı ile karıştırılarak sürk salatası olarak alternatif seçenek olarak sunulmaktadır.
 
Haytalı-Affan Kahvesi Hatay
Adana’nın ünlü tatlısı bici bici ile benzese de Hatay yöresi her lezzette olduğu gibi bu lezzeti de kendine has hale getirmiş. Şekersiz nişasta peltesi, gül suyu ve kaymaklı dondurmayla birleşen bu sevimli tatlının mutlaka denenmesi gerekmektedir. Özellikle Antakya’nın tarihi Affan Kahvesinde yenilmesini öneririm.
 
Çıtır Kabak Tatlısı -Hatay
Sönmüş kireç suyunda bekletilerek oluşturulan çıtır kabak tatlısı Hatay’ın hemen hemen tüm restaurantlarında yemekten sonra tatlı olarak ikram edilir. Çıtır çıtır kabakların üzerine bol tahin ve ceviz eklenerek sunum yapılır.
 
OSMANLI ŞERBETLERİBakla Ezmesi-Hatay
Hatay yemekleri arasında geçen favayı Hatay dışında da bir çok yöremizde yemişsinizdir. Fakat bakla ezmesinin ana yurdunun Hatay olduğunu belirtip mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasına favayı da eklemenizi öneririm. Antakya’da bulunan Meşhur Humusçu İbrahim Usta’da yemenizi tavsiye ederim.
 
Kömbe -Hatay 
Hatay’ın tamamen kendine özgü lezzeti olan kömbe, tarçın, yenibahar, damla sakızı gibi birçok baharatın şekerli hamurla taş fırında pişerek oluşturduğu bir çörektir. Baharat ve şekerli hamur deyip geçmeyin, gerçekten tadı oldukça lezzetlidir. Hataylılar kendi içlerinde kömbeyi dini bayramlarla birleştirmişlerdir.
 
Bayramda kimin evine giderseniz gidin mutlaka çay ya da meşrubatların yanına kömbe servis edilir. Hatay sokaklarında gezerken hemen hemen tüm fırınlarda, cevizlisine, hurmalısına ve sadesine denk geleceksiniz. En iyi özelliği içinde ki baharat ve değişik hamuru nedeniyle uzun süre bayatlamadan kalmasıdır. Bu nedenle kilo kilo alıp evinizde rahatça saklayabilirsiniz. Ayrıca sade kömbelerin kalorisinin çok düşük olduğunu özellikle belirtmek istedim. Tadı damağınızda kalacak bu mükemmel lezzeti mutlaka deneyin…:)



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler