Çölyaklı Hastalar İçin Aşçılık Kursu

Çölyaklı Hastalar İçin Aşçılık Kursu

Simit, kısır, börek ve çeşit çeşit pastalar bu sefer çölyak hastaları için yapıldı. Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneğinin girişimleri ile Efeler Belediyesi bünyesinde düzenlenen

Çölyaklı Hastalar İçin Aşçılık Kursu “Ayşe YILMAZ”
Simit, kısır, börek ve çeşit çeşit pastalar bu sefer çölyak hastaları için yapıldı. Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneğinin girişimleri ile Efeler Belediyesi bünyesinde düzenlenen aşçılık kursunda anneler çölyaklı çocukları için yapabilecekleri onlarca tarif öğrendi. Belediye Başkanı Mesut Özakcan ücretsiz verilen kursların devam edeceğini söyledi.
 
Aydın’da yaşayan çölyak hastaları için açılan aşçılık kursuna anneler yoğun ilgi gösterdi. Efeler Belediyesi ve Halka Eğitim merkezinin birlikte yürüttüğü kursa katışım sağlayan çölyaklı hastalar ilk defa simit ve kısır yemenin tadını çıkardı.
 
Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Nilgün Akçalı amaçlarının çölyakla nasıl yaşanılır onu öğretmek olduğunu söyledi. Akçalı, “Dernek olarak, Efeler Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezinin desteği ile annelerimize aşçılık kursu açtık. Bu kurs bizim için çok önemli. Çocuklarımızın simiti kolalayarak yemesi, pastaya ağlayarak bakması bizi derinden üzüyor. 
 
Gluten arpa, buğday ve çavdarda bulunan bir madde. Bu madde çocuklarımızda zehir etkisi yaratıyor. Dikkat dağınıklığı agresiflik, ağızda aft, deri de döküntü gibi etkilerle başlıyor ve kısırlığa kadar gidebiliyor. Dernek olarak amacımız, teşhisin ardından nasıl yaşanabileceğini göstermektir. 
 
Hastalarımızın tecrübeye ve desteğe ihtiyacı oluyor. Çocuk ve yetişkinlere her türlü ürünü nasıl temin edebileceklerini göstermeye çalışıyoruz. Şu anda bizi destekleyen Efeler Belediyesine de teşekkür ederiz. Herkesin çölyak hastalığını anlamasını ve çocuklarımıza acımasın istiyoruz” diye konuştu.
 
Kızı ebru için kursa geldiğini belirten Nilgün Keser de çölyak ile 9 ay önce tanıştıklarını belirterek “9 aydır hastalığı fark ettiklerini belirterek tedavi süreci için yoğun bir tempo içerisine girdik. Açılan pasta yapımı kursuna gelmek bize büyük bir katkı sundu” dedi.
 
 
Yaklaşık 4,5 yıldır çölyak diyeti uyguladıklarını anlatan Hilal Bilgiç,” Oğlum Kerem için 4.5 yıldır diyet yapıyoruz. Çalışan bir anne olarak bütün düzenimizi oğlumuza göre kurduk. Aydın'daki ve çevremizdeki bütün çölyaklı hasatların faydalanabileceği bir kursa katılmak bizler için önemlidir. 
 
Biz çölyaklı çocuklara sahip anneler için bu kurslar tedavi gibi. Burada öğrendiklerimizi çocuklarımıza yedirmenin güzel hissi paha biçilmez bir duygu” diyerek Efeler Belediyesine katkılarından dolayı teşekkür etti.
 
Halk Eğitim Merkezi eğitmenlerinden Hatice Çetinkayaverdi, “İlk kursa başladığımızda tedirgindim. Çölyak hastalarına hiç ders vermemiştim. Sonra kursa devam ettik. Annelerimize ders vermek beni mutlu ediyor. Manevi olarak çok güzel bir ortam. Glutensiz yiyecekler nasıl yapılır neler yapılır bunları öğreniyoruz” diye konuştu.
 
"Kurslar Devam Edecek"
Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’da çölyak hastları için düzenlenen ücretsiz kursların talep olduğu sürece devam edeceğini söyledi. Özakcan, “Efeler ilçemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızın sağlığı, mutluluğu ve huzuru için Efeler Belediyesi olarak imkanlarımız ölçüsünde hizmetlerimize devam ediyoruz. 
 
Gerek üniversite öğrenimi, gerek ailelerin tayini gibi farklı sebeplerle; Aydın’ımıza, Efeler ilçemize yerleşen Çölyak hastası vatandaşlarımızın sağlığı için çok güzel bir çalışma gerçekleştirdik. Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleşen Aşçı Yardımcılığı Kursu’nda ücretsiz olarak Çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği glütensiz yiyecekler hazırlanıyor. 
 
Çölyak hastası vatandaşlarımız ve çocuğu Çölyak hastası olan aileler kursumuza ücretsiz olarak katılarak bu yemeklerin nasıl hazırlanacağını öğrenebiliyor. Sosyal Belediyecilik anlayışımız gereği toplumun tüm kesimiyle ilgili projeler üretmeye devam edeceğiz” dedi. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Neslihan Harman
    4/22/2018

    Merhabalar yukarıda bahsi geçen haber bize ait fakat resmin bizle alakası yok. Rica etsem bunu düzeltebilir misiniz.

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler