Bakır Mutfak Gereçleri Yeniden Kullanılmaya Başladı

Bakır Mutfak Gereçleri Yeniden Kullanılmaya Başladı

Bakır mutfak gereçleri yeniden kullanılmaya başladıKayseri'de Selçuklu Dönemi ve öncesine kadar...

Bakır Mutfak Gereçleri Yeniden Kullanılmaya Başladı
Bakır mutfak gereçleri yeniden kullanılmaya başladıKayseri'de Selçuklu Dönemi ve öncesine kadar dayanan bir geçmişe sahip olan bakır mutfak gereçleri, günümüzde yeniden kullanılmaya başladı.
 
Bakır mutfak gereçleri yeniden kullanılmaya başladı
Kayseri'de Selçuklu Dönemi ve öncesine kadar dayanan bir geçmişe sahip olan bakır mutfak gereçleri, günümüzde yeniden kullanılmaya başladı. Özellikle evlilik hazırlığında olan genç kızların çeyizleri arasında da yer bulan bakır tencere, çaydanlık ve tavalar hem sağlıklı hem de kullanım ömrü uzun olduğu için nostaljiye önem veren vatandaşlar tarafından satın alınıyor.
 
Selçuklu hükümdarlarının, Osmanlı döneminde sultanların sofralarında yer alan bakır tencere, tava ve bardaklar, Kayserililer tarafından sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu için yeniden kullanılmaya başladı. Bir dönem yerini çelik tencere ve diğer mutfak gereçlerine kaptıran bakır, Merkez Melikgazi İlçesine bağlı Eski Sanayi Mahallesinde bulunan Bakırcılar çarşısında sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar az kalan ustalar tarafından yapılarak Kayseri'deki Tarihi Kapalı çarşıda bulunan tezgahları süslüyor. 
 
Son dönemlerde evlilik hazırlığında olan gelin adaylarının çeyizlerinde çelik tencere yerine bakır tencere ve mutfak malzemelerini tercih ettiğine dikkat çeken Bakır ve Bıçak Ustası Ömer Navruz, Bakır mutfak gereçleri çok eskiye dayanan bir geçmişe sahiptir.
 
Selçuklu döneminde hükümdarların yemekleri bakır kazanlarda pişirilmiş ve tabaklarda ikram edilmiş. Son dönemlerde de Kayseri'li vatandaşlar, çelik malzemelere oranla daha sağlıklı olduğu için bakıra dönüş var. 
 
Çeliğin ortalama ömrü 10 yıl ise, bakır'ın kullanım ömrü çeliğe oranla en az 2 katıdır. Ayrıca bakır'da yemeğin pişme süresi, verdiği lezzet ve sağlıklı olması mutfak gereçlerinde geçmişe dönüşü sağladı. Evlilik hazırlığından olan gelinler çeyizlerinde mutfak eşyalarını çelik, aluminyum ve porselen ürünlerde dizmekte idi, ancak gelinlik kızlarımızda çeyizlerini aldıkları bakır tencere, tava, çaydanlık ve bardaklardan oluşan setleri almaktalar dedi. 
 
Çelik tencerelerin bakıra göre pahalı olduğunun altını çizen Navruz, Çelik 5 yıl sonra aşınmaya başlar. Ancak bakır ürünleri kalaylatıp dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Uzmanların tencere seçiminde bile önerisi kalaylı bakır tencerelerdir. Bakır mutfak gereçlerinin sağlık açısından faydası var zararı yok. Bakır bardakların tanesini 10 liraya tavaları ebatlarına göre 30 TL'den 60 TL'ye kadar satıyoruz. Gelinlik kızların çeyizleri için istediği set ise 750 TL diye konuştu.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler