Hatay Bizim Aşkımız

Hatay Bizim Aşkımız

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş projelerini Milliyet’e anlattı. Bu yıl 22’ncisi ...

Hatay Bizim Aşkımız
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş projelerini Milliyet’e anlattı. Bu yıl 22’ncisi düzenlenen EMITT Fuarı’na katılan Başkan Lütfü Savaş, Hatay’ın tarihini ve zengin gastronomisini dünyanın dört bir yanından gelen turizm elçileriyle buluşturarak turizm pastasından büyük pay almayı hedeflediklerini söyledi.
 
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, EUF- E Uluslararası Fuar ve Tanıtım Hizmetleri A.Ş. tarafından İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25- 28 Ocak tarihleri arasında düzenlenen 2018 EMITT 22. Doğu Akdeniz Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı’nda Hatay’ın zengin gastronomisini ve tarihi dokusunu tanıttı.
 
Almanya, Polonya, Çin ve Rusya gibi ülkelerin de olduğu 2018 EMITT’te 80 ülkeden 65 bin katılımcıya ustaların elinden çıkan Hatay’ın yöresel lezzetleri ziyaretçilerle buluştu. Dünyanın en büyük ilk beş fuarı arasında yer alan EMITT Turizm Fuarı’nda yerli ve yabancı katılımcılara özel olarak Hatay sofrasının değişilmez tatları, künefe, kerebiç ve kabak tatlısı ikram edildi. Hatay’ın eşsiz lezzeti olan künefe, fuara katılan turizm elçilerinin ilgi odağı oldu.
 
‘Geleceğe umutla baktık’
‘Şehirlerin Pazarlamasında Gastronomik Marka Kentler Yaratılması’ konulu panele konuk olan Başkan Lütfü Savaş, Hatay’ın turizm pastasından payını alması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Başkan Savaş, “Hatay, Ortadoğu’nun komşuluğunda olan Anadolu ile iç içe yüzyıllarca ticaret merkezi olmuş; Hac ve İpek yollarının geçtiği ilk olimpiyatların yapıldığı ve birçok ev sahipliği yapmış çok özel bir şehir. Bu kadar tarih, kültür ve medeniyet birikimi olan bir şehrin yerleşik hayatı 40 bin yıl öncesine kadar gidebiliyor.
 
Bu şehirde birçok medeniyetin birikimi olan bir iklim var. Hatay Ortadoğu, Asya ve Avrupa’daki bitki örtüsünün en zengin olduğu coğrafya. Yeraltı, tarihi, turizm ve sanayi zenginlikleri var ve 7 ilçesi doğuya, 7 ilçesi de Akdeniz’e komşuluk yapıyor. Hem bitki örtümüz hem de 600’e aşkın yemek çeşitliliğimizle tüm dünyayla etkili bir biçimde rekabet edebileceğimizi düşündük. 2017’nin Ocak ayında Duesseldorf’ta Çin ve Avusturalya ile yarışarak 2021 Botanik EXPO’sunu Hatay’a getirdik. 26’ncı Gastronomi Şehri ilan edildik. 
 
Biz bu iki altın bilezikle çocuklarımızın geleceğini hazırlamak için bir eylem planı yapmak zorundayız. Hatay, 6 buçuk yıldır savaşın gölgesinde ama yılmadan yorulmadan zenginliklerinin farkında olarak geleceğe umutla baktı” ifadelerine yer verdi. Başkan Savaş’ın konuşmasının sonunda panel moderatörü Boztepe, Gastronomi Turizm Derneği olarak değerli basın mensupları ile birlikte Hatay’da bir gastronomi paneli düzenlemek istediklerini dile getirdi. Başkan Savaş da bu teklifi memnuniyetle kabul edeceğini ifade etti. Panelin ardından Başkan Savaş’a teşekkür plaketi takdim edildi. 
 
LEZZET İKRAMI
Başkan Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, Hatay’ın barış, kardeşlik mozaiğinin bir yansıması olan yöresel tatları fuar alanındaki katılımcılara bizzat ikram ederken, standa kurulan tünelin içerisinde yer alan EXPO 2021 tanıtımı, Eski Antakya Evleri ve Tarihi Uzun Çarşı’nın demosu katılımcıları mest etti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, HBB Başkanı Savaş’ın Hatay’ın barış ikliminin, kültürel zenginliklerinin ve damak çatlatan lezzetlerinin tanıtılması hususundaki hassasiyetine uygun olarak hazırlanan Hatay standını büyük beğeniyle gezdi. 
 
UNESCO tarafından yaratıcı şehirler ağında gastronomi şehri ilan edilen Hatay’ın bu unvanı fazlasıyla hakettiğinin altını çizen Yayman, tarihi eski Antakya Evleri’ne de duyduğu beğeniyi dile getirdi. HBB’nin standında fotoğraflar çektiren Yayman, dünyadaki birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay’ın tarihi dokusuna ve yemek çeşitliliğine hayran kaldığını ifade ederek, yerli ve yabancı turistlerin mutlaka Hatay’a giderek kentin kültürel zenginliğini yakından görmeleri gerektiğini belirtti.
 
Hatay mutfağına UNESCO tacı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na layık görülen Hatay mutfağının birbirinden eşsiz lezzetleri tescillendi. Kültürel miras ürünlerine değer veren ve onların korunup yaşatılmasını önemseyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın çabaları ile bu anlamlı ödüle kavuşan Hatay, dünya mutfakları arasında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bir kez daha kanıtladı. 
 
Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra bu mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, Gaziantep’ten sonra bu ödüle layık görülen ikinci Türk şehri oldu. Eşsiz tatlarında her medeniyetin izini taşıyan Hatay mutfağının gelecek kuşaklara aktarılması için uzun yıllardır emek sarf eden Başkan Savaş, “Hatay mutfağı dillere destan lezzetleriyle bu ödülü hak ettiğini kanıtlamış oldu. İlinizi dünya markası haline getirdiğiniz zaman bu ülkenizin tanıtımına katkı sağlayacağı gibi o ilin esnafına, turizmine ve halkına katkı sağlayacak ve diğer illerden farklılığınızı gösterecektir. Bu ödülün kültürel turizmimize renk katarak şehrimize pozitif etki edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler