Baharat Adası Zanzibar'dan Türk Yatırımcılara Davet

Baharat Adası Zanzibar'dan Türk Yatırımcılara Davet

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile 'kardeş oda' anlaşması imzalayan Zanzibar...

Baharat Adası Zanzibar'dan Türk Yatırımcılara Davet
İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile 'kardeş oda' anlaşması imzalayan Zanzibar Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Toufiq Salim Turky, Zanzibar'ın bir baharat adası olduğunu söyleyerek yatırım yapmak isteyen Türk girişimcileri ülkelerine davet etti.
 
İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen Zanzibar tanıtım ve iş fırsatları toplantısında İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Zanzibar Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Toufiq Salim Turk, iki oda arasında 'kardeş oda' anlaşması imzaladı. Toplantıda konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Tanzanya'nın 47.6 milyar dolarlık gayri safi milli hasılası ve yüzde 7'lik ekonomik büyüme oranı ile kıtanın en güçlü 10 ekonomisi arasında yer aldığını belirtti.
 
Ana karaya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Zanzibar'ın ise ülkenin turizm cenneti olduğuna dikkat çeken Demirtaş, yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip adayı ziyaret eden turist sayısının her geçen yıl arttığını ifade etti. 
 
2016 yılında 376 binden fazla turisti ağırlayan Zanzibar'da tarım, gıda işleme, balıkçılık ve baharat ürünleri sektörlerinde işbirliği kurulabileceğini söyledi. Konuklara İzmir tanıtım filmini izleten Başkan Demirtaş şunları söyledi:
 
"İlişkilerimizi hep bir adım öteye taşımalı, kurumlarımız ve işadamlarımız arasındaki işbirliklerini arttırmalıyız. Bu çerçevede, imzalayacağımız 'kardeş oda' anlaşmasının ilişkilerimizin güçlenmesi ve derinleşmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Toplantının ülkelerimiz işadamlarına faydalı olmasını diliyor ve sözü Sayın Büyükelçi'ye bırakırken, hepinize saygılarımı sunuyorum."
 
 
Türk Yatırımcılara İş Fırsatı
İki oda arasındaki anlaşmanın kendilerine onur verdiğini dile getiren Tanzanya Ankara Büyükelçisi Prof. Elizabeth Kiondo, iki ülke arasındaki ilişkilerin de daha güzel şekilde ilerlemesini diledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz şubat ayında ülkelerine yaptığı ziyaretten söz eden Kiondo, "Geçen yıl Ankara'da büyük elçiliğimiz açıldı. İlişkilerimiz giderek gelişecek.
 
Zanzibar'ın ticaret hacmi giderek artıyor. Kumsalıyla ünlü adamız geniş tarihi ve kültürel birikime de sahip. çeşitli yatırım ve ticaret fırsatları var. ülkemiz Güney Afrika Kalkınma Topluluğu üyesi.  Türk yatırımcılar bu konumdan faydalanarak iş fırsatları geliştirebilir" dedi.
 
Hammadde Desteği
Zanzibar Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Toufiq Salim Turky ise İzmir'e ilk kez geldiğini ve kendisini evinde gibi hissettiğini anlattı. Turky, "Bizim atalarımız aslında Türkiye'den geliyor. Farklı coğrafyalardan olsak da Türklüğümüzü kaybetmedik. Zanzibar hiç el dokunulmamış bir ada olarak duruyor. Yatırım fırsatı fazla. Tarım işleme fabrikaları var. Baharat adası olarak biliniyoruz" dedi.
 
Kısa ve uzun vadede Türk yatırımcılara hammadde desteği sağlayabileceklerini anlatan Turky, pek çok ülkeye pazar erişimi sağladıklarını kaydetti. Turky, "Türkiye'nin avantajı teknoloji ve üretim kapasiteniz. 600 milyon nüfusu olan Afrika'da biz sizden geriyiz. Balıkçılık fabrikamız yok. Sizleri kucaklamak istiyoruz" diye konuştu.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler