1 ayda 10 kilo Vermek Mümkün mü?

1 ayda 10 kilo Vermek Mümkün mü?

Sağdan soldan duymuş veya internette çeşitli bloglarda “1 ayda 10 kilo verdim! Nasıl mı?”, “1 ayda 10 kilo vermenin...

1 ayda 10 kilo Vermek Mümkün mü?
Sağdan soldan duymuş veya internette çeşitli bloglarda “1 ayda 10 kilo verdim! Nasıl mı?”, “1 ayda 10 kilo vermenin yolları” başlıklı yazıları okumuş olabilirsiniz. Ben bu konudaki fikrimi açık ve net söyleyeyim “1 ayda 10 kilo vermek mümkün değil”. İstisnalar olabileceğini kabul ediyorum. Mesela ideal kilosundan 50 kilo fazlası olan biri 1 ayda 10 kilo verebilir. Çünkü 10 kilo o kişinin fazla kilosunun %20’sine denk gelir ve vücut ne olduğunu anlayamadan kısa sürede o kiloyu kaybedebilir.
 
Ancak ideal kilosu 65 olan birinin 1 ayda 75 kilodan 65 kiloya düşmesi mümkün değildir. Eğer düştüyse bu durum sağlıklı değil zaten. O kişiyle o kiloyu verdikten 6 ay sonra tekrar konuşulması gerekir çünkü büyük ihtimalle 1 ayda verdiği 10 kiloyu 15 kilo olarak geri almış olacaktır.
 
1 Ayda 10 Kilo vermek Neden Sağlıklı Değil?
75 kilodan 65 kiloya düşme örneğini verdim o örnekten devam edeyim. 1 kilo vermek için yakılması gereken kalori miktarı kabaca 7700 civarında. 1kg = 7700 kalori bilgisinden yola çıkarak mantığa dayalı hesaplamamızı yapabiliriz.
 
Tabii sizin profesyonel atlet olmadığınızı düşünüyorum çünkü bazı atletler bir yarış süresince bu kaloriyi yakabilir ancak onların hayatı bunun üzerine kurulu ve 10 kişilik ekip onların hayatını düzenliyor. Biz normal, her gün işe gidip gelen, hepimizin beslendiği şekilde beslenen ve günlük rutin hareketler dışında ekstra bir egzersiz programı olmayan bir kişiyi düşünelim.
 
35 yaşında, 1.65 boyunda ve 75 kg ağırlığında bir kadının metabolizma hızı aşağı ortalama (herkesin farklıdır) 1500-1800 kaloridir. Yani bu kadının yiyeceklerden, içeceklerden aldığı kalorilerin 1500’ü kaslarının, sindirim sisteminin, organlarının kısacası vücudunun düzgün çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjidir. Metabolizma hızı 1500 kalori olan ve düzenli olarak egzersiz yapmayan biri günde 1800 kaloriden fazla alırsa kilo almaya, 1800 kaloriden az alırsa kilo vermeye başlar.
 
Metabolizma hızıyla alınması gereken kalori arasındaki 300 kalorilik fark metabolizma hızının dinlenir halde ölçülmesinden kaynaklanıyor. Biz gün içinde bir şekilde ofiste, evde 300 kalori yakacak kadar hareket ediyoruz sonuçta. Bu nedenle günlük kalori ihtiyacı sistemin çalışması için 1500 + egzersiz olmayan hareketlerin toplamı olan 300 = 1800 kalori olarak hesaplanıyor.
 
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “1 ayda 10 kilo Vermek Mümkün mü?” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Bu hesaptan sonra 1 ayda 10 kilo vermek için günde kaç kalori yakmamız gerektiğini hesaplayayım. (1 kilo vermek=7700 kalori harcamak) x 10 kilo=77000 kalori. 1 ayda 10 kilo vermek için harcamanız gereken kalori 77000, günde 77000/30= 2566 kalori. Yani 1 ayda 10 kilo vermek için hem aldığımız kaloriyi 1800’ün altına düşüreceğiz hem de üzerine kalori harcayabileceğimiz kadar spor yapacağız.
 
Diyelim aldığımız kaloriyi 1000’e düşürdük. Eksilttiğimiz 800 kaloriye ek olarak bir de 1766 kalori daha harcamamız gerekiyor ki günlük 2566 kalori harcama hedefine ulaşalım.
 
75 kilo birinin saatte 5 km yürüme hızıyla 1 saatte yaklaşık +-260 kalori yaktığını göz önünde bulundurursak 1 ayda 10 kilo hedefine ulaşabilmesi için 30 gün boyunca her gün 1000 kalori alması ve neredeyse 7 saat yürümesi gerekiyor. Her gün 7 saat yürüyebilecek kişi ayda 10 kilo verebilir belki ama ben kendim de dahil böyle bir kişi tanımıyorum. Diğer seçeneğe, yani metabolizmanın çalışması için alınması gereken 1800 kalorinin düşürülmesi seçeneğine bir göz atalım.
 
Kadınlar için, o da en ileri düzeyde kilo kaybı için önerilen günlük minimum kalori miktarı 1200, erkekler içinse 1500. Yani çok sıkı diyetler için bile günlük 1200 kaloriden aşağısı önerilmiyor. Obezite ve fazla kilonun neden olduğu diğer sağlık sorunları için sağlık personeli kontrolünde yapılan kısa süreli 1000 kalorilik diyetler var ancak onlar konumuz değil ve istisna.
 
30 gün boyunca günde 1000 kalori alırsanız oluşabilecek sorunlar ise şöyle sıralanıyor; kas kaybı, metabolizmanın bozulması, artan safra taşı riski, mide bulantısı, halsizlik, vitamin, mineral eksikliğikleri ve buna bağlı solgun cilt, saç dökülmesi.
 
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “1 ayda 10 kilo Vermek Mümkün mü?” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
İşte bu nedenlerden ötürü 1 ayda 10 kilo vermek sağlıksız. Tüm bunlara ek olarak o verilen kiloların geri gelme ihtimali çok yüksek çünkü 1000 kalorilik diyetten sonra tekrar normal beslenmenize döndüğünüzde vücut gelecekte böyle bir durumla yeniden karşılaşabileceğini düşünerek yağ depolamaya başlıyor. Yani eskiden 1800 kaloriyle kilo almazken artık yağlanmaya başlayabilirsiniz.
 
10 Kilo Ne Kadar Sürede Sağlıklı Bir Şekilde Verilebilir?
Aşağı yukarı her beslenme uzmanı sağlıklı kilo kaybının haftada 1 kilo vermek olduğunu söylüyor. Tabii sıkı bir diyetle birlikte düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız haftalık kilo miktarını 1.5 kiloya taşımak mümkün. Bu önerileri dikkate alırsak 10 kilo vermek için 45 günle 60 gün arasında değişen bir süreye ihtiyacımız var. Tabii bu seçenek diyeti hiç bozmamak kaydıyla geçerli.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler