Turizmcinin Alkollü İçkide Vergi Artışı Endişesi

Turizmcinin Alkollü İçkide Vergi Artışı Endişesi

Alkollü içeceklerde özel tüketim vergisinin artışıyla birlikte gündeme gelen fiyat artışları turizmcileri...

Turizmcinin Alkollü İçkide Vergi Artışı Endişesi
Alkollü içeceklerde özel tüketim vergisinin artışıyla birlikte gündeme gelen fiyat artışları turizmcileri endişelendirdi. Ülkemize gelen turistlerin alkol tüketim alışkanlıklarına dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, hiç olmazsa bakanlık belgeli tesisler için vergide ayrıcalık getirilmesini istedi.
 
Alkollü içeceklerin özel tüketim vergisi Maliye Bakanlığı’nca yeniden belirlendi. Alkollü içkilerin asgari maktu vergi tutarı yüzde 7,1 oranında arttı. Vergideki bu artışın alkollü içkilerin perakende satış fiyatına yüzde 3 dolayında zam olarak yansımasının beklendiği dile getirildi.
 
Vergi artışının enflasyona bağlı olarak altı ayda bir otomatik yapıldığını hatırlatan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Türkiye’nin alkollü içkiden en yüksek verginin alındığı ülke olduğunun altını çizdi. Vergideki ve fiyatlardaki artışın bazı alkollü içkilerde kaçak üretimi ve kayıt dışı satışı arttırabileceğini söyleyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Verginin arttırılması vergi gelirlerinin artması anlamına gelmiyor. Vergilerin arttırılması kayıt dışılığı, gayri resmiliği arttırabilir, bu nedenle beklenen vergi gelirinden çok kayıp oluşabilir, hedeflenen vergi gelirleri artışında gerilemeler yaşanabilir. Ayrıca, geçmiş yıllarda yaşandığı gibi kayıt dışılığın ve kaçak üretimin ölümle sonuçlanan olaylara yol açabileceğinden endişeliyiz.” 
 
Ülkemize gelen yabancı turistlerin alkollü içecek tüketim alışkanlıklarının herkesçe bilindiğini vurgulayan Mehmet İşler, özellikle yabancı turistlerin alkol tüketim alışkanlıklarının göz önünde bulundurulması ve vergi uygulamalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. 
 
İşler, Şu Görüşleri Dile Getirdi: 
“Alkollü içkiden alınan vergi oranlarının yüksekliği ve buna bağlı fiyat artışları sektörü rakip ülkelerle rekabette zora sokuyor. Fiyat artışları karşısında kayıt dışı ve kaçak üretim vergi geliri kaybı oluşturmanın yanı sıra turizm gelirlerinde düşüşe de neden olacaktır.
 
 
Bütün bunların sorumlusu turizm sektörü olamaz. Hiç olmazsa, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belgelendirilen turistik tesisler için ayrıcalık ve vergi bağışıklığı getirilmeli.”   
 
BİLGİ NOTU:  OECD ülkelerinde alkollü içkilerde tüketim vergisi oranları (01 Ocak 2016)
 
Ülkeler                   Vergi oranı (%)
ABD                               -
Almanya                      19
Avustralya                   10
Avusturya                    20
Belçika                        21
Çekya                         21
Danimarka                  25
Estonya                      20
Finlandiya                   24
Fransa                        20
Hollanda                     6.0  veya 21.0
İngiltere                     20
İrlanda                       23
İspanya                      21
İsrail                          17
İsveç                         25
İsviçre                         8
İtalya                         22
İzlanda                      11
Japonya                      8
Kanada                      5.0, 13.0, 14.0 veya 15.0
Kore                          10
Letonya                     21
Lüksemburg              17
Macaristan                27
Meksika                    16
Norveç                     25
Polonya                   23
Portekiz                   23
Şili                         19
Slovakya                20
Slovenya                22
Türkiye                  18
Yeni Zelanda          15
Yunanistan             23
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler