Yemekseverlere Hediyeler

Yemekseverlere Hediyeler

Yeni yıl trafiğinin iyice hareketlendiği bu günlerde yapılacaklar listesinde “hediye” diye bir not muhakkak vardır...

Yemekseverlere Hediyeler
Deniz ALPHAN
Yeni yıl trafiğinin iyice hareketlendiği bu günlerde yapılacaklar listesinde “hediye” diye bir not muhakkak vardır. Hediye almayı düşündüğünüz kişi uzaktan yakından yemek ile ilgili biriyse - ki bu düşündüğünüzden çok daha kalabalık bir gruptur 
 
- işiniz çok kolay demektir....
Mutfakseverleri hediyenizle mutlu edememek diye birşey yoktur. Vakit geçirmekten büyük bir haz duydukları o malum mekanda işlerine yarayabilecek her hediye yüzlerini güldürür. Özel tasarımlı ufak araç gereçlerin her türlüsü çok makbule geçer. 
 
Bir de mutfağa girmeyen ama dostlarını güzel sofralarla ağırlamaktan büyük zevk alanlar vardır. Onlara da sofra kurarken kullanabilecekleri çanak çömlek, bardak türü bir hediye için bir züccaciye dükkanına girin yeter.
 
Üçüncü grup ise “güzel bir şeyler” yemeyi sevenler. Ev yapımı reçel, kaliteli bir şişe zeytinyağı, küçük bir kavanoz havyar, balık yumurtası, özel bir çikolata, sevdiğini bildiğiniz bir içki... Bu tür yiyecekler ve içecekler ağzının tadını bilenler kategorisine girenlerin gözlerini iyice ışıldatır.
 
Ve dördüncü kategori : 
Yemek kitabı meraklıları. Kimi yemek tarifleri ile ilgilenir, kimi yemeğin kültürü ile. Reçetelere bağlı yemek pişirmeyenlerin bile ilginç bir yemek tarifine ilgi duymamasıı mümkün değildir. Fotoğrafları, grafik düzeni ve özel tarifleri ile hem estetik hem ufuk açıcı bir kitap yemek meraklısı birini çok mutlu eder.
 
Cenk Sönmezsoy'un İngilizce baskısı da var olan büyük bir emek ürünü Cafe Fernando'su insanda pasta, kek, kurabiye yapma hevesi uyandırır. Halk Mutfağımız (Tuğrul Şavkay) için Türk mutfağının bir tarif ansiklopedisi diyebiliriz. 
 
Gastronomisi ile ünlü Gaziantep'e ait tüm lezzetlerin inceliklerini anlatan Güneşin ve Ateşin Tadı (Aylin Tan) ile özellikle Antepli dostlarınızın kalbini fethedebilirsiniz. Eskimeyen Lezzetler, Türk mutfağının klasik yemeklerinin tariflerini hakkıyla verir. Bölümlerin başındaki değerli yazıları da yabana atmamak gerekir.
 
Estetik ve lezzet diyorsanız Gönül Paksoy'un tüm kitapları mükemmel bir hediyedir. Cemre Narin ve Begüm Atakan'ın İçindekiler adlı kitaplarının adı üstünde “Tarif ve Fikir Kitabı”.
 
Yemek kültürü kitapları ise gözden çok ruhu okşarlar. Bu tarz kitaplar kalın ciltli büyük boyutlu olmadığı için bütçeyi de pek zorlayan hediyelerden değildir. Bu tür kitapların bence en lezzetlilerinden biri Tahuki Tovmasyan'ın yazdığı Sofranız Şen Olsun.
 
Refik Halid Karay'ın zamanının günlük gazetelerinde çıkan yazılarından derlenen Mutfak Zevkinin Son Günleri ile Osmanlı kadın dergilerindeki yemek ile ilgili yazılardan seçmeler  içeren Osmanlı Kadınları Mutfakta zevkle okunan bilgilendirici ve eğlenceli kitaplar. 
 
Artun Ünsal'ın İstanbul'un Lezzet Tarihi hem çok bilgilendirici hem de bol bol tarif dolu. Dilim Gülümsüyo ve İyi Bir Yemek Tek Başına Yenmeyen Bir Yemektir Hülya Ekşigil'in tadı damakta kalan anlatımı ile bir birinden ilginç ve ender rastlanabilen bilgiler sunan kitaplar.
 
Çiya'nın Yemek ve Kültür'ü ile Metro'nun yayımladığı Gastro dergilerine abonelik yemek konularına kafa yoranlara şahane hediyeler olabilir. Her maddesi nostalji kokan Rakı Ansiklopedisi insanı gülümseten fotoğrafları ile de rakının tadını bilmeyenlere bile hitap edecek bir armağan.
 
Bu arada belki de yazın son günlerinde vişne mevsimini atlamayıp likör yapmışınızdır. İşte kavanozunuzu açmanın tam zamanı. Seçtiğiniz hediye kitaba minik bir şişeye dolduracağınız kendi ürününüz likörden daha iyi ne eşlik edebilir?
Likör yapmamıştınız... O zaman 10 dakikanızı bile almayacak soğan turşusu yapın. Yapmasını bilmiyorsanız tarifini benden isteyebilirsiniz. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler