100 Milyon Orkide İçin Orkide Platformu Devrede!

100 Milyon Orkide İçin Orkide Platformu Devrede!

Sivil Toplum Diyaloğu Programı altında yer alan Yunanistan- Türkiye Yabani Orkideleri Platformu projesi nesl...

Her Yıl Yok Olan 100 Milyon Orkide İçin Orkide Platformu Devrede!
Sivil Toplum Diyaloğu Programı altında yer alan Yunanistan- Türkiye Yabani Orkideleri Platformu projesi nesli tehlike altındaki yabani orkidelerin korunması için Türkiye ile Yunanistan arasında köprü kuruyor.
 
Alman Sails for Science’ın yürüttüğü projede Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği ile Yunan Doğayı Koruma Derneği birlikte çalışıyorlar. Özellikle yaz aylarında çok daha fazla tüketilen dondurmanın ham maddesi olan salep elde etmek için bilinçsizce toplanan orkide yumruları, orkide bitkilerinin hızla yok olmasına neden oluyor.
 
Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinden denetimsiz sökülen orkidelerin sayısı yıllık 100 milyona ulaşıyor, zaman zaman da geçiyor. Bu Türkiye’de doğal olarak yetişen yaklaşık 170 orkide türünün pek çoğunun geleceğini tehlike sokuyor.
 
Nesli tehlike altındaki orkidelerin korunması için Türk ve Yunanlı uzmanların birlikte çalışmaya başlığı projede ilk adımlar Yunanistan’ın Sisam adasında atıldı. Her iki ülkede yayılma gösteren doğal orkide türlerinin korunmasına yönelik ilk çalışmada yumrularından salep elde edilen orkideler hakkında sunumlar yapıldı. 
 
Arazi çalışması gerçekleştirildi. Ekip Türkiye’de  nesli tehlike altında bulunan meşe orkidesi popülasyonunun durumunu arazi çalışmaları ile yerinde inceledi. Proje ile Türkiye ve Yunanistan’da yayılış gösteren orkide türleri için sayısal bir veri tabanı ve platform oluşturulması da hedefleniyor. Konuya yönelik farkındalığı artırmak için kamuoyu, bilim insanları, kurumlar ve sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliği ve bilgi akışının geliştirilmesi planlanıyor. 
 
Proje kapsamında, Türkiye’deki orkidelerin ve yetiştikleri alanların tıpkı Avrupa Birliği Çevre Mevzuatı kapsamında yer aldığı gibi korumasına yönelik çalışmalar de gerçekleştirilecek. Türk kuruluşlarıyla ortak protokoller oluşturulmaya çalışılacak.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler