Mengen Aşçılık Okuluna Vefa - 1. Bölüm

Mengen Aşçılık Okuluna Vefa - 1. Bölüm

“Mesleki Eğitimde Yeni Ufuklar Projesi” hayata geçirilmesini sağlayan ve bunu başarıyla uygulayan okul Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Başarıyı daha çok yakalamak...

Mengen Aşçılık Okuluna Vefa - 1. Bölüm
"Fatma Marmara"
Kaybolmaya yüz tutan değerlerimizin, aslında biz istersek yaşayacağını, yok olmayacağını da gösteren en güzel örnek ve aynı zamanda bir minnet, vefa borcunu ödeme, onları meslek sahibi yapan okullarını unutmama. Bunun içinde buradan mezun olan ya da olmayan Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ki en önemli işletmelerinde usta birer chef olarak çalışan ağabeyleri ablaları, malzemelerini de yanlarında getirerek, ufakta olsa bir desteğimiz olsun düşüncesiyle, okudukları okullarında ki kendinden sonra gelen nesillere el uzatmak bilgilerini aktarmak için geliyorlar.
 
“Mesleki Eğitimde Yeni Ufuklar Projesi” hayata geçirilmesini sağlayan ve bunu başarıyla uygulayan okul, Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Başarıyı daha çok yakalamak, adını dünyaya duyurmak ve tercih edilen yer haline gelmek için büyük çabalar sarf eden Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sayın Abdurrahman Elarslan, öğretmenleri ile onlara tam destek veren, yanlarında olup tüm bu imkânları sağlayan Mengen İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Salih Celepci ve değerli sponsorları.
 
Hal böyle olunca mutlu, pırıl pırıl güler yüzlü geleceğin aşçıları bu okuldan mezun olduklarında edindikleri üstün başarı ve donatıldıkları yüksek bilgilerle, Türkiye’nin her yerinde, ilk önce terci edilen kişiler konumunu ulaşmaktalar. Bu hafta, Mengen İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Celepci, Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdurrahman Elarslan, değerli öğretmenler, Antalya’dan kardeşlerine eğitim vermek için gelen ustalar ve okulun öğrencileriyleydi sohbetimiz. 
 
-Başka illerde çalışan usta şeflerin, Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne gelerek bilgilerini paylaştıkları, bu proje ile neler hedeflenmektedir?
Mengen İlçe ME. Md. Salih Celepci:  Mengen’de 3 yıldır görev yapıyorum. Amacımız toprağın yeşile, insanında yemeğe doyduğu Mengen’imizi daha iyi tanıtmak. Daha güzel işler başarmalarını sağlamak. Bundan dolayı da Mengen Aşçılık okulumuzun yanındayız ve projelerine destek oluyoruz.
 
Amacımız Türkiye’de zaten marka olan Mengen aşçılık Okulumuzu dünya da marka yapmak. Mutfak konusunda, gastronomi konusunda, dünyada bir numaralı hale getirmek için uğraşıyoruz. Marka Şehir Bolu’nun Mengen ilçesini de yemekleriyle marka yapacağız.
 
-Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi festival ve yarışmalarda aldığı başarılı dereceleriyle de adını duyuruyor. 2017 yılında katıldıkları festival ve yarışmalar ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?
Mengen A.O. Md. Abdurrahman Elarslan:  Öğrencilerimiz 2017 yılında da başarılarını sergileyip okulumuza ödülle döndüler.  02-03 Aralık tarihlerinde yapılan Bursa Aşçılar derneğinin düzenlemiş olduğu “Ulusal Kestane Festivali Yemek Yarışmasında” Türkiye birincisi oldular. 02-05 Şubat 2017 tarihlerinde yapılan 15.ci Uluslararası İstanbul Gastronomi Günleri Festivalinde” Türkiye 2.si, yine ondan önce de 19-21 Ocak 2017 tarihleri arasında ANFAŞ Fuar Merkezinde düzenlenen Otel Ekipmanları fuarında, “ Uluslararası 9. Altın kep yarışmasında” Türkiye 3.sü oldular.
 
-Mengen’de yapılan ve geleneksel hale gelen “Aşçılık Kampı’nın” öğrencilerinize ne şekilde etkisi oluyor?
Mengen İlçe ME. Md. Salih Celepci: Burada Nisan sonu Mayıs başında 3 yıldır geleneksel hale gelen “Aşçılık Kampı” oluyor. 46 üniversiteden 3’er öğretim görevlisi 3’er öğrenci ile beraber katılarak burada kamp yapılıyor. Buraya 500 tane aşçı geliyor demektir bu ve çok kapsamlı her alanda eğitim veriliyor burada. Okulumuzda Doğu Mutfağı’ndan, Batı Mutfağı’na kadar tüm mutfakları içeren,  Dünya Mutfakları, Osmanlı Mutfağı, Türk Mutfağı’nı kapsayan bir etkinlik oluyor. Hepsi farklı farklı kategorilerde eğitim veriliyor. Gelen insanlar da bu eğitimi alıyorlar.
 
-Yine geleneksel hale gelen ve uzun yıllardan beri süregelen “Aşçılık Festivali’nin” öğrencilerinize bilgi yansımasında ki etkisini paylaşabilir misiniz?
 
Mengen İlçe ME. Md. Salih Celepci: Geleneksel Aşçılık Festivalimizin bu yıl 32.si düzenlendi. Bu festivalde yine öğrencilerimiz görev aldılar. Mengene has yemeklerin sunumlarını yaptılar. Festivale katılanların hepsi aşçılık derneği ve bu da Mengen’e ayrı bir hava katıyor. Çünkü tüm illerimizden geliyorlar. Burada yemeklerini sergiliyorlar. Aşağı yukarı 15-20 bin kişi oluyor bu festivalde.
 
Mengen A.O. Md. Abdurrahman Elarslan: Geçtiğimiz festivalde 60 ilimizden dernekler katıldı ve 60 bin porsiyon yemek yapıldı. Burada yapılanlardan öğrencilerimiz mutlu, onlar mutlu olunca tabii ki bizde çok mutlu oluyoruz.
 
-Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak, ileride yapılması hedeflenen yeni projeleriniz var mı?
Mengen İlçe ME. Md. Salih Celepci: Güney Kore Büyükelçiliğinden gelen talep üzerine, Güney Kore yemeklerini oradan gelen ustalarımız burada öğrencilerimize, oranın yemekleri nasıl yapılır, bunu öğrenecekler görecekler. Büyük otellere gittiklerinde öğrencilerimiz avantajlı olacaklar. Yine bir tane kendi projemiz var. “Mengen Aşçılık Okulu Avrupa’da” İspanya ile bir AB projemiz var. 2018 yılı Ocak- Nisan ayında da 15 öğrencimiz ile o projeyi gerçekleştireceğiz. 
Kaynak; www.bolutakip.com/yazar/fatma-marmara/mengen-ascilik-okuluna-vefa---1-bolum-2


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler